HomeИНТЕРЕСНОТрябва ли да поискате увеличение на заплатата?

Трябва ли да поискате увеличение на заплатата?

Трябва ли да поискате увеличение на заплатата?

Дали имате право на увеличение на заплатата или не е гореща тема напоследък.

Слушай статията:

Тъй като служителите се стремят да напреднат в кариерата си и да осигурят финансова стабилност, въпросът дали имат или не на повишение се очертава като важен проблем. Въпреки че критериите за получаване на повишение може да варират в различните индустрии и организации, за хората е от решаващо значение да определят цената на своя принос. Преди да поискаме повишение, трябва да си зададем следните въпроси, за да видим дали отговаряме на един от основните критерии…

Поемал ли съм допълнителни отговорности?

Ако сме поели допълнителни задължения или сме имали значително увеличение на работното натоварване след последния преглед на заплащането ни, е оправдано да поискаме увеличение на заплатата. Разумно е да очакваме, че ако нашият работодател изисква повече от нас, той трябва да признае и възнагради нашите усилия. Това, което можем да направим, е да извадим длъжностната си характеристика и да направим списък с добавените или променени отговорности.

Допринасям ли за успеха на компанията?

Ако нашите идеи са помогнали на бизнеса да спести пари, да подобри ефективността, да увеличи приходите или да направи някакъв друг осезаем принос за успеха на нашия работодател, имате убедителна причина за увеличение на заплатата. За да увеличим шансовете си, може да съберем доказателства за нашите постижения, включително положителна обратна връзка и количествено измерими данни. Например, можем да споменем привличането на трима нови клиенти през последните шест месеца. Това е довело до определен размер на годишен приход.

Плащат ли ми малко и мога ли да го докажа?

Ако сме наясно, че получаваме заплащане под пазарния курс, имаме право да поискаме повишение. Важно е обаче предварително да се проведат задълбочени изследвания, споделя Glamour. Можем да използваме платформи като PayScale или Glassdoor, за да определим типичния диапазон на заплатите за нашата роля и старшинство в нашата индустрия и регион. Също така може да се консултираме с експерти по набиране на персонал.

жена преглежда своите финанси
Снимка: Freepik.com

Постоянно ли отивам над и отвъд?

Ако постоянно отговаряме или надвишаваме ключовите си показатели за ефективност (KPI) и се представяме изключително добре, може да имаме право на увеличение на заплатата. От решаващо значение е да съберем информация за собствените си постижения и всяка положителна обратна връзка, която сме получили. Бележките и целите ни от предишния преглед на ефективността могат да послужат като ценна отправна точка.

Придобил ли съм нови умения, които ми помагат да върша работата си по-добре?

Ако сме получили нова квалификация или сме придобили умения, които повишават стойността ни за компанията, имаме право на увеличение на заплатата. Например, завършването на курс по дизайн може да ни позволи да поемеме задачи, които преди това са били възложени на външни изпълнители, като по този начин спестим пари на компанията.


Прочетете още: Емоционалната интелигентност и отражението й върху ежедневието ни

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: