HomeСРЕЩИАнджелина Джоли: от Холивуд до филантропска дейност

Анджелина Джоли: от Холивуд до филантропска дейност

Анджелина Джоли: от Холивуд до филантропска дейност

Анджелина Джоли: от Холивуд до филантропска дейност

Отвъд бляскавите изяви на червения килим, непоколебимата отдаденост на Анджелина Джоли към хуманитарната работа спечели широко възхищение и направи трайна промяна в живота на безброй хора по света.

Анджелина Джоли се превърна в сила на промяната чрез своята влиятелна филантропия. Освен завладяващите си изпълнения и емблематична красота, Джоли се е посветила на застъпничеството за правата на човека, насърчаването на социалната справедливост и справянето с належащи глобални проблеми. В тази статия се впускаме в цялостно изследване на необикновеното пътуване на Джоли, навлизайки в нейната забележителна биография, дълбоката й благотворителна дейност и нейното влияние.

Биография

Родена на 4 юни 1975 г. в Лос Анджелис, Калифорния, Анджелина Джоли Войт израства в артистично семейство. Родителите й, носителят на Оскар – актьорът Джон Войт и актрисата Маршелин Бертран, възпитават у нея любов към изкуствата и дълбоко чувство на състрадание към нуждаещите се. Ранното докосване на Джоли до развлекателната индустрия формира страстта й към разказването на истории. Отдадеността на майка й към хуманитарни каузи повлиява на ангажимента й да оказва положително влияние в света. Едно от последните ѝ постижения, е създаването на модния бранд Atelier Jolie, който цели да се справи с нарастващата криза с текстилните отпадъци.

През 1986 г. 11-годишната Джоли пристига на наградите Оскар с баща си, актьора Джон Войт, и брат си Джеймс Хейвън.
През 1986 г. 11-годишната Джоли пристига на наградите Оскар с баща си, актьора Джон Войт, и брат си Джеймс Хейвън. Снимка: Getty Images

Като тийнейджър Джоли посещава театралния и филмов институт „Лий Страсбърг“. По-късно се записва в училището по изкуства „Тиш“ на Нюйоркския университет. Въпреки това, нейното желание да проправи собствения си път я карат да гради кариера в актьорството. Пробивът на Джоли идва в края на 90-те години, когато тя участва във филми като „Gia“ (1998) и „Girl, Interrupted“ (1999), за който печели Оскар за най-добра поддържаща актриса.

Анджелина Джоли във филма „Girl, Interrupted“
Анджелина Джоли във филма „Girl, Interrupted“

Докато нейното актьорско майсторство й донася международна слава и признание, хуманитарните усилия на Джоли скоро започват да засенчват успеха й в Холивуд. Вдъхновена от собствените си преживявания, докато снима в разкъсвани от войни страни, тя чувства дълбоко призвание да се заеме с належащите глобални проблеми, които измъчват най-уязвимите общности. Личният опит на Джоли и нейното непоколебимо състрадание са причина да стане видна фигура в международната филантропия.

Активност и застъпничество

Активността и застъпничеството на Анджелина Джоли я изведоха в челните редици на множество глобални проблеми. Тя се превърна в мощен глас в борбата срещу трафика на хора, особено срещу експлоатацията и малтретирането на жени и деца. Като посланик на добра воля към Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Джоли е пътувала много до бежански лагери и конфликтни зони, свидетелствайки от първа ръка за опустошителните последици от разселването и въоръжените конфликти.

Джоли се бори срещу сексуалното насилие. Снимка: Getty Image
Джоли се бори срещу сексуалното насилие. Снимка: Getty Image

Отдадеността на Джоли на бежанците и разселените лица я накарва да създаде фондация Джоли-Пит през 2006 г. Тя има за цел да осигури правно представителство и подкрепа за бежанци и други уязвими групи от населението. Чрез своята фондация тя е финансирала множество проекти по целия свят, включително инициативи в областта на образованието и здравеопазването, програми за устойчиво развитие и усилия за предотвратяване на насилието срещу жени.

Джоли се бори за правата на сираци и изоставени деца. Снимка: Getty Image
Джоли се бори за правата на сираци и изоставени деца. Снимка: Getty Image

Освен това ангажиментът на Джоли към равенството между половете и правата на жените е непоколебим. Тя е съосновател на Инициатива за предотвратяване на сексуалното насилие (PSVI) през 2012 г. Това е международна кампания, която има за цел да се бори със сексуалното насилие в зоните на конфликт и да гарантира справедливост за оцелелите. Джоли също е била активен защитник на равенството между половете във филмовата индустрия, призовавайки за по-голямо представителство и възможности за жените както пред, така и зад камерата.

Трайното наследство на Анджелина Джоли

Въздействието на Анджелина Джоли върху филантропията и хуманитарните усилия не може да бъде надценено. Чрез своята неуморна работа и непоколебима отдаденост, тя хвърли светлина върху някои от най-належащите проблеми в света. По този начин тя вдъхнови безброй хора да предприемат действия. Способността й да съчетава звездната си сила с истинска емпатия й позволи да помогне гласовете на маргинализираните да бъдат чути.

Анджелина Джоли изнася реч
Снимка: Getty Image

Приносът на Джоли в областта на правата на бежанците и застъпничеството е особено въздействащ. Нейните посещения в разкъсвани от войни региони и бежански лагери насочиха вниманието към тежкото положение на хората. Като споделя техните истории със света, тя мобилизира подкрепа и ресурси, за да облекчи страданието им. Усилията на Джоли не само повишиха осведомеността, но също така доведоха до осезаеми подобрения в живота на бежанците, включително увеличен достъп до здравеопазване, образование и правно представителство.

Друг основен фокус на Джоли е образованието за деца в неравностойно положение. Тя подкрепя каузи като Malala Fund, целящи да осигурят достъп до качествено образование за момичета по целия свят. Чрез филантропските си начинания Джоли изгради училища, финансира стипендии и подкрепи инициативи, които насърчават образователните възможности за уязвими деца, гарантирайки им шанс за по-светло бъдеще.

Анджелина Джоли на посещение в една от своите благотворителни организации, детския център Maddox Chivan, в Камбоджа. Снимка: Getty Images
Анджелина Джоли на посещение в една от своите благотворителни организации, детския център Maddox Chivan, в Камбоджа. Снимка: Getty Images

Освен филантропските си начинания, Анджелина Джоли проправи пътя за бъдещите поколения жени в развлекателната индустрия. Като видна актриса и режисьор, тя използва своята платформа, за да се застъпва за по-голямо представителство и възможности за жените. Като открито обсъжда проблемите на неравенството между половете и споделя собствения си опит, тя даде възможност на жените да преследват мечтите си без ограничения.


Прочетете още: Анджелина Джоли създаде модния бранд Atelier Jolie

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: