HomeМЕСТАНай-доброто от удивителните Кипърски плажове

Най-доброто от удивителните Кипърски плажове

Корица: Петра ту Ромиу, Куклия (Гети изображения)

Най-доброто от удивителните Кипърски плажове

От диви и брулени от вятъра до спокойни и подходящи за семейства, Кипър има едни от най-добрите плажове в Средиземно море. В тази статия ще ви покажем нашите любими плажове в Кипър.

Някои кипърски плажове днес са синоним на дневни клубове и разврат, но много от пясъците на островите имат по-дълга и по-благородна история от модерния хедонизъм. Възхитен от гърците и предполагаемото родно място на някои от техните богове, Кипър има сензационни възможности за почивка за любителите на плажа на този възхитителен остров.

Официално има 160 плажа, разпръснати из Кипър – 69 от които са обозначени със син флаг. Синия флаг се дава на плажове и пристанища, опазващи околната среда, грижейки се за чистотата на плажа и водата. Това са само така наречените „организирани“ опции със съоръжения за посетители. Отвъд тях ще откриете диви резервати и непосещавани заливи, които правят острова един от най-богатите на плажове в Европа.

Плаж Коннос, Агия Напа

Въпреки близостта си до парти сцената в Агия Напа, заливът Коннос и едноименният му плаж не са пълни с диджеи и бананови лодки, а местни кипърци и водни колела. Заливът предпазва водата от всяко значително вълнение, което го прави идеално място за плуване както за деца, така и за възрастни, а великолепният национален парк Cape Greco е на малко повече от една миля.

Nissi-beach_Credit_GettyImages-926128220 (1)
Снимка: Getty Images

Ниси Бийч, Агия Напа

Вероятно най-известният плаж на Кипър, Ниси има от всичко по малко: изобилие от водни спортове, поразителен залив и няколко бара. Този плаж със Син флаг е ограден от няколко хотела и има диджеи, които свирят през летните месеци.

Съвет: Възможно е също така да се разходите до остров Ниси по време на отлив, където дружелюбни търговци ще ви посрещнат на брега.

Lara Bay on the Akamas Peninsula (Alamy)
Снимка: Getty Images

Lara Beach, Пафос

Разположен на юг от дивия полуостров Акамас в западната част на Кипър, заливът Лара притежава рядка красота. Заливът е дом на костенурките карета, които идват тук, за да гнездят всяка година. За да се предпазят тези специални посетители, няма съоръжения на плажа, дори пътеки, достигащи до залива.

Съвет: Препоръчително е да се консултирате с местни природозащитни групи, за да сте сигурни, че не притеснявате костенурките.

Makronissos-beach-in-Cyprus_-Credit_GettyImages-1208614121 (1)
Снимка: Getty Images

Плаж Макронисос, Агия Напа

Плажът Макронисос се усеща по-далеч от трите мили, на които е от Агия Напа. Зад златния пясък на Макронисос има шезлонги и кафенета. Разположен е на върха на полуостров с форма на рибна опашка и е изпълнен с древни гробници. За тях се смята, че са на поне 2000 години.

Съвет: Ако търсите по-тихо място наблизо, опитайте съседния плаж Dome.

Fig-tree-bay.-Coastline-Cyprus_Credit_GettyImages-1217170000 (1)
Снимка: Getty Images

Fig Tree Bay, Протарас

Считан за един от най-чистите плажове в Кипър. Заливът Fig Tree Bay с източно изложение има чисти като джин тюркоазени води и оптимални условия за плуване. Предлагат се и шезлонги и освежителни напитки, а има и малко островче, до което се стига с късо гребло.

Интересно: През 2010 г. работата по стабилизирането на плажа случайно разкри гробница от елинистическия период на острова, така че когато правите пясъчни замъци, не копайте твърде дълбоко.

Petra tou Romiou (Getty Images)
Снимка: Getty Images

Порто Помос, Помос

Порто Помос е перфектния плаж за всички, които търсят спокойствие и камъчета вместо пясък. Толкова голяма част от крайбрежието е развита, че този вид скромен плаж е рядкост. Разположен близо до границата на Северен Кипър на северозапад, този участък сякаш е в съвсем друга държава.

Pissouri Bay (Getty Images)
Снимка: Getty Images

Залив Писури, Писури

С право горд със своя световен статут на Син флаг, плажът Писури е един от най-популярните плажове на южното крайбрежие на Кипър. Наблизо Columbia Beach Resort е един от най-добрите хотели в страната. Селото разполага с удобства и местни барове, свикнали да приемат чуждестранни посетители. Във водите на Писури е пълно с възможности за спорт като водни ски, уиндсърф и парапланеризъм.

Полезно: Ако наистина искате да се посветите на вашия тен, тогава наблизо има нудистки плаж.

Lady_s-mile-beach-on-cyprus_Credit_Alamy_2EB1BEW (1)
Снимка: Getty Images

Lady’s Mile Beach, Asomatos

С дължина около три мили, Lady’s Mile Beach е най-дългият плаж в Кипър. Популярен сред конните ездачи и сред любителите на слънчеви бани. Този плаж е доста див в сравнение с другите, въпреки че наблизо има няколко ресторанта.

Съвет: Ако станете нервни, кратка разходка из по-вътрешните части на плажа ще ви отведе до забележителното солено езеро на Лимасол. И ако случайно попаднете тук през зимата, не можете да пропуснете блясъка на мигриращите фламинго, които могат да пътуват на групи до 20 000.

Governor-Beach-in-Cyprus_Credit_GettyImages-1179810668 (1)
Снимка: Getty Images

Губернаторският плаж, Пентагонът

Намиращ се встрани от главния път между Лимасол и Ларнака, Governor’s Beach е еднодневна екскурзия сама по себе си. Разположен в три живописни залива, той има много от това, което можем да намерим по южното крайбрежие на острова. Интересни активности на този плаж със Син флаг са гмуркането с шнорхел и риболов. Говорейки за това, рибните таверни в съседното село Пентакомо продават част от най-пресния улов в Кипър.

Mackenzie Beach in Larnaca (Getty Images)
Снимка: Getty Images

Макензи Бийч, Ларнака

Има много причини да посетим Макензи Бийч – изобилие от шезлонги, плитка, безопасна вода, шанс да видим самолети, летящи невероятно ниско, кацащи на близкото летище Ларнака. Освен всичко това, има и шанс да се насладим на някои от най-добрите подводни гледки в Кипър. Няколко близки магазина за гмуркане са на разположение, за да предложат курсове по Padi на новодошлите или да отведат по-опитни гмуркачи до зрелищните останки на MS Zenobia. Това е потъналият при първото си пътуване през 1980 г. ферибот.

Paramali-beach-during-the-golden-hour_Credit_GettyImages-158448685 (1)
Снимка: Getty Images

Плаж Парамали, Парамали

Плажа Paramáli привлича посетителите си със спокойните си води, липсата на хора във водата и относителното постоянство на приличен бриз, присъстващ по цялото южното крайбрежие на Кипър.

Golden Beach on the Karpas Peninsula (Alamy)
Снимка: Getty Images

Golden Beach, Карпас

Най-отдалеченият плаж в Кипър се намира почти в края на полуостров Карпас в далечния североизток на острова. Тук сирийското крайбрежие е само на 80 мили на изток. Може би не е изненадващо, че на този плаж ще откриете уединение. Той рядко е изпълнен с много посетители и има малко съоръжения под ръка. Това е диво и красиво място, изпълнено със зеленина, простираща се чак до пясъка, който е толкова златист, колкото се рекламира. Това е още едно място за гнездене на зеленоглави костенурки.

Силвър Бийч, Фамагуста

Силвър Бийч е най-добрият плаж в Северен Кипър. Изпълнен с добър избор от ресторанти и барове този плаж ни изкушава със забележително финия си пясък и сравнително лекия прибой. Освен всичко това на север се намира невероятния 3000-годишен град Саламин. Той е един от най-ценните археологически обекти на острова. А за всеки, който прекарва целия ден на плажа, след залез слънце баровете и нощните клубове оживяват.

Petra tou Romiou (Getty Images)
Снимка: Getty Images

Петра ту Ромиу, Куклия

Петра ту Ромиу е толкова красиво място, че Афродита, богинята на любовта, се смята за родена тук. Наблизо има любопитни скални образувания, на които повечето хора идват да се полюбуват и след това продължават напред, но разбира се слънчевите бани и плуването също са разрешени. Ако предпочитате нещо по-малко туристическо, продължете на запад, за да стигнете до плажа Ranti Forest Beach, живописен природен резерват.


Прочетете още: Какво да правим в града музей – Лисабон

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: