HomeЗДРАВЕКак работи връзката между червата и мозъка?

Как работи връзката между червата и мозъка?

Как работи връзката между червата и мозъка?

Как червата говорят с мозъка и оформят нашия емоционален свят?

Слушай статията >>>

Изпитвали ли сте някога това инстинктивно „чувство“ или усещали ли сте пърхането на пеперуди в стомаха си? Тези интересни усещания може да имат по-дълбоко значение, отколкото си представите. Последните научни изследвания осветляват удивителната и сложна връзка между червата и мозъка. Оказва се, че тези два органа на тялото са по-преплетени, отколкото сме предполагали, че е възможно. В тази статия ще тръгнем на пътешествие, за да разгадаем тайните на оста черва-мозък, изследвайки вътрешното й функциониране и ролята на храненето за поддържане на деликатния й баланс.

Оста черва-мозък служи като сложна комуникационна мрежа, която свързва червата и мозъка. Тези жизненоважни органи са взаимосвързани както физически, така и биохимично, организирайки симфония от сигнали и взаимодействия. Един от основните играчи в този сложен танц е блуждаещият нерв. Той е забележителен нерв, който установява директна линия на комуникация между червата и мозъка. Този нерв действа като пратеник, улеснявайки двупосочните сигнали и позволявайки на мозъка и червата да общуват без усилие. Удивително е, че червата ни са дом на приблизително 500 милиона неврони. Те образуват сложна мрежа, която комуникира с мозъка и влияе върху неговите функции.

Какво контролира мозъкът на червата ни?

Основната роля на чревната нервна система се върти около сложния контрол на храносмилането, от акта на преглъщане до освобождаването на ензими, които разграждат храната, както и регулиране на кръвния поток за оптимално усвояване и елиминиране на хранителните вещества. Въпреки че чревната нервна система може да не притежава когнитивна мисъл, тя се ангажира в постоянна комуникация с нашата централна нервна система, което води до видими резултати.

Чревно-мозъчна връзка. Взаимодействие, сътрудничество и здравни ефекти от емоции и мисли към храносмилателната система на стомаха.
Снимка: Freepik.com

Влиянието на здравето на червата върху психичното благополучие

Връзката черва-мозък играе ключова роля в регулирането на нашите емоции и психическо благополучие. Може да служи като катализатор за значителни емоционални промени, изпитани от хора, борещи се със състояния като синдром на раздразнените черва и функционални проблеми с червата, включително запек, диария, подуване на корема, болка и стомашно разстройство. В продължение на години експертите вярваха, че тревожността и депресията допринасят за тези стомашно-чревни проблеми. Въпреки това, скорошни изследвания, включително новаторски проучвания, водени от д-р Джей Пасрича в Центъра по неврогастроентерология на Джон Хопкинс, осветиха интригуващо обръщане на причинно-следствената връзка. Доказателствата сочат, че дразненето в стомашно-чревната система може да изпраща сигнали до централната нервна система, предизвиквайки промени в настроението и емоционалните състояния.

Храненето като ключов играч

Сега, когато разбираме дълбокото взаимодействие между червата и мозъка, нека проучим решаващата роля, която храненето играе в подхранването на тази деликатна връзка. Изследванията са идентифицирали определени групи храни, които притежават особени ползи за оста черва-мозък, предоставяйки ни мощен инструмент за поддържане на нашето психическо благополучие.

Омега-3 мазнините

Те се намират в изобилие в мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, както и във високи количества в самия човешки мозък. Те демонстрират забележителен потенциал за насърчаване на здравата връзка черва-мозък. Многобройни изследвания както при хора, така и при животни подчертават способността на омега-3 мастните киселини да повишават присъствието на полезни бактерии в червата, намалявайки риска от различни мозъчни нарушения и насърчавайки когнитивното благополучие.

Ферментиралите храни

Храни като кисело мляко, кефир, кисело зеле и сирене, отдавна са признати за кулинарни изкушения. Въпреки това, тяхното значение се простира отвъд вкуса. Те крият съкровищница от здрави микроби, които влияят положително на връзката черва-мозък. Млечнокиселите бактерии, открити в изобилие в тези ферментирали лакомства, са показали способността да модулират мозъчната дейност и да подобряват цялостното психично здраве. Чрез включването на тези богати на пробиотици храни в диетата ни можем да подхраним чревния си микробиом и да насърчим хармонична връзка между червата и мозъка.

Фибри

Не е тайна, че диета, богата на фибри, предлага множество ползи за здравето. Нейното въздействие върху оста черва-мозък е особено забележително. Пълнозърнестите храни, ядките, семената, плодовете и зеленчуците са пълни с пребиотични фибри, които служат като храна за вашите чревни бактерии. Тези влакна действат като източник на гориво, насърчавайки растежа на полезните бактерии в червата.

Полифенолите

Това са растителни химикали, намиращи се в какаото, зеления чай, зехтина и кафето. Те привлякоха вниманието заради потенциалната им роля за подобряване на оста черва-мозък. Тези съединения, усвоени от нашите чревни бактерии, са свързани с увеличаване на полезните чревни микроби и дори могат да подобрят когнитивната функция. Полифенолите не само допринасят за цялостното здраве на червата, но също така имат потенциала да повлияят положително на настроението и работата на мозъка.

Аминокиселината триптофан

Той играе решаваща роля в производството на серотонин, невротрансмитер, свързан с чувството на щастие и благополучие. Храни, богати на триптофан, като пуешко месо, яйца и сирене, осигуряват градивните елементи за синтеза на серотонин. Като включите тези богати на триптофан храни във вашата диета, можете да подпомогнете производството на серотонин. Също така да насърчите положителното въздействие върху вашето настроение и психическо състояние.


Прочетете още: Шамфъстък: 9 ползи за здравето

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: