HomeИНТЕРЕСНОПсихологът Джордж Саймън за манипулаторите

Психологът Джордж Саймън за манипулаторите

Психологът Джордж Саймън за манипулаторите

Психологът Джордж Саймън за манипулаторите

Книгата „Манипулаторите“ е написана от клиничния психолог Джордж Саймън.

Слушай статията:

С това заглавие книгата е известна в България. А нейното оригинално име е „В овчи кожи: разбиране и справяне с манипулативните хора“. В книгата авторът обяснява как хората с манипулативни наклонности използват емоционалната уязвимост на другите, за да спечелят в борбата за власт, статут или контрол. Този тип хора са известни още като прикрити агресивни личности, а проявлението на тяхното поведение се нарича от психолозите пасивно-агресивно разстройство на личността.

Когато хората са директни в действията си за постигане на онова, което искат, те проявяват явна агресия. Докато тези, които прибягват към хитри или подмолни тактики, за да достигнат целта си, са прикрито агресивни. Манипулаторите са от групата, която обичайно използва това прикрито агресивно поведение. Те знаят как да използват увъртането, за да получат онова, което искат, независимо за какво се борят.

Според автора манипулативните хора не са провокирани от страх, вина или травма от миналото

Тяхното поведение може да се опише по-скоро като плод от смущение на характера. Повечето хора с такива нарушения не са явни социопати. Те продължават да имат съвест. Въпреки това са готови да експлоатират другите, за да постигнат целите си, без да се интересуват от тяхното мнение.

Книгата обръща внимание и на хората от другия фронт – манипулираните. Те не винаги се поддават на „обработка“ защото са слабохарактерни. Често това се случва, защото манипулаторите успяват да намерят пробойни в техния характер и се възползват от тях. Например, ако една съпруга смята себе си за мил и прощаващ човек, тогава манипулативният съпруг може да се възползва от тази й черта, за да получава извинение всеки път, когато нарани чувствата й.

Когато разпознаете манипулативни характеристики у някого, може да бъде много изкушаващо да го насочите към терапия

Близък план на участници в групова терапия, които правят упражнения за тревожност и стрес по време на сесия.
Снимка: Freepik.com

Повечето манипулатори обаче не смятат за нужно да коригират своето поведение. Най-доброто нещо, което могат да направят манипулираните хора в отговор на някой, който проявява прикрито агресивен характер, е да променят собственото си поведение. Чрез научаване на тактиките, които използват манипулаторите, и чрез опознаване на собствените си слабости жертвите на манипулация могат да се научат как да избягват и да не се поддават на този тип влияние.

Понякога не само манипулаторите проявяват прикрито агресивно поведение

В някои ситуации на всеки се случва да прибягва към тактики, които по принцип се използват от манипулаторите. Но ако тези действия не се превърнат в рутина, не може да се говори за разстройство на личността.

Жертвите на хроничните манипулатори понякога също прибягват към манипулативни тактики с надеждата, че ще принудят своите насилници да се променят. Ултиматумите са класически пример за прикрити агресивни действия, които се прилагат от манипулираните хора. Една жена, омъжена за манипулатор, може да заплашва, че ще го напусне, ако съпругът не промени своето поведение.

На пръв поглед, за да успеете да се справите с подобна ситуация, използването на тактики на пасивната агресия изглежда като добра идея. Но, за съжаление, наблюденията сочат, че те рядко водят до траен успех. Онзи, който по навик манипулира, е доста по-обигран в това и обикновено отговаря с нова заплаха на поставения ултиматум.

Манипулаторите често търсят професия, която да ги постави в позиция на власт

Тъй като властта е основен стремеж на манипулаторите, те обикновено си избират професии, които им предоставят възможност за надмощие над другите. Кариери в сферите на правото, политиката и бизнеса дават на манипулаторите възможност за придобиване на социална известност. Това им подсигурява място, на което харизматичните, прикрито агресивни личности да могат да въздействат на широка публика. Когато попаднат на такава позиция, много манипулатори умело успяват да прилагат по-незабележими и обикновени форми на манипулация, с които да постигат целите си, без да бъдат обвинени в нечестни действия. Разбира се, не липсват и случаите, в които хората с пасивна агресия стават все по-дръзки, допускат явни грешки и в крайна сметка биват отстранени от заемания пост.

Портрет на красив, усмихнат стилен бизнесмен на тъмен фон.
Снимка: Freepik.com

Защитната агресия не бива да се бърка с предумишлената манипулация

Когато искате да разберете дали едно поведение е манипулативно, трябва да определите дали въпросните агресивни действия са проява на защитна реакция, или са обмислени и внимателно изчислени. Невротичните хора реагират агресивно, когато бъдат провокирани или притиснати в ъгъла. Техните действия са много по-спонтанни и емоционално заредени. Манипулативните хора правят всичко по силите си, за да прикрият агресията си, и планират действията си така, че да провокират реакциите, които най-много желаят. Поведението им ще е подбудено от нуждата да получат това, което искат, а не от нуждата да защитят себе си от евентуална заплаха.

В книгата си „Манипулаторите“ Джордж Саймън не дава ясен отговор за това, дали пасивно агресивните личности могат да бъдат напълно излекувани от това си поведение и характер. Също така не посочва кога, ако изобщо е необходимо, читателят трябва да помисли за прекъсване на всякакви връзки с манипулативната личност.

Въпреки че конкретното четиво не може да замени личната терапия, то може да се окаже изключително полезна за тези, които са попаднали в такива взаимоотношения, където има нездравословно упражняване на власт. Научавайки повече за манипулативните личности, читателите могат по-лесно да забележат, когато някой се опитва да ги контролира психически, независимо дали това е работодател, брачен партньор или собствените им деца.

Психологът Джордж Саймън за манипулаторите

Кратка биографична справка за автора

Джордж Саймън е роден през февруари 1948 г. Завършва клинична психология в университета „Тексас Тек“. В продължение на няколко десетилетия изучава манипулаторите и техните жертви, води популярни семинари в САЩ и дава интервюта за Си Ен Ен, „Фокс нюз“ и различни радиостанции. Неговите услуги и напътствията за справяне в проблемни ситуации се използват от водещи корпорации, агенции и институции в цял свят.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Колко високо ще се изкачите с Джон Максуел?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: