HomeМЕСТА24 интересни неща, които правят Португалия уникална

24 интересни неща, които правят Португалия уникална

24 интересни неща, които правят Португалия уникална

24 интересни неща, които правят Португалия уникална

Красивите пейзажи, националната кухня и плажовете са само едни от нещата, които правят Португалия една от най-привлекателните страни в света.

В тази прекрасна стана се намират 15 от обектите на ЮНЕСКО за световно наследство, ще се сблъскате с относително ниски цени за Европа и уникалното гостоприемство на местните.

Всичко това привлича толкова мощен поток от пътници от цял ​​свят, че жителите на града поискаха от властите да ограничат броя на туристите.

В културата на Португалия има култ към копнежа

фадо певица в Португалия

Основната характеристика на португалската култура е фатализмът, тук се нарича „фадо“. Смята се, че правилното фадо е опиянение от меланхолия, самота и копнеж, дотолкова, че става тъжно до сълзи. Има такъв музикален жанр, включващ песни с тъжни мелодии, често за морето, несподелена любов, неизбежността на съдбата. Това до голяма степен е следствие от факта, че Португалия е била велика морска сила. Моряците отивали ​​в морето, а роднините им копнеели с цялото си сърце по тях.

Така че, ако видите изпълнение на фадо певци, не пляскайте с ръце по време на песента. Фадо е чувства. През 2011 г. ЮНЕСКО призна този жанр за нематериално национално богатство. В Лисабон има музей, където можете да проследите историята на фадото от началото на XIX век до наши дни.

Животът тук е много премерен

снимка на щастлива жена

Местните не се опитват да правят милиони неща наведнъж. Никой не бърза, всеки се наслаждава на всеки момент от живота. Всеки бизнес може да бъде отложен за утре, тук се счита за норма да закъснеете за среща с половин час или час. В супермаркетите опашките често се движат много бавно, защото касиерът и купувачът небрежно започват разговор. Но никой не е нервен, не въздиша тежко, не върти очи, не поглежда часовника си, не изразява недоволство.

Дайте приоритет на естествената красота

снимка на червени никти

Момичетата, които са се преместили да живеят в Португалия, отбелязват, че местните жени обръщат много по-малко внимание на грима и маникюра. Те изглеждат по-естествени и се приемат такива, каквито са. В Лисабон няма много салони за красота, а услугите им не са много разнообразни.

Португалците обичат жените с извивки и отношението им към тялото като цяло е различно от западното

колаж от две жени ходещи по улицата

Концепцията за „перфектно тяло“ не важи тук, защото от детството всички момичета знаят: трябва да обичате тялото си и да уважавате тялото на друг. Целулит, стрии, пълнота – това не е срамно тук и често дори се парадира с това. Един от най-често срещаните дамски тоалети са къси дънкови шорти и топ, който разкрива корема.

Хората в Португалия имат сложни фамилни имена

снимка на усмихната жена

Португалска актриса и модел Виктория Гуера. Рождено име: Виктория Дебора де Соуса Ларк Гуера.

За много местни жители фамилните имена се състоят от две части: 1-вото идва от бащата, 2-рото от майката. И в някои семейства децата добавят имената не само на родителите, но и на бабите и дядовците (и те също имат двойни). Всичко това е събрано в едно цяло, като вагоните на парен локомотив. Следователно португалците са носители на дълги фамилни имена, които трудно се запомнят и произнасят. Между другото, имената тук също често са двойни, например Мари-Луиза.

Благодарение на португалците, страдащите от алергии могат да опитат да си вземат куче

снимка на куче

Португалското водно куче е почти хипоалергичен домашен любимец. То не линя толкова много, колкото другите породи, има ципести крака и спокоен характер. През Средновековието се е използвал за вкарване на риба в мрежи. И днес това куче може да се превърне в любим домашен любимец за тези, които страдат от лека форма на алергия към козина.

Португалия е домакин на цветни тържества и карнавали, които отстъпват само на бразилците

снимка на карнавално облечена жена

Всяка година тук се провеждат 3 карнавала. Португалците обаче, които решават да пренесат стила на карнавала от Рио в страната, забравят нещо важно: те са в Северното полукълбо, а Рио де Жанейро е в Южното. И така, докато красивите бразилки танцуват под слънцето при 27°C, португалките им се забавляват под дъжда при 8°C.

Но въпреки това карнавалът е най-доброто време за посещение на Португалия, тъй като тук можете да се потопите в културата на страната, да видите ярко шоу, да опитате национални ястия и да се срещнете с весели местни жители. И всяка година на 23 юни град Порто е домакин на най-колоритния празник в страната – Ивановден. Една от традициите на този празник е да се удрят по главите с играчка чук или цветя от чесън.

Тук са построени най-дългият и най-късият мост

снимки на най-дългия и най-късия мост

В Лисабон се намира един от най-дългите мостове в Европа, дългият 17 185 м мост Васко да Гама, който е бърз път. Тази инженерна структура се превърна в нов символ на португалската столица. А между двете села – португалското Варзеа Гранде и испанското Ел Марко – тече малко поточе, което служи като символ на техните граници. В този момент 2 държави са свързани с моста Ел Марко, който е дълъг само 3,2 м, което го прави най-късият международен мост в света.

Природата на Португалия е запазила отпечатъци от стъпки на динозаври

снимка на скала

Еспихел е нос, върху скалите на който можете да видите отпечатъци от стъпки на динозаври, оставени преди много милиони години. Не е лесно да се стигне до тях, защото отпечатъците са запазени на стръмни склонове, но се виждат много ясно.

Страната има едни от най-чистите плажове на планетата

снимка на плаж

Португалия е една от петте страни с много плажове със Син флаг. Това е известна международна награда, потвърждаваща изключителното качество и безопасност на водата за къпане. През последните години Португалия беше изпреварена от държави с много по-дълга брегова линия.

Въпреки това тази страна е една от златните дестинации за пенсионна почивка. В напреднала възраст богатите европейци идват тук, защото има прекрасен климат, ниски цени и данъчни облекчения в сравнение със съседните държави. Туристите също обичат тази страна: заради богатата култура, вкусната храна и приятелското отношение на местните жители.

Португалците говорят чужди езици доста добре

Основната тайна на тази функция е, че почти всички чуждестранни филми се излъчват в кината и по телевизията на оригиналния език със субтитри. Официалният език тук е португалски. Той е много близък до галисийския, който се говори в северозападната част на Испания. Понякога португалският се счита за диалект на галисийския, а понякога и обратното.

Изненадващо, много португалски думи са близки роднини на японските. Това се обяснява с факта, че португалците са първите, които са установили търговски отношения с жителите на Страната на изгряващото слънце и бързо са усвоили различна лексика от тях. Например японските думи „пан“ – „хляб“, „коппу“ – „стъкло“ и дори „темпура“ са от португалски произход.

Местните обичат треска, но тази риба не се среща край бреговете на Португалия

Всички в Португалия ядат треска. И я купуват основно от Норвегия. Португалските готвачи казват, че има 365 начина за приготвяне на треска – толкова, колкото са дните в годината. Тази риба е истинска звезда на португалската гастрономия, тя се консумира от много векове. Освен това е невъзможно да се обясни защо изборът на местните жители пада върху треската при наличието на такова огромно разнообразие от прясна риба и морски дарове. Освен това цената на прясната риба от океана и сушената треска е приблизително еднаква.

Националните ястия се отличават със задължителното присъствие на домати и изобилие от зехтин

Доматите се задушават с ориз, риба и морски дарове, от тях се приготвят супи. Но още по-популярен продукт е зехтинът. Тази съставка присъства не само в салатите и повечето месни и рибни ястия – ястието буквално се удавя в него.

Уличната храна в Лисабон е истинско изкуство, а през есента градът се изпълва с мирис на печени кестени. Португалец написва за това в своя блог: „Веднъж канадец попита изненадано, когато ме видя с кестени: „Ядете ли ги?“ Отговорих: „Разбира се!“ Тогава той ми каза, че кестените в Канада се използват за декоративни цели. Бях ужасен: каква загуба.

Португалците са много срамежливи във връзките

Мъжете и жените се държат сдържано, особено когато започват да излизат за първи път. Те рядко казват „Eu amo-te“ („обичам те“ на португалски) и изразяват емоции публично. Това е особено забележимо при двойки, в които партньорите са от различни националности, ако един от тях е свикнал с напълно различна проява на чувства. Това не означава, че португалците не са способни на любов, те просто я изразяват по различен начин. Тук се говорят комплименти, но тяхното разнообразие, дори по отношение на самите езикови възможности, е доста оскъдно.

Тук има особени сватбени традиции

сватбена традиция в Португалия

Поставянето на пари в обувка е стара португалска сватбена традиция, която оцелява и днес. За да се помогне на младите хора в началото на съвместния им живот, обичайно е да се събират пари за тях на сватбата. За целта на гостите се предава от ръка на ръка обувката на булката, в която всеки може да сложи сумата, която намери за добре. Друг паричен обичай е да се купи правото да танцуваш с булката.

Португалия е водещ световен производител на корк

Това производство е най-екологично, тъй като самите дървета не се унищожават. От тази суровина се правят не само капачки за бутилки, но и аксесоари, като чанти, ръкавици, калъфи за смартфони, капачки и дори обувки. Интересното е, че коркът е много издръжлив материал, той перфектно понася както ниски температури, така и дъждове, тъй като процесът на обработка на естествени суровини е сложен и многоетапен.

Така те събират материал за коркови изделия.

Местните вярват в силата на природата и се грижат добре за нея

52% от електроенергията в страната идва от възобновяеми източници. Португалците са чувствителни към флората и фауната. Например в околностите на Порто има евкалиптови горички и хората дори използват падналите плодове на това дърво. Те правят от тях висулки, които след това носят на врата си и вярват, че тези амулети ги предпазват от настинки и други сезонни инфекции. Или поставят кутии с евкалипт у дома, за да ароматизират стаята: оказва се отличен аналог на свещи или пръчици.

Португалия има най-старата действаща книжарница в света

най-старата книжарница в света

Това е магазинът Bertrand, отворил врати през 1732 година. Дори ужасното земетресение, което Лисабон преживява през 1755 г., не е принудило тази институция да затвори. Бертран е вписан в Книгата на рекордите на Гинес. Разбира се, сменял е интериора си повече от веднъж или два пъти, но все още работи. Друга книжарница, Livraria Lello, се смята за една от най-красивите в света. Именно тя става прототип на библиотеката на Хогуортс в поредицата от книги за Хари Потър.

Интериорът на магазина Livraria Lello вдъхновява Джоан Роулинг да напише книгите за Хари Потър.

Само веднъж годишно можете да видите Римските галерии на Лисабон

Този странен лабиринт е на повече от 2000 години. Желаещите да видят тази атракция резервират билети няколко месеца предварително. По друго време е невъзможно да се посети, тъй като галериите са наводнени и за да стане възможна обиколката им, трябва известно време да се изпомпва водата.

Местните имат сериозно отношение към футбола

снимка на футбулен фен

Футболът за португалците е религия. Традиционно Лисабон е разделен на 2 части: някои жители подкрепят клуба Бенфика, други подкрепят Спортинг. Сериозна борба се води между клубовете на Лисабон и Порто. Трябва да се отбележи, че ако членовете на семейството подкрепят различни отбори, тогава, когато техните клубове играят заедно, най-близките роднини стават съперници и често се нахвърлят един на друг.

Тук можете да излекувате зъбите си и да не се разорите

Съществува мит, че лечението на зъби в чужбина е много скъпо. Но Португалия поддържа цените на минимално ниво за Европа, въпреки че понякога качеството може да бъде разочароващо. Португалските лекари често са изненадани, ако пломбата в зъба е стояла повече от 5 години.

Португалия е сред страните с ниска раждаемост

снимки на хора в Португалия

Основната причина за това е ниското благосъстояние на страната като цяло. Държавните субсидии за дете са ниски, постановлението е кратко, а издръжката на дете е скъпа. Наличието на три или повече деца в португалско семейство е знак за повишеното му благосъстояние. Родителите се отнасят към потомството доста спокойно: много ги обичат, но бързо ги пускат. Бебетата започват своя „възрастен“ живот в детска стая от петмесечна възраст.

Местните хора са консервативни във възгледите и вкусовете си

Португалците са сред най-консервативните народи в Европа. Те ходят в един и същи ресторант от години, отиват на почивка в южната част на страната си в един и същи град и хотел, организират семейни вечери всеки уикенд според графика.

Графити са навсякъде. Просто се възхищавайте!

снимка на улични графити

Прочетете още: Какво да правим в града музей – Лисабон

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: