HomeСЪБИТИЯДевето издание на „Срещи на младото европейско кино“

Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“

Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ за поредна година предлага безплатни събития за младата публика от 3 до 19 години!

🎧Слушай статията:

От 20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център ще се проведат прожекции на оригинална селекция от европейски филми, уникален кино концерт, работилници за деца и младежи, обучения за учители, възпитатели в детски градини, професионалисти, работещи с деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и неформалното образование. Вход свободен след предварителна регистрация. 

Организаторите от Сдружение „Арте Урбана Колектив“, които целогодишно работят за внедряване на киното като изкуство в училище, чрез редица европейски инициативи. Сред тях – CinEd – Кинообразование за деца и младежи, Short Cut – Млади режисьори снимат града си, „Киното, сто години младост“, Cinemini и др. Те ще представят богата програма от прожекции, дискусии, оригинални работилници. Също така ще има уникален по рода си киноконцерт, съчетаващ прожекция на селекция от анимационни филми и музика на живо, композирана от пианиста Станислав Арабаджиев. 

Между филмите и специалните събития тази година са: класиката на словенското кино „Щастие на каишка” на режисьора Яне Каучич, унгарският документален „Проект: Баба“ на режисьора Балинт Ревеш, в който трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста. 

унгарският документален филм „Проект: Баба“

И още документално кино: френският „Напред, деца!“ (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле), който разказва как хип-хоп танците се внедряват като отделна дисциплина в престижна парижка гимназия. Също ще бъде представен и документалния поетичен филм „Пианото на Припят“ на реж. Елиска Цилкова. Той ще е придружен от специална дискусия и работилница. В нея младите участници ще експериментират различни техники за манипулация на полароид. 

френският филм „Напред, деца!“

Друга работилница, която ще се състои за първи път по време на фестивала е тази за рисуване на лента

След като се запознаят с филмова селекция от програма за кинообразование CinEd, младите участници ще имат възможността да експериментират с филмовата лента!

Младежите ще могат да се запознаят и с класиката „Страхът изяжда душата“ на великия режисьор Райнер Вернер Фасбиндер, както и с любимия на младежката публика „Кралица на комедията“ на реж. Сана Ленкен от Швеция.

„Кралица на комедията“

Освен младежката, и широката публика е поканена на няколко специални прожекции

Сред тях е немския документално-експериментален филм FIRST TIME [The Time for All but Sunset – VIOLET] на режисьора Николаас Шмид. Това е поетичен и музикален разказ за самотата, пътуването и силата на цветовете, на превърналия се в хит френски филм „Не ми пука“ с популярната актриса Адел Екзаркопулос. Също така, ще има и програма от съвременни късометражни немски филми. Те ще включват актуални, социално ангажирани теми, вълнуващи младежите в Германия днес. 

 френски филм „Не ми пука“

Тазгодишната филмова селекция на фестивала ще представи и няколко програми от късометражни филми за най-малките зрители. Сред тях са „Спри и се завърти“, „Светът в рамка“, както и програма от чешка анимация. Всички прожекции са придружени от кратки работилници. В тях най-малките зрители рисуват, танцуват и споделят емоции от видяното на големия екран.

Какво още включва програмата?

За поредна година, организаторите ще поканят учителите и всички занимаващи се с артистично образование с деца и младежи на две обучения, организирани специално за тях. Първото е свързано с интердисциплинарния подход на преподаване и връзката му с киното. Второто е посветено на ранното детско развитие чрез творчески дейности. То е насочено към учители в детски градини и предучилищни групи в училище, студенти в педагогически специалности, професионалисти, работещи с деца в занимални и детски работилници. 

Всички те са също така поканени на специална прожекция, на която ученици от две училища – ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманция и 81 СУ “Виктор Юго”, гр. София ще представят свои късометражни филми, над които са работили в продължение на цялата учебна година със своите учители и ментор. Филмите са част от международната програма “Киното, сто години младост”.

Учениците и техните учители и родители ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма. Тя ще се проведе в зала “Славейков” на Френски институт, залата и кинодвора на Гьоте-институт и зала на Чешкия център. Предварителното записване е задължително на следния линк:  https://forms.gle/arvtkv6sKzKxmgtn6.

За „Срещи на младото европейско кино“

Вече добре познатият на младата аудитория, посветен на съвременното творчество в Европа, “Срещи на младото европейско кино” в София цели да подкрепя присъствието на най-смелото европейско кино чрез разнообразни активности като прожекции на европейски филми с придружаващи дискусии, мастъркласове, професионални работилници, ателиета по кинообразование за младежи. Фестивалът стартира през 2014-а и досега има осем успешно осъществени издания.

Подробности за програмата на  “Срещи на младото европейско кино” може да видите тук.


Прочетете още: От анимация до екшън игрален филм: Моана се завръща

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: