HomeЗДРАВЕКакво може да причини лющене на кожата на ръцете?

Какво може да причини лющене на кожата на ръцете?

Какво може да причини лющене на кожата на ръцете?

Какво може да причини лющене на кожата на ръцете?

Използваме ръцете си всекидневно и ги излагаме на слънце, вода, дразнители и алергени и това може да доведе до увреждане и лющене на кожата.

Слушай статията:

Има много възможни причини за лющещата се кожа, като най-често срещана е сухата кожа. Може да се лющи в резултат на някои кожни заболявания, като екзема и псориазис, което може да бъде неудобно и да пречи на ежедневния ни живот.

Лечението на белещите се ръце варира, но често включва овлажняващи кремове или мехлеми за хидратиране на сухата кожа. Някои случаи може да изискват лекарства с рецепта, които помагат да се излекуват основните причини.

В тази статия ще разгледаме потенциалните екологични и медицински причини за беленето на кожата на ръцете ни, кога трябва да се свържем с лекар и как да го предотвратим.

Миене на ръцете

близък план-хигиенично-миене на ръцете
Снимка: Freepik.com

Въпреки че миенето на ръцете е отлична практика за добра хигиена, кожата на ръцете може да започне да се лющи ако мием ръцете си твърде често. Освен това, ако използваме груби сапуни и прекалено гореща вода може да развием кожни проблеми на ръцете си.

Измиването на ръцете ефективно дезинфекцира ръцете, то също така премахва естествените масла, които поддържат кожата здрава и овлажнена.

Друга практика, която може да изсуши ръцете и да ги накара да се лющят, е използването на твърде много дезинфектант за ръце. Дезинфектантът за ръце има формула на алкохолна основа, която кара кожата да изсъхне.Американската академия по дерматология предлага следната рутина за предотвратяване и лечение на сухи ръце, дължащи се на честото им миене:

 • Измийте ръцете най-малко 20 секунди с хладка вода и сапун.
 • Подсушете ръцете с чиста кърпа, оставяйки малко вода върху тях.
 • Докато кожата е влажна, нанесете хидратиращ крем или мехлем върху кожата, като се уверите, че достига до върховете на пръстите и ноктите.
 • Дерматолозите препоръчват използването на кремове, които не съдържат аромати и багрила, а само вазелин или минерално масло.

Ако използваме дезинфектант за ръце, трябва да нанесем крема или мехлема веднага след като дезинфектантът изсъхне.

Климат и температура

Два термометъра за зимна и лятна илюстрация
Снимка: Freepik.com

Климатът е един от честите фактори за суха кожа. През зимата влажността на въздуха е по-ниска, което води до изсушаване, напукване и лющене на кожата на ръцете. А през по-топлите сезони някои хора може да открият, че ако ръцете им се потят, това може да доведе до дразнене и лющене.

За облекчаване на сухата кожа можем:

 • да нанесем овлажняващ крем след душ;
 • да избягваме сапуни, които съдържат аромати или алкохол;
 • да нанасяме крем за ръце след всяко измиване;
 • да мажем ръцете си с крем преди лягане.

Слънчево изгаряне

изглед-младо-момиче-плаж-с-лосион-кожа-слънчево изгаряне
Снимка: Freepik.com

Престоят на слънце твърде дълго може да причини слънчево изгаряне. Това може да засегне всяка част от тялото, която е изложена на слънце, включително ръцете. Когато слънчевото изгаряне заздравее, кожата се обелва. Пилингът се случва, когато тялото отделя увредената кожа и създава нов горен слой.

За лечение на слънчево изгаряне можем:

 • да нанасяме върху кожата овлажнители, които съдържат соя или алое вера, особено след душ, за да облекчим сухотата;
 • да пием повече вода;
 • да покрием изгорените участъци от кожата, докато заздравяват, за да предотвратим допълнително увреждане от слънцето;
 • да използваме лек локален кортизонов крем, за да успокоим възпалението на кожата.

Дерматит на ръцете

Дерматитът на ръцете се нарича още екзема на ръцете. Той представлява 20% до 35% от всички форми на дерматит. Според Националната асоциация по екзема, екземата на ръцете може да се появи в резултат на генетични фактори, дразнители и алергени.

Симптомите на екзема включват:

 • сърбеж;
 • суха и чувствителна кожа;
 • възпалена и обезцветена кожа;
 • груби петна по кожата;
 • образуване на корички;
 • области на подуване.

Атопичен дерматит на ръцете

ръце-пациент-страдащ-от-псориазис
Снимка: Freepik.com

Този вид екзема възниква, когато защитната функция на кожата е нарушена. Обикновено се задейства поради контакт с дразнители и се проявява като везикуларни или дисковидни модели.

Везикулозната екзема се проявява като сърбящи петна от мехури с цвят на кожата. Често е резултат от изпотяване. Дискоидната екзема се представя като разпръснати и добре дефинирани плаки. Може да е резултат от суха кожа, драскотини и контактен дерматит.

Дразнещ и контактен дерматит

Когато дразнител или алерген влезе в контакт с тялото, имунната система се включва и предизвиква възпаление, което причинява симптомите на екзема.

Алергичният контактен дерматит е състояние, което възниква, когато алерген докосне кожата. Някои често срещани причинители включват отровен бръшлян, никел и гумени ръкавици. Алергичният контактен дерматит се проявява като зачервяване, подуване и мехури.

Някои от нас може да са чувствителни към аромати, открити в продукти за лична хигиена като сапуни, овлажнители, шампоани и балсами. Излагането на тези химикали може да доведе до лющене на кожата на ръцете ни. Силните химикали в почистващите препарати също могат да причинят лющене, затова една добра практика е винаги да използваме гумени ръкавици, за да избегнем контакт на кожата с химикали.

Лечението на екзема включва намаляване или избягване на контакта с дразнители, често нанасяне на кремове за ръце и използване на лекарства за лечение на екзема.

Палмоплантарен псориазис

Псориазисът е състояние, което възниква в резултат на свръхактивна имунна система. Води до възпаление на кожата. Възпалението може да се появи като надигнати плаки или люспи по кожата. Когато псориазисът се появи на ръцете или стъпалата на краката, медицинските специалисти го наричат ​​палмоплантарен псориазис.

Човек с псориазис на ръцете може да получи суха и удебелена кожа с болезнени пукнатини. Може да изглежда подобно на дерматит на ръцете.

За леките случаи на псориазис се използва локално лечение, включващо емолиенти, каменовъглен катран, локални стероиди.

Инфекции

мъж-използващ-хидроалкохолен-гел
Снимка: Freepik.com

Някои инфекции могат да причинят белене на ръцете. Един пример е tinea manuum, гъбична инфекция, която често започва от дланите и може да се разпространи по гърба на ръцете и върховете на пръстите. Причинява подобни на обрив рани, които могат да се лющят. Кожата на човек с tinea manuum е втвърдена, суха, люспеста и сърби. Лечението включва локални противогъбични средства.

Синдром на акрален пилинг на кожата (APSS)

APSS е много рядко кожно заболяване, при което горният слой на кожата се отлепва безболезнено. В повечето случаи това състояние се случва на ръцете и краката. Пилингът обикновено започва от раждането. Състоянието обаче може да стане очевидно по време на детството или по-късно в живота. Излагането на топлина и влага влошава това състояние.

Няма лек за APSS. Въпреки това, човек може да прилага мехлеми за омекотяване на кожата, като например вазелин, за да помогне за справяне със симптомите.

Кога е препоръчително да се свържем с лекар?

кожна-алергия-човек-ръка
Снимка: Freepik.com

Можем да лекуваме белещата се кожа на ръцете си у дома с помощта на овлажнители, но ако ръцете ни не се подобрят въпреки редовното овлажняване и други домашни процедури, е добре да се свържем с лекар.

Как можем да предотвратим беленето на кожата?

Най-лесните начини да предотвратим беленето на кожата са да се мажем с овлажнителни кремове за ръце и да поддържаме добра хидратация. Използването на ръкавици при работа с химикали помага за предотвратяване на нежелани реакции и инфекции.

Съвет: Всеки с известни алергии към аромати трябва да избягва продукти, съдържащи тези химикали, за да намали възможността от каквито и да било реакции, като например лющене на кожата.


Прочетете още: Безопасност при плуване: Как да предпазите децата си от удавяне?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: