Как да останем активни в заседналия свят?

Как да останем активни в заседналия свят

Опасностите от заседналия начин на живот са по-значителни, отколкото предполагаме.

🎧 Слушай статията:

От работа на бюро до часове, прекарани в гледане на телевизионни предавания, нашите ежедневни дейности често включват дълги периоди на седене. Проучванията показват пряка връзка между продължителните периоди на седене и различни рискове за здравето. Това включва венозна тромбоза, наддаване на тегло, загуба на мускули и намалена продължителност на живота. В тази статия ще проучим потенциалните опасности за здравето от заседналия начин на живот и ще предоставим практически съвети как да останете активни въпреки обстоятелствата.

Скритите рискове за здравето

Изследване, включващо над 15 000 участници, хвърли светлина върху тревожните последици от продължителното седене, споделя Harvard Health. Според проучването хората, които прекарват прекалено много часове в гледане на телевизия, са имали удивително 70% по-висок риск от развитие на венозна тромбоза, което се отнася до потенциално фатални кръвни съсиреци, образуващи се в дълбоките вени на краката. Тези открития подчертават необходимостта от справяне със заседналите ни навици и намиране на начини да включим движението в ежедневието си.

За щастие, включването на редовното движение в нашата рутина може значително да повлияе на цялостното ни здраве. Европейският журнал за превантивна кардиология публикува преглед, който потвърждава, че дори малки промени, като по-честото изправяне, могат да допринесат за загуба на тегло и поддържане на теглото. Освен това, включването на ежедневни дейности като ходене, може да укрепи мускулите на краката, което потенциално води до по-дълъг живот.

Жена се разхожда с кучето си в парка
Снимка: Freepik.com

Практически стратегии за поддържане на активност

За да се преборим с рисковете за здравето, свързани със заседналия начин на живот, от съществено значение е да интегрираме кратки упражнения в ежедневието си. Като се фокусираме върху добавянето само на 30 минути допълнителна активност три дни в седмицата, можем да постигнем значителен напредък. Сертифицираният личен треньор, Джейн О’Нийл, препоръчва да разделите това време на по-малки сегменти, като десет минути сутрин, следобед и вечер. Ето някои практически стратегии за включване на повече движение в деня ви:

  • Ходете пет минути на всеки два часа. Задайте напомняне да се изправяте и да правите кратка разходка на всеки два часа, независимо дали е из офиса или в собствения ви дом.
  • Бъдете активни по време на телевизионни реклами. Вместо да стоите седнали по време на паузите за реклами, станете и се разходете или изпълнявайте прости упражнения като маршируване на място.
  • Бъдете мобилни по време на телефонни разговори. Когато е възможно, ставайте или се разхождайте, докато говорите по телефона, за да добавите движение към иначе заседналата дейност.
  • Лицеви опори до кухненския плот. Използвайте телесното си тегло и изпълнете няколко серии лицеви опори срещу кухненския плот, за да укрепите мускулите на горната част на тялото.
  • Упражнения за изправяне и сядане: Увеличете силата на долната част на тялото си, като практикувате упражнения за изправяне и сядане. Станете от стол, без да използвате ръцете си и след това седнете отново, като се стремите към 10 повторения.

Във все по-заседналия свят е от решаващо значение да разпознаем рисковете, свързани с продължителното седене, и да предприемем действия, за да включим физическата активност в ежедневието си. Като правим малки промени и намираме възможности за движение, можем да смекчим отрицателните въздействия на заседналия начин на живот.


Прочетете още: Как ни се отразява недостигът на сън?

Най-новото от седмицата в MADAMSKO: