HomeЗДРАВЕЗащо нямаме апетит рано сутрин?

Защо нямаме апетит рано сутрин?

Защо нямаме апетит рано сутрин?

Казват, че закуската е най-важното хранене за деня, но какво ако нямаме апетит?

Слушай статията:

Закуската ни помага да заредим тялото си с хранителни вещества и енергия, за да започнем деня. Тя помага за по-добрата мозъчна работа и по-здравословни хранителни навици. Въпреки това, не всеки започва деня с чувство на глад. Аз съм един от хората, които нямат апетит рано сутрин и това да закусвам е голямо предизвикателство за мен. Ами сега?

Въпреки че в някои случаи липсата на глад сутрин може да е признак за сериозен проблем, най-вероятно това е напълно нормално и няма причина за безпокойство. Ето 6 възможни причини, поради които може да не чувстваме глад сутрин, според Healthline:

Хапнали сме обилна вечеря или снак

Една от основните причини, поради които може да не се чувстваме гладни, когато се събудим, е, че сме яли обилна вечеря или лека храна, тип снак, предната вечер.

Това е така, особено ако храната е била с високо съдържание на мазнини или протеини. Тези макронутриенти могат да забавят изпразването на стомаха ни и да ни накарат да се чувстваме сити по-дълго – дори до следващата сутрин. По-специално протеинът може значително да промени нивата на хормоните, които регулират нашия глад и апетит. По същия начин, богатите на мазнини храни могат да променят нивата на определени хормони, свързани с апетита и чувството за ситост, което води до намаляване на глада.

Ако предпочетем да се насладим на обилна вечеря и да пропуснем или отложим закуската на следващата сутрин, няма проблем – стига да сме сигурни, че получаваме хранителните вещества и хидратацията, от които се нуждаем през целия си ден.

Хормоналните ни нива се променят за една нощ

През нощта и по време на сън нивата на няколко хормона в тялото ни се променят. Това може да повлияе на апетита ни. По-специално, изследванията показват, че нивата на епинефрин, известен също като адреналин, обикновено са по-високи сутрин. Смята се, че този хормон потиска апетита, като забавя скоростта, с която стомахът ни се изпразва и увеличава разграждането на въглехидратите, съхранявани в черния ни дроб и мускулите, за да захранва тялото.

Нещо повече, проучване установи, че нивата на грелин, хормона на глада, са по-ниски сутрин, отколкото предната вечер. Това също може да обясни защо се чувстваме по-малко гладни, когато се събудим. Някои изследвания показват, че нивата на лептин, хормон, който насърчава чувството за ситост, също може да са по-високи сутрин.

Нека не забравяме, че тези ежедневни колебания на хормоните са напълно естествени и обикновено не са причина за безпокойство. Въпреки това, ако изпитаме внезапни промени, свързани с апетита си, трябва да се свържем със здравен специалист.

Чувстваме се тревожни или депресирани

Както тревожността, така и депресията могат значително да повлияят на нивата на глад. В допълнение към симптоми като нарушения на съня, умора и загуба на интерес, депресията може да причини промени в апетита. Междувременно тревожността може да повиши нивата на определени хормони на стреса, които намаляват апетита ни.

Тревожността и депресията обаче засягат хората по различен начин. Някои проучвания са установили, че тези състояния вместо това са свързани с повишен апетит и прием на храна за някои хора.

Ако изпитваме тревожност или депресия и подозираме, че това може да повлияе на апетита ни или други аспекти на здравето ни, трябва да споделим на здравен специалист, за да определим най-добрия курс на лечение.

Кога последно си направихме тест за бременност?

Бременността може да бъде причина да нямаме апетит сутрин. Сутрешното гадене е често срещан проблем, характеризиращ се с гадене и повръщане. Засяга около 80% от хората по време на бременност. Въпреки че сутрешното гадене може да ни засегне по всяко време на деня, то често се появява сутрин – оттук и името му. В повечето случаи то се подобрява или изчезва след 14 седмици от бременността. Сутрешното гадене може да намали апетита ви. Всъщност, в едно проучване при 2270 бременни жени, 34% съобщават, че ядат по-малко по време на ранна бременност.

Бременна жена гледа храна на масата но няма апетит
Снимка: Freepik.com

Освен сутрешното гадене, бременността може да причини други симптоми, намаляващи глада, като лошо храносмилане, подуване на корема и забавено изпразване на стомаха.

Как да намалим симптомите си и да засилим апетита си? Като се хидратираме, придържаме се към малките, но чести хранения, отделяме достатъчно време за сън. Също така е добре да проветряваме дома си, за да избегнете миризми, които предизвикват гадене.

Може да боледуваме

Известно е, че респираторните инфекции като обикновена настинка, грип и пневмония ни карат да се чувствате по-малко гладни. В някои случаи тези инфекции също ограничават сетивата ни за вкус и обоняние, което може да намали апетита ни. Някои инфекции, като грип, също могат да причинят симптоми, които намаляват глада и апетита, включително гадене и повръщане.

Трябва да имаме предвид, че е особено важно да останем хидратирани и да захраним тялото си, когато сме болни, дори и да не се чувстваме гладни. Супа, горещ чай, банани, крекери и ябълково пюре са няколко лесни за стомаха опции, които да опитаме, когато не се чувстваме добре.

Други основни причини

В допълнение към по-често срещаните фактори, изброени по-горе, има няколко други възможни причини, поради които може да не чувстваме глад, когато се събудим. Ето няколко други потенциални причини за намален глад сутрин:

  • Прием на определени лекарства. Много видове лекарства, включително диуретици и антибиотици, могат да намалят глада и апетита;
  • Остаряваме. Намаленият апетит е често срещан сред възрастните хора и може да бъде причинен от промени в енергийните нужди, хормони, вкус или обоняние и социални обстоятелства;
  • Имаме проблем с щитовидната жлеза. Загубата на апетит може да е признак на хипотиреоидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза. Научете повече за щитовидната жлеза;
  • В овулация сме. Естрогенът, женският полов хормон, който се увеличава по време на овулация, може да потисне апетита ни;
  • Имаме хронично заболяване. Някои състояния като чернодробно заболяване, сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване, ХИВ и рак могат да причинят загуба на апетит.

Прочетете още: Как работи връзката между червата и мозъка?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: