HomeСЪБИТИЯЗабравеното лекарство и магията на българските билки

Забравеното лекарство и магията на българските билки

Забравеното лекарство и магията на българските билки

Забравеното лекарство и магията на българските билки

Проектът „Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки“ е посветен на 85-ата годишнина от смъртта на народния лечител Иван Раев и е реализиран от Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив.

🎧Слушай статията:

От 5 юни до 16 юни в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на Пловдив ще могат да разгледат изложба на оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на Музея. Специален акцент в експозицията са артефактите, свързани с живота и делото на Иван Раев.

Един от лекторите на събитието е проф. д-р Георги Томов. В презентацията си „Cura Bulgara – забравеното лекарство“ той ще разкаже вълнуващата история на народния лечител и неговия чудодеен билков лек. Заедно с него, доц. Бисера Пиличева и доц. Нико Бенбасат ще запознаят аудиторията с различни технологии за добиване на лечебни субстанции от билки и техния терапевтичен ефект.

Неповторимата атмосфера на Епископската базилика ще бъде допълнена от академичният хор за народни песни „Веселие“ и фолклорният танцов състав „Медик“. Те ще изпълнят народни песни и танци за билки и цветя. Преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет ще подготвят различни видове чай, които аудиторията ще може да дегустира. 

Проектът се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. Той има за цел да популяризира народната медицина, която е част от нематериалното културно наследство на Пловдив и региона, обогатявайки съвременното общество със забравените национални лечебни традиции. 


Прочетете още: Как работи връзката между червата и мозъка?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: