HomeСЪБИТИЯНад 600 души се включиха в деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен

Над 600 души се включиха в деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен

Над 600 души участваха в деветия „Маратон на приятелството“

Над 600 души се включиха в деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен

По време на деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен се включиха рекорден брой деца, както и най-възрастният маратонец до момента – на 86 години

В неделя, 21 май, при слънчево време се проведе деветото издание на „Маратон на приятелството“ в Плевен. Събитието привлече общо над 600 участника на възраст от 3 до рекордните за маратона 86-години. Те бяха представители на общо 16 държави, сред които Австралия, Беларус, България, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Италия и др. Специалното детско състезание Fun Run Kids и безплатният 3-километров масов крос „Аз мога“ пък подобриха миналогодишния си рекорд. В тях се включиха над 450 деца и възрастни, разпределени по категории. Всички участници в събитието бягаха в подкрепа на благотворителна кауза за осигуряване на стипендия за студент от Медицински университет, Плевен.

Деветото издание на Плевенския маратон беше открито с приветствия от страна на организатори, дипломати и официални гости

участници в деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен

„Маратонът на приятелството се превърна в една страхотна традиция, която всяка година привлича все повече и повече хора. Вярвам, че този празник ще продължи да се развива и Маратонът на приятелството, който всяка година е с различна кауза, ще е все така привлекателен за всички и още по-посещаван“, каза минути преди старта заместник-кметът на град Плевен Стефан Милев. В приветствията се включи и Оливър Патън – Втори секретар и Началник на отдел Партньорства за сигурност на Британско посолство в София. Той беше не само участник в маратона, но и един от доброволците на събитието, помогнали в подготовката. „Маратонът в Плевен е събитие, което обединява всички възрасти“, каза той преди да стартира по маратонската дистанция.

„Много се радвам да видя малки дечица и хора, които са на моите години, а и по-възрастни от мен. Страхотно нещо се случва в град Плевен. Да не забравяме, че сме дошли тук, за да се радваме“, добави Раду-Калин Молдован – Съветник по икономическите въпроси на Румънското посолство в София. „Събрали сме се тук, защото е празник, за да покажем нашето приятелство към всички. Този маратон има мисия, която е и приобщаване на хората с различни възможности. Нека не забравяме, че те са част от нашето общество. Нека се обичаме и разбираме повече и спортът да ни обединява“, добави Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“, която е съорганизатор на събитието.

Повече за участниците

победители в деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен

Участниците в състезанието бяха разпределени в шест основни дисциплини – предизвикателния 42,2-километров класически маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), четвъртмаратон 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и детското състезание Fun Run Kids. Победител в маратонската дистанция за втора поредна година стана плевенчанинът Ивайло Вълев, който измина 42,2 км за 02:45:55. След него финишираха Калоян Ангелов и Денислав Найденов. Най-бърза сред дамите в маратона беше 58-годишната Малина Иванова с време 04:16:25.

Победители в полумаратона станаха Николай Ефремов (01:21:04), Станислав Грабчев и Самюел Папот от Франция при мъжете и Теодора Петкова (01:33:52), Виктория Данова и Маргарита Дренова – при жените. Призовите места на 10,55 км заеха Ангел Ангелов (00:39:13), Павлин Тодоров и Кристиян Георгиев сред мъжете и Мария Михайлова (00:43:48), Ния Йотова и Цветелина Христова – при дамите. Сред отборите в щафетата наградени бяха тандемите на Валентин Илиев и Иво Илиев (01:25:43), следвани от Светослав Славчев и Ивайло Спасов, както и третите в класирането – Георги Георгиев и Николай Илиев.

Едно от най-впечатляващите постижения на маратона направи 86-годишният ветеран Петър Петров, за когото това е четвърто участие в събитието. Той успя да измине 42,2-километровата дистанция на класическия маратон за 5 часа и 3 минути. След финиша се похвали, че има десетки участия на маратони. Въпреки това, все още не е имал случай, при който да не завърши успешно състезание. 

Освен голям брой състезатели, деветият „Маратон на приятелството“ в Плевен успя да привлече и много доброволци

доброволци в деветия „Маратон на приятелството“ в Плевен

Сред изявилите желание да допринесат със своя безвъзмезден труд бяха плевенчани, ученици, цели семейства, хора от страната и от Румъния. Дори някои от специалните гости се включиха, като Втория секретар и Ръководител партньорства за сигурност на Британското посолство в София Оливър Патън и други.

Както всяка година, маратонът в Плевен се проведе с благотворителна кауза. Тя се изразяваше в осигуряването на стипендия на студент в Медицински университет в Плевен, който има отличен успех, но е загубил единия или двамата си родители или е израснал в специализирана институция. Инициативата е част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause и продължава да приема дарения на уебсайта plevenmarathon.com.


Прочетете още: Деветият Маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: