HomeЗДРАВЕСкрита опасност: Урогениталната хламидийна инфекция

Скрита опасност: Урогениталната хламидийна инфекция

Скрита опасност: Урогениталната хламидийна инфекция

Урогениталната хламидийна инфекция и нейните скрити последици.

Слушай статията:

Всеки ден, докато се потапяме в безумния ритъм на живота, нашата постоянна жажда за изживяване на всяка минута понякога ни кара да пропускаме да бъдем внимателни и предпазливи. В този водовъртеж от задачи, наслади и предизвикателства, ние забравяме, че има скрити опасности, които се крият зад мъглата на нашата сексуална свобода. Една от тях е урогениталната хламидийна инфекция, което може да има сериозни последици за нашето здраве. Статистиката безмилостно отразява, че хиляди жени се сблъскват с тази незрима заплаха.

Урогениталната хламидийна инфекция е тиха и хитра, предава се през полов контакт и е една от най-разпространените полово предавани инфекции в света. Но защо тя е толкова опасна? Въпросът е, че често протича без симптоми или със слабо изразени такива, което прави трудно откриването й. И докато инфекцията може да премине незабелязана, последиците от нея могат да бъдат дълготрайни и сериозни.

Разпространение и рискове

Всяка година СЗО изчислява, че 131 милиона души се заразяват с хламидия. Боледуват предимно хора под 25 години. В повечето части на света урогениталната инфекция, причинена от Chlamydia trachomatis, е най-честата полово предавана инфекция както при мъжете, така и при жените.

Инфекцията с хламидия при възрастни става чрез сексуален контакт с пациент с хламидия (заразяването става по време на всяка форма на сексуален контакт). Вероятността от инфекция по време на сексуален контакт достига 75%, така че уведомяването и лечението на сексуалния партньор на пациента е изключително важно.

При деца е възможен и антенатален път на инфекция (вътрематочен). В допълнение, заразена майка може да зарази новородено по време на раждане (преминавайки през родовия канал), като патогенът може да засегне очите (конюнктивит), орофаринкса (фарингит) или белите дробове (пневмония) на бебето. Изключително рядко се случва момичетата да се заразят с хламидиална инфекция, ако не спазват правилата за лична хигиена или грижа за детето.Различни форми на хламидийна инфекция

Хламидията се разделя на 3 подгрупи според степента на увреждане: увреждане на долните отдели на пикочно-половата система, увреждане на тазовите органи и други пикочни органи, както и хламидия с друга локализация (реактивен артрит, перихепатит, конюнктивит, перитонит).

Диагноза и лечение

Диагнозата се установява въз основа на откриването на ДНК на C. trachomatis чрез молекулярно-биологични методи (например PCR) в изследвания клиничен материал, получен чрез вземането му от уретрата при мъжете, от уретрата и цервикалния канал при жените.

Хламидийната инфекция повишава риска от заразяване с ХИВ и други ППИ, както и риска от предаването им на други хора, така че се препоръчва скрининг поне за хепатит B и C, гонорея, трихомониаза, сифилис и HIV инфекция. Друг патоген, Mycoplasma genitalium, който трябва да бъде изключен, също се предава по полов път и причинява клинични прояви, подобни на тези, свързани с инфекция с C. trachomatis, включително възпалително заболяване на таза.

Симптоми и усложнения

Повече от 70% от пациентите с хламидийна инфекция са асимптоматични. Хламидията при жените се проявява чрез хиперемия (зачервяване) и подуване на външния отвор на уретрата. Характеризира се с дискомфорт или болка в долната част на корема. Възможно е малко количество мукопурулен секрет от уретрата и влагалището. Понякога има зацапване между менструациите или след полов акт. Уринирането може да бъде придружено от сърбеж, парене или болка. Когато инфекцията премине към матката и / или нейните придатъци, е възможно раздуване на корема.

Според д-р Елена Бангеева, специалист по репродуктивна медицина в инвитро център „Доверие“ хламидийната инфекция в голям процент от случаите може да доведе до усложнения: женско безплодие, извънматочна бременност, перихепатит и др. „Приблизително 10% от жените с хламидия развиват тазова възпалителна болест, ако не се лекуват. В сравнение с подобни заболявания, възникнали като усложнение на гонореята, при хламидия те се проявяват с по-малко остри симптоми, но по-често водят до безплодие. Ранното започване на подходяща антимикробна терапия може значително да намали риска от безплодие.“ – уточнява гинекологът.

Превенция и лечение

За да се предотврати повторно заразяване с хламидия, е необходимо изследване и лечение на партньора. Консервативното лечение на хламидия включва прием на антибиотици от 7 до 14-21 дни. При липса на ефект от лечението се препоръчва да се предпише антибактериално лекарство от друга фармакологична група.

Едно от основните последствия на хламидийната инфекция е женското безплодие

Ако инфекцията не се лекува навреме, възпалението може да причини увреждане на фалопиевите тръби и яйчниците. Това води до затруднение при зачеване и представлява значителен риск за безплодие. Извънматочната бременност е още едно възможно усложнение. При нея опложденото яйце се внедрява извън матката, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми за жената.

При младите момичета и жени хламидийната инфекция може да има негативен ефект върху развитието и функционирането на репродуктивната система. Ранното откриване и лечение са от съществено значение за предотвратяване на тези последствия.

„Всяка жена заслужава да бъде майка„ - Инвитро център на болница „Доверие“

Прочетете още: Какво може да причини лющене на кожата на ръцете?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: