HomeИНТЕРЕСНОВремето за себе си – гледната точка на жената

Времето за себе си – гледната точка на жената

Времето за себе си – гледната точка на жената

В суматохата на ежедневието, намирането на време за себе си може да изглежда като непостижима мечта.

Слушай статията:

Изискванията на работата, домакинските задължения и родителството често оставят малко място за свободно време и лични занимания. Проучванията показват, че жените, особено работещите майки, имат по-малко свободно време в сравнение с мъжете. Дори в домакинствата, където доходите са поделени поравно, мъжете успяват да отделят повече часове за дейности в свободното си време. Това несъответствие е отражение на обществените очаквания към жените, които често водят до пренебрегване на собствените си нужди и благополучие.

След разговори с работници, Рейчъл Файнцайг от The Wall Street Journal се натъква на истории, които подчертават това несъответствие. Стивън Маккейб, например, споделя как намира време за едночасови сесии за планинско колоездене три пъти седмично, докато съпругата му Мелиса Маккейб се бори да намери моменти за себе си. Вината, която Стивън изпитва, че има повече свободно време, му напомня за небалансираното разпределение на „времето за себе си“ във взаимоотношенията.

Време за себе си = подобряване на цялостно благосъстояние

жена с маска на лицето отделя време за себе си и си почива
Снимка: Freepik.com

Изследване на Каси Холмс, професор по бизнес в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, предполага, че хората, които имат по-малко от два часа свободно време на ден, обикновено са по-малко щастливи. 

За да си върнем времето, трябва да променим начина си на мислене и да направим грижата за себе си приоритет. Това включва отделяне на време за дейности, които ни носят радост и релаксация. Започвайки постепенно, можем да отделяме само 15 до 30 минути всеки ден за отдавна изгубено хоби или разговор с приятел. С течение на времето това специално време ще се превърне в ценна част от нашата рутина.

Повече хора = повече мотивация

двойка прекарва качествено време заедно докато играе дженга

Независимо дали става дума за участие в групова дейност или за включване на приятел в нашите дейности, външната подкрепа ни помага да останем мотивирани и посветени на личното си време. Освен това, насърчаването на качествено време с нашите партньори може да задълбочи връзката ни и да облекчи монотонността на ежедневието. 

В някои случаи участието в дейности, традиционно свързани с мъжете, може да отвори врати за нови преживявания и връзки, като голф, картинг, баскетбол или други занимания. Тази стъпка не само ще предостави възможност за нетуъркинг, но и ще позволи да се отпуснем и да проучим нов интерес.

Отделянето на време за себе си не е егоистично. Това е жизненоважен аспект от грижата за собственото си благосъстояние и личностното израстване.


Прочетете още: Емоционалната интелигентност и отражението й върху ежедневието ни

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: