HomeСЪБИТИЯПетото издание на фестивала „Неотъпкана пътека”

Петото издание на фестивала „Неотъпкана пътека”

Петото издание на фестивала „Неотъпкана пътека”

Фестивала за класическа камерна музика „Неотъпкана пътека” ще се проведе в периода 3 – 9 август, 2023 г.

🎧 Слушай статията:

Петото издание на „Неотъпкана пътека“ ще представи световната премиера на нова камерна творба за клавирен квинтет от Добринка Табакова. Това е специална поръчка по случай юбилея на фестивала. Ще чуем и камерни шедьоври от Брамс, Шонберг и Дохнани, както и по-рядко изпълнявани творби за разнообразни ансамбли и певци от Бърнстейн, Бацевич и Монгoмъри.

За първи път ще гостуват в България световноизвестните музиканти Рандъл Скарлата, баритон (САЩ) и Макс Бейли, виола (Великобритания). Към екипа с вече познатите от предишни издания музиканти ще се включат и Дора Димитрова, цигулка (САЩ/България) и Вяра Шуперлиева, пиано (България/Aвстрия). Тази година ще разширим програмата „Пътеката е ваша“. В Ковачевица ще ни гостуват трима млади български композитори – Лора Ал Ахмад, Светлин Христов и Петър Керкелов, които ще напишат нови камерни творби за музикантите на фестивала. Продължаваме и образователната програма „Пеещи сърца“ за деца от региона.

Научете повече за световноизвестните гост-музиканти…

Рандъл Скарлата

„Ню Йорк Таймс“ определя баритона Рандъл Скарлата като „интелигентен и комуникативен певец“ със „силна воля да вдъхва живот на музикалните текстове“. Критиката оценява „изключителния му вокален диапазон и цветова палитра“ и „умението да представя много и различни певчески стилове“ (MusicWeb International). Дейли Телеграф (Лондон) добавя: „Рандъл Скарлата пее с увереността на човек, който няма какво да доказва.“ Известен с многостранния си музикален талант и въздействащо сценично присъствие, Рандъл Скарлата владее репертоар, обхващащ пет века и шестнайсет езика. Като уважаван интерпретатор на нова музика той е представял световни премиери на творби от редица съвременни композитори, между които Джордж Кръм, Пол Моравец, Ричард Даниълпур, Нед Роръм и много други. Редовно изпълнява големите песенни цикли от германски композитори с пианисти като Гилбърт Кейлиш, Джонатан Бис, Джеръми Денк, Питър Франкъл и др.

Рандъл-Скарлата

През 2021 г. записът му на песенния цикъл „Зимен път“ на Шуберт с пианиста Гилбърт Кейлиш е номиниран за награда „Грами“ в категория „Най-добро солово изпълнение на класическа вокална творба“. Рандъл Скарлата е концертирал в Европа, Северна Америка, Америка, Австралия и Азия. Бил е солист на Филаделфийската и Минесотската филхармонии. Също така и на симфоничните оркестри в Питсбърг, Сан Франциско, Сидни, Улстър, Тонкюнстлер, Би Би Си и Националния симфоничен оркестър на САЩ.

Като солист е гостувал на някои от най-големите световни музикални фестивали, вкл. Равиния, Марлборо, Единбург, Виена, Music@Menlo, Гилмор, Залцбург, Норфолк, Аспен и Сполето (Италия). През летния сезон Рандъл е съорганизатор на Алпийския камерен музикален фестивал в Каринтия, Австрия. Той изнася майсторски класове в Съединените щати и други страни. От 2019 г. преподава в Музикалния център „Тангълууд“ и Консерваторията „Пийбоди“ на Университета „Джонс Хопкинс“. Преподавал е също в Уестчестърския университет и Нюйоркския щатски университет в Стоуни Брук.

Макс Бейли

Като „двуезичен“ инструменталист – на цигулка и виола, Макс Бейли обича неотъпканите пътеки и затова е особено развълнуван да бъде гост на фестивала „Неотъпкана пътека“ в Ковачевица – на място, на което никога досега не е бил! Предишни такива пътеки са го отвеждали на Фестивала на пустинята в сърцето на малийска Сахара, в Ню Йорк – където си партнира с Боби Макферин и в Роял Албърт Хол, Лондон – като водач на струнния оркестър на Бьорк.

Макс Бейли

Подтикван от интерес към съчетаването на различни музикални стилове, Макс основава трио „Lodestar“. Там негови партньори са звездите на скандинавската фолклорна музика Ерик Ридвал и Олав Мйелва. Триото е съставено от шведска никелхарпа, норвежка хардинг цигулка и европейска класическа цигулка. Заедно те изпълняват барокова музика върху основа от груув – с елементи на импровизация, вдъхновени от европейските и североамерикански фолклорни традиции. Дебютният им албум „Bach to Folk” (Naxos) излиза през октомври 2022 г. Той представен на живо в почти цяла Европа и вече се радва на одобрението на критиката.

Повече от десетилетие Макс свири и в Zum Roten Igel (ZRI). Това квинтет, вдъхновен от любимата на Брамс виенска таверна с жива музика „Червения таралеж“. Любима тема на ZRI са фолклорните и цигански влияния в произведенията на Брамс, Шуберт и Яначек. С добавка от цимбал и акордеон, квинтетът е концертирал на редица фестивали в Обединеното кралство и други европейски страни. Издали са три албума, като четвъртият е в процес на подготовка. Друг техен проект е авторската им музика към ранния филм на Чарли Чаплин „Авантюристът“.

Макс Бейли е гостувал на различни фестивали за камерна музика в Обединеното кралство и други европейски страни. Също така е бил гост-диригент на швейцарския камерен оркестър CHAARTS, където си партнира с Миша Майски и Фазил Сай. Гост-диригент е и на проекти на Scottish Ensemble и Manchester Collective.

Макс е възпитаник на Музикалното училище „Йехуди Менухин“ във Великобритания, където учи в класа на цигуларя-виртуоз Иври Гитлис. Завършва с отличие Крайст Колидж, Кеймбридж със специалност политическа философия.

Повече информация за „Неоптъпкана пътека“ може да намерите на официалната страница на фестивала www.neo-path.com и Facebook www.facebook.com/neopathbg


Прочетете още: Орлин Павлов тръгва на лятно турне

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: