HomeИНТЕРЕСНОКои са 5-те основни причини за честата умора?

Кои са 5-те основни причини за честата умора?

Кои са 5-те основни причини за честата умора?

Ако някога сте се чудили „защо съм толкова уморен?“, знайте, че не сте сами. Изглежда, че всички са уморени – и това е само част от това да си възрастен.

Слушай статията:

Въпреки че е лесно да опишем умората си като нормална и моментна, но когато се чувстваме уморени през цялото време, това може да означава, че тялото ни се опитва да ни каже нещо.

Това открива актрисата Минди Кон, преди да бъде диагностицирана с рак на гърдата. „Разхождах се из квартала си в Лос Анджелис и внезапно се изморих“, казва звездата от „Факти от живота“ пред списанието People. „Просто не можех да продължа. Това беше преди Uber да стане популярен, така че изпратих съобщение на моята приятелка Хелън Хънт й казах: „Нещо не е наред с мен. Имам нужда от помощ.'“ Кон посещава своя лекар и е диагностицирана с рак на гърдата – умората се оказа първият й основен симптом.

Очевидно не всеки пристъп на изтощение трябва да ни наведе на мисълта, че може би имаме рак. Трудно е да разберем кога трябва да се консултираме с лекар за умора? В тази статия ще разкрием всички потенциални причини за нашата умора:

Имаме недостиг на сън

Портрет на тъжна млада жена, която се събужда, чувства се зле, иска да спи, събужда се рано сутрин, изглежда мързелива и разстроена.
Снимка: Freepik.com

Това е може би най-очевидната (и най-честата) причина за това че се чувстваме изтощени. Според указанията на NHS повечето възрастни се нуждаят от 7 часа или повече качествен сън. Според дани от 2021 г. на НСИ приблизително 70% от българите имат проблеми със съня.

Решението е просто да спим повече. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Първо е важно да идентифицираме причината за недоспиването си било то стрес, твърде много време пред екрана или лоша хигиена на съня.

Съвет: Ако мислите, че сте изпробвали всичко възможно и все още имате проблеми със съня, говорете с експерт.

Липсва ви енергия

Отегчена уморена скучна млада студентка с кок, седнала на маса на бял фон.
Снимка: Freepik.com

Според американския изследовател на съня и невролог Уилям Кристофър Уинтър умората е чувството за липса на енергия.

В повечето случаи умората е нашето тяло, което ни казва да намалим темпото и вероятно трябва да го слушаме. Но когато умората редовно ни пречи да правим нещата, които искаме, тогава е проблем. „Това не означава „Не мога да тичам 60 километра, защото се уморявам“, по-скоро е „Имам проблеми с качването и слизането по стълби“ или „Разходката от паркинга до офиса ми ме изтощава“ казва д-р Уинтър. Начинът да се справим с ниската енергия е да си починем.

Съвет: Отделете се от екраните си и от всякакви разсейвания – и просто си починете. Ако не се чувствате заредени с енергия след почивка, струва си да се консултирате с лекар, за да видите дали има по-голям проблем.

Имаме здравословно заболяване

Сериозен пациент, който се вслушва в съветите на професионален лекар след преглед
Снимка: Freepik.com

Говорейки за умората, тя има много възможни причини. Част от тях са дефицит на витамин B12 или D, множествена склероза, диабет тип 2 и болест на Паркинсон.

Други състояния, които са свързани с умората, включват анемия, проблем с щитовидната жлеза или дори левкемия – всички те могат да накарат хората да се чувстват невероятно отпаднали.

Съвет: Ако чувството за изтощение се появи от нищото или не се подобри с почивка, тогава трябва да посетите лекар. Независимо дали е недиагностицирано състояние или резултат от фактори, свързани с начина на живот, които биха могли да се коригират, те може да са в състояние да помогнат.

Чувстваме се прекалено стресирани

Съвременна концепция за технология, работа и хора. Портрет на уморена млада служителка с кок, сваляща очила и масажираща носа си, чувствайки се стресирана поради много работа
Снимка: Freepik.com

Много здравословни проблеми могат да доведат до умора, но същото може да стори и претоварването или преминаването през голяма промяна в живота, която се отразява на съня и нивата на стрес. „Под стрес сме склонни да произвеждаме повече от хормона кортизол. Кортизолът е много полезен, когато искаме да свършим много работа, но преди лягане той повишава нивата ни на възбуда във време, в което трябва да се отпуснем“, казва д-р Софи Босток, експерт по съня на Bensons for Beds.

Следователно стресът може да доведе до състояние на свръхвъзбуда, при което мозъкът и тялото ни са по-будни от нормалното. „Отнема ни повече време, за да заспим, и тъй като сънят не е дълбок, по-вероятно е да бъдем събудени от шум, движение или промени в температурата“, продължава д-р Босток.

Също така си струва да се отбележи, че стресът може да ни накара да променим поведението си по негативни начини. Например да правим по-малко упражнения, да разчитаме на алкохола, за да се отпуснем, да работим до късно или да подремваме дълго, за да се възстановим.

Понякога е възможно да се справим със стреса, като открием източника. В други случаи не винаги е възможно да се избегне източника на стрес. Това, което можем да направим в такива случаи е да упражняваме осъзнато дишане, водене на дневник или йога.

Средата ни за сън не е благоприятна

младеж-изолационен-дом
Снимка: Freepik.com

Комфортната среда за сън е от решаващо значение за качеството му. Ако имаме проблеми със заспиването, това може да се дължи на факта, че условията ни за сън не са оптимални. Подредената спалня, която не е прекалено светла или твърде шумна, е ключова – както и удобното легло.

Съвет: Помислете за нов матрак, ако леглото ви е неудобно. Или, ако светлината и шумът ви влияят, опитайте маска за очи или тапи за уши, за да блокирате външния свят. Също може да опитате да поддържате стаята си по-студена (оставете прозореца отворен или вземете вентилатор), тъй като това може да подпомогне естествения спад на телесната температура, който се получава, когато заспим.


Прочетете още: Лятно прегаряне („Burnout“): баланса между работата и личния живот

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: