HomeСЪБИТИЯ„Кулата“: пиесата, спечелила сърцата на зрителите

„Кулата“: пиесата, спечелила сърцата на зрителите

„Кулата“: пиесата, спечелила сърцата на зрителите

„Кулата“: пиесата, спечелила сърцата на зрителите

Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя премиерата на пиесата „Кулата“ от Борис Кръстев на 20 май

Това изключително творение, което спечели седмото издание на конкурса за нова драматургия на името на Славка Славова (1924-2002), обещава да ни отведе на вълшебно пътешествие през магическите светове на любовта и мечтите.

В основата на пиесата лежи историята за принц, принцеса и „рицар на съдбата“. Главните герои, изиграни от изявени актьори като Йоана Буковска-Давидова, Свежен Младенов и Йордан Ръсин, преживяват фантастични приключения, които ще ни завладеят и пренесат в света на магическия реализъм. Под режисурата на Съни Сънински, сценографията на Юлиян Табаков и музиката на Емилиян Гацов-Елби, „Кулата“ обещава изненади и вълнуващи моменти за зрителите. Хореографията на Мила Искренова ще допълни сценичната постановка с грация и елегантност.

Свежен Младенов и Йордан Ръсин в пиесата „Кулата“
Снимка: Иван Дончев

Повече за пиесата

През 2020 г. Борис Кръстев пише този текст, без да има намерение да го прави публичен, споделя БТА. „Предполагам, с времето текстът узря в мен без да мисля за него. Казвам узря, защото спрях да го приемам толкова лично, колкото по онова време (колко хубаво звучи…), а не защото съм започнал да го разбирам повече“, споделя той и допълва: „Аз все още не го разбирам, но това спря да ме притеснява…“

Въпреки привидно безличния си характер, текстът остава дълбоко личен за него. Той го пише спонтанно за около час, изливайки мислите си, без да обмисля посланието или заключението. „Прочетох го. Хареса ми. Пратих го на близки. Харесаха го. Заключих го след това. В кула може би“, допълва той.

Йоана Буковска-Давидова в пиесата „Кулата“
Снимка: Иван Дончев

Защо Кулата?

„Какво е скрито в нея? Принцеса, принц, рицар, меч. И приказен воал, старателно извезан с мигове завоалирано мечтание и трептящ копнеж. Кулата е нашето магично отражение, такова каквото не познаваме от образа си в огледалото на забързаното ежедневие. Кулата е среща на приказния свят с нашето съвремие. Кулата е онова пространство, в което всичко е възможно“, казва драматургът Андрей Филипов пред БТА.

„Кулата е обградена с ров горяща лава, в нея има всякакви капани, а и дракон охранява. Но чрез комичното и абсурдното, поетичното и тъжното, кулата е достижима. Кулата е мястото, в което най-неочаквано ще срещнеш магически герои, които да те запленят, противно на твоите представи и очаквания. Кулата е един спектакъл за вълшебството, което всеки трябва да достигне. Защото в кулата на нашата сцена можеш да познаеш себе си преобразен. Приказен. Влюбен. Страстен. Героичен. И различен. Такава е тази кула“, допълва той.

Следващите представления на „Кулата“ са на 4-ти и 23-ти юни от 20:00 часа в Театър 199 „Валентин Стойчев“. За повече информация, посетете техния сайт.


Прочетете още: 100 стипендии на стойност 100 000 лв. за 100-те изгряващи звезди на България

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: