HomeКРАСОТАCreed – Кралската сага за стойността на ароматната традиция

Creed – Кралската сага за стойността на ароматната традиция

Creed – Кралската сага за стойността на ароматната традиция

Луксозният парфюм Creed е много повече от формула, която набързо пръсвате, преди да излезете от вкъщи сутрин или вечер преди важно събитие.

???? Слушай статията:

Това е повече от списък с редки съставки, които се преплитат, за да създадат ароматно усещане. Това е красноречив показател, че истинските ценности никога не се променят. Това е преживяване, което завладява и става ароматен свидетел на различни поколения. В случая с парфюмерийната къща Creed парфюмът се превръща в кредо, в завет за вяра.

В буквален превод от английски Creed означава точно това или по-просто казано, Вяра. Марката за нишови парфюми Creed не е кръстена така заради това, но е трудно да се повярва, че е съвпадение. Всъщност това е фамилията на основателя. Най-старата и вероятно най-мистериозната парфюмерийна къща в света е създадена в Лондон преди повече от 260 години. Невероятната ѝ история датира от 1760 г. През тази година чифт от най-добрите ръкавици достигат до крал Джордж III, придружени от ароматно посвещение от нова лондонска шивашка работилница. Тя е основана от Джеймс Хенри Крийд през същата година, когато младият крал започва своето управление. Очарован от примамливо парфюмирания аксесоар, кралят лично насърчава Джеймс да се впусне в бизнеса с аромати. Това води до създаването на Royal English Leather, пищна комбинация от кехлибар, мандарина и сандалово дърво.

Парфюм Creed

Creed – официален доставчик на кралското семейство

По изрична молба на Наполеон III и Йожени, Джеймс премества своята работилница за луксозни продукти от Лондон в Париж през 1854 г. С този крайно нетипичен ход Creed става официален доставчик на кралското семейство. Така затвърждава международната си репутация на безупречни шивашки услуги и най-редките аромати. Тактът и дискретността, с които Creed подхожда към аристокрацията, видните граждани и, разбира се, монархията, стават характерни за всичко, носещо този подпис, който бързо нараства като статус и портфолио. Останалото е легенда, предавана вече седем поколения, през които са създадени над двеста неустоими луксозни аромати.

Традиция, която остава непроменена. С тайни и редки съставки, които еднакво пленяват вниманието на опитни ентусиасти от дигиталната ера и уважавани господа от времето на Джеймс. Днес вселената на Creed се управлява от Оливие Крийд, наследник на линията Creed, заедно със сина си Ервин. Тяхното неуморно търсене на вдъхновение и преклонение пред индивидуалността ги отвежда в различни части на света. Те избират най-добрите есенции за бъдещи парфюмни открития: рози от Турция и Мароко, флорентински ирис, бергамот от склоновете на Калабрия, освежаващ ветивер от Хаити и кадифена бърбън ванилия. Това са само част от съставките, които свидетелстват за тяхната отдаденост и вроден талант.

„Нашите творения са пътешествия във времето, служещи като мост между поколенията, защото миналото укрепва нашето бъдеще“

-Ъруин Крийд

Това, което квалифицира Creed като дефиниция за „Luxury Artisan“ (луксозни занаятчийски) парфюми на бъдещето, е тяхното постоянство и отдаденост на традиционните методи на изработка. Това включва вековната техника на „вливане“, която много съвременни парфюмерийни къщи са изоставили поради намаляването на разходите. Creed са известни със своята щателна обработка на суровините. Те гарантират, че синтетични заместители не се използват в процеса на формулиране на ароматни композиции. Вместо това Creed с гордост създава нишови парфюми с несравнимо „Millesime“ качество  от тяхната семейна фабрика във Фонтенбло, близо до Париж.

Парфюм Creed отгоре

Всеки парфюм на Creed е филтриран, бутилиран и етикетиран на ръка, за да осигури наистина ценно изживяване на почитателите на къщата. Процесът е труден, но Creed се ръководи от майсторство и перфекционизъм. Благодарение на това, се предлага вечен, но същевременно модерен поглед върху историята в нейната същност. Не е чудно, че през поколенията, както в семейството, така и в света на парфюмерията, Creed е привличал вниманието и интереса на известна клиентела, включително членове на кралски и президентски семейства – от кралица Виктория до Джон Ф. Кенеди и Уинстън Чърчил.

Никоя друга марка не е толкова популярна сред холивудските звезди

Парфюмите Creed красят рафтовете на изключително известни нишови парфюмерии като Belodore, където всичко се върти около престижа на красотата и възпитания лукс.

Обичан от клиентите, Aventus, плодово-мускусен аромат, вдъхновен от живота на Наполеон Бонапарт, се откроява и привлича мъжете, които желаят смел, настоятелен аромат. Връхните нотки на Aventus са изпълнени с плодова свежест, осигурена от касис, ябълка, ананас и бергамот. В средните нотки се долавят сладки аромати на роза, бреза, чистотата на марокански жасмин и интензивно пачули. Композицията е закръглена с аромат на дъбов мъх, ванилия, мускус и кехлибар.

Мишел Обама и Анджелина Джоли използват „Love in White“ – един от скъпоценните камъни на Creed. Вдъхновен от пътуванията, той е направен от съставки, събрани лично от Оливие от пет континента по време на неговите приключения. Ароматът се отваря с нотки на портокал, а средните нотки включват ориз, египетски ирис, жасмин от италианското крайбрежие, нарцис от френската Ривиера, магнолия от гватемалските планини и българска роза. Базата на парфюма съдържа ванилия от Ява и индийско сандалово дърво.

Сега зависи от вас да откриете своя собствен ароматен подпис на Creed. Посетете някой от магазините на Belodore, където дори повдигането на изящно декоративната капачка на всеки от техните бестселъри парфюми незабавно ще даде усещането за силата на наследството, качеството и майсторството, които Creed запазва във всяка бутилка.


Прочетете още: Нишовите парфюми – магия в бутилка

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO

Share With: