Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“

Срещи на младото европейско кино

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ за поредна година предлага безплатни събития за младата публика от 3 до 19 години!

🎧 Слушай статията:

От 20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център ще се проведат прожекции на оригинална селекция от европейски филми, уникален кино концерт, работилници за деца и младежи, обучения за учители, възпитатели в детски градини, професионалисти, работещи с деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и неформалното образование. Вход свободен след предварителна регистрация. 

Организаторите от Сдружение „Арте Урбана Колектив“, които целогодишно работят за внедряване на киното като изкуство в училище, чрез редица европейски инициативи. Сред тях – CinEd – Кинообразование за деца и младежи, Short Cut – Млади режисьори снимат града си, „Киното, сто години младост“, Cinemini и др. Те ще представят богата програма от прожекции, дискусии, оригинални работилници. Също така ще има уникален по рода си киноконцерт, съчетаващ прожекция на селекция от анимационни филми и музика на живо, композирана от пианиста Станислав Арабаджиев. 

Между филмите и специалните събития тази година са: класиката на словенското кино „Щастие на каишка” на режисьора Яне Каучич, унгарският документален „Проект: Баба“ на режисьора Балинт Ревеш, в който трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста. 

унгарският документален филм „Проект: Баба“

И още документално кино: френският „Напред, деца!“ (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле), който разказва как хип-хоп танците се внедряват като отделна дисциплина в престижна парижка гимназия. Също ще бъде представен и документалния поетичен филм „Пианото на Припят“ на реж. Елиска Цилкова. Той ще е придружен от специална дискусия и работилница. В нея младите участници ще експериментират различни техники за манипулация на полароид. 

френският филм „Напред, деца!“

Друга работилница, която ще се състои за първи път по време на фестивала е тази за рисуване на лента

След като се запознаят с филмова селекция от програма за кинообразование CinEd, младите участници ще имат възможността да експериментират с филмовата лента!

Младежите ще могат да се запознаят и с класиката „Страхът изяжда душата“ на великия режисьор Райнер Вернер Фасбиндер, както и с любимия на младежката публика „Кралица на комедията“ на реж. Сана Ленкен от Швеция.

„Кралица на комедията“

Освен младежката, и широката публика е поканена на няколко специални прожекции

Сред тях е немския документално-експериментален филм FIRST TIME [The Time for All but Sunset – VIOLET] на режисьора Николаас Шмид. Това е поетичен и музикален разказ за самотата, пътуването и силата на цветовете, на превърналия се в хит френски филм „Не ми пука“ с популярната актриса Адел Екзаркопулос. Също така, ще има и програма от съвременни късометражни немски филми. Те ще включват актуални, социално ангажирани теми, вълнуващи младежите в Германия днес. 

 френски филм „Не ми пука“

Тазгодишната филмова селекция на фестивала ще представи и няколко програми от късометражни филми за най-малките зрители. Сред тях са „Спри и се завърти“, „Светът в рамка“, както и програма от чешка анимация. Всички прожекции са придружени от кратки работилници. В тях най-малките зрители рисуват, танцуват и споделят емоции от видяното на големия екран.

Какво още включва програмата?

За поредна година, организаторите ще поканят учителите и всички занимаващи се с артистично образование с деца и младежи на две обучения, организирани специално за тях. Първото е свързано с интердисциплинарния подход на преподаване и връзката му с киното. Второто е посветено на ранното детско развитие чрез творчески дейности. То е насочено към учители в детски градини и предучилищни групи в училище, студенти в педагогически специалности, професионалисти, работещи с деца в занимални и детски работилници. 

Всички те са също така поканени на специална прожекция, на която ученици от две училища – ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманция и 81 СУ “Виктор Юго”, гр. София ще представят свои късометражни филми, над които са работили в продължение на цялата учебна година със своите учители и ментор. Филмите са част от международната програма “Киното, сто години младост”.

Учениците и техните учители и родители ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма. Тя ще се проведе в зала “Славейков” на Френски институт, залата и кинодвора на Гьоте-институт и зала на Чешкия център. Предварителното записване е задължително на следния линк:  https://forms.gle/arvtkv6sKzKxmgtn6.

За „Срещи на младото европейско кино“

Вече добре познатият на младата аудитория, посветен на съвременното творчество в Европа, “Срещи на младото европейско кино” в София цели да подкрепя присъствието на най-смелото европейско кино чрез разнообразни активности като прожекции на европейски филми с придружаващи дискусии, мастъркласове, професионални работилници, ателиета по кинообразование за младежи. Фестивалът стартира през 2014-а и досега има осем успешно осъществени издания.

Подробности за програмата на  “Срещи на младото европейско кино” може да видите тук.


Прочетете още: От анимация до екшън игрален филм: Моана се завръща

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO: