HomeЗДРАВЕДигитален детокс: по-малко стрес, по-добър фокус

Дигитален детокс: по-малко стрес, по-добър фокус

Дигитален детокс: по-малко стрес, по-добър фокус

Дигитален детокс: по-малко стрес, по-добър фокус

Дигиталния детокс ще ни помогне да намерим вътрешен мир.

???? Слушай статията:

В днешния забързан и дигитално свързан свят е лесно да се почувстваме претоварени от постоянния приток на информация и вечно присъстващите екрани, които ни заобикалят. От смартфони и таблети до социални медии и новинарски издания, ежедневието ни е дълбоко преплетено с технологиите. Въпреки това, сред тази дигитална лудост, има нарастваща нужда да се изключим и да намерим утеха в офлайн света.

Същност на дигиталната детоксикация

Определението за дигитален детокс е да си вземете почивка от използването на електронни устройства или определени медии за период от време, от няколко дни до няколко месеца. Но спецификата е различна от човек на човек. Нещата, които хората избягват по време на дигитална детоксикация, могат да включват:

  • Проверка на имейл;
  • Игра на видео игри;
  • Превъртане на социални медии;
  • Текстово съобщение;
  • Използване на смартфони или таблети;
  • Гледане на новини или други телевизионни програми.

Ползите от почивката от технологиите

Извършването на дигитална детоксикация е чудесен начин да разберете дали технологията ви пречи да живеете по-добре живота си. Резултатите могат да бъдат многообхватни, от това да сте по-продуктивни на работа до задълбочаване на отношенията ви със семейството и приятелите. Ползите от използването на технологичен „таймаут“ включват:

По-добро фокусиране

С честите звукови сигнали и изскачащи известия на електрониката е лесно да се разсеем от това, което се случва около нас. По време на дигитална детоксикация може да открием, че забелязваме повече неща в непосредственото си обкръжение. Нашият мозък може да се концентрира много по-добре върху задачите си.

По-малко стрес

За някои хора твърде много информация може да бъде стресиращо. „Работих с няколко души, които наистина се разстройваха от часове гледане на новини“, казва психологът Киа-Рай Преуит. „След като намалиха потреблението на новини и започнаха да правят нещо друго, се почувстваха по-спокойни.“

По-добри социални взаимодействия

Премахването на цифровите разсейвания създава повече възможности да обръщаме внимание на хората около нас. Например, без устройства наоколо по време на вечеря, ние естествено общуваме и се свързваме повече със семейството си. Ако носът ни не е заровен в смартфона, имаме шанса да срещнем с някой нов интересен човек на опашката за касата.

приятели си разговарят по време на вечеря
Снимка: Freepik.com

Как да направим дигитален детокс

Ако сме готови да започнем дигитална детоксикация, можем да започнем като определим кои дейности искаме да намалим или да премахнем – да прекарваме по-малко време пред мобилните устройства или да спрем за известно време. Може да искаме да държим телефона си далеч от нас, да не отваряме социалните си мрежи, да използваме телефона само когато искаме да се обадим на някого и т.н. След това можем да преминем към следните стъпки:

Да си поставим цели

Трябва да си поставим цел в зависимост от това дали искаме да намалим или премахнем използването на определено устройство или тип медия. Нека бъде конкретна. Цял ден ли ще е или само в определени часове? Например, можем да решим да прекарваме само 15 минути на ден в социалните медии, да оставим телефона си в друга стая през нощта или да прекараме неделните дни без технологии.

Времеви ангажимент

Отнема време, за да се отървем от силните дигитални навици. Трябва да планираме да се ангажираме с поне две седмици. Искаме все пак да стигнем до момента, в който да ни се струва, че сме се отказали от навика.

Подкрепата е важна

Хубаво е да имаме партньор, член на семейството или близък приятел, който да ни насърчава и осигурява отчетност. Можем да споделяме целите си с близките си хора. Можем дори да ги помолим за идеи как да подобрим целевото си поведение.

Да помислим за дългосрочни промени

Нека обърнем внимание на ползите и бариерите, които сме изпитали по време на дигиталната детоксикация. Какво се случи, когато спряхме да „скролваме“ във Facebook за три часа? Как се почувствахме, когато не използвахте Instagram? По-лесно ли беше, отколкото си мислехме или по-трудно? След това нека решим дали искаме да запазим някой аспект от промяната за напред.

Например, приемане на правило за домакинството – никой да не използва цифрови медии по време на семейни вечери. Или да се заемем с промяната на повече дигитални навици сега, след като успешно сме завършили първата си дигитална детоксикация.


Прочетете още: Лошата снимка не трябва да смаже самочувствието ни

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: