HomeИНТЕРЕСНОКнигата „Корекция на храната“ от д-р Марк Хаймън

Книгата „Корекция на храната“ от д-р Марк Хаймън

Книгата „Корекция на храната“ от д-р Марк Хаймън

В книгата „Корекция на храната“ ще разберем как хапка по хапка да спасим здравето, икономиката, обществото и цялата планета.

Слушай статията:

Авторът споделя как най-сериозните проблеми като болести, психични разстройства, глобално затопляне и други, често се причиняват от храната и начина, по който я произвеждаме. Д-р Марк Хаймън описва какво трябва да се направи оттук нататък и очертава пътя към здравословното хранене и възстановяващо земеделие. Модерният режим на хранене, свръхпреработените продукти и интензивното земеделие, вредят на всички нас и на планетата.

Всъщност това са основните проблеми на човечеството днес. Тяхното решаване трябва да започне със създаването на устойчиво произведена храна и натурално земеделие. За да постигнат тази цел, правителствата е необходимо да окажат натиск върху големия агробизнес чрез въвеждане на допълнителни мерки и закони. Фермерите от своя страна могат да използват иновативни и регенеративни практики.

Какво друго ще научите от „Корекция на храната“?

Книгата помага да читателите да подобрят здравето си и да спасят планетата чрез устойчиво произведена храна. Следващият път, когато си купите пакет картофен чипс или газирана вода, спрете и погледнете съставките. Всички те звучат толкова нормално, нали? Царевичен сироп, пшенично нишесте, соя. Точно тези съставки са ключът към толкова много проблеми, които виждаме около нас. Свръхпреработената храна убива хората и планетата. Точно тя стои зад ужасяващата статистика за сърдечни заболявания, рак и диабет.

картофен чипс
Снимка: Freepik.com

За съжаление, интензивното земеделие е необходимо за производството на всичките тези нездравословни продукти, които съсипват нас и природата, и ускоряват изменението на климата. Д-р Марк Хаймън споделя какви храни е необходимо да се избягват, как трябва да действат управляващите по отношение на селското стопанство и какво могат да направят фермерите, за да произвеждат устойчиви храни. Устойчивото земеделие е модерна тенденция, която адресира множество екологични и социални промени. То предлага иновативни, природосъобразни и икономически осъществими методи за земеделска обработка и продукция.

Устойчивото земеделие има три основни цели – опазване на околната среда, икономическа печалба и социална и икономическа справедливост. Идеята за устойчивост предполага, че трябва да се удовлетворяват нуждите на човечеството, без да се прави компромис с това бъдещите поколения да живеят нормално.

Най-сериозните проблеми в съвременния свят могат да бъдат свързани с едно нещо: нашата храна

Понякога имате ли чувството, че настъпва краят на света? Превъртате през новинарските емисии и чувате за нови проблеми и кризисни ситуации като нарастваща смъртност, конфликти и природни бедствия. Много често се говори за глад и различни болести. Полярните ледени шапки се топят. Пчелите измират. Ако се замислите защо има толкова много лоши новини, думата „храна“ вероятно няма да е първото нещо, за което ще се сетите. Д-р Марк Хаймън смята, че неправилното производство на храна стои в основата на всичко.

облечена в халат жена яде вредна улична храна
Снимка: Freepik.com

Нека разгледаме някои от най-тежките кризи пред човечеството. На първо място е здравето на хората. Шокиращо е, че точно начина на хранене е основната причина за смърт и болести в света. През последните 40 години хранителните ни навици се промениха до неузнаваемост. Ядем все повече и повече свръхпреработени и сладки храни. Точно те допринасят за бързото увеличаване на сърдечните заболявания, диабета и рака. Тези болести убиват близо 50 милиона души годишно. Те са повече от два пъти по-смъртоносни от инфекциите. Децата, отгледани и отхранвани по този начин, страдат от различни физически и психически неразположения. Това спира интелектуалното им развитие и не успяват да развият пълния си потенциал.

Нека да разгледаме общностите в развиващия се свят. Те са притиснати от големи агробизнеси и корпорации, които авторът нарича „Голямата храна“ (Big Food). Тези компании прогонват хората от земята им и унищожават домовете и традициите им, като в същото време насърчават вредните хранителни и земеделски навици.

Не на последно място, начинът, по който произвеждаме храна, застрашава планетата

Големият агробизнес има най-голям принос за изменението на климата. Той уврежда околната среда и унищожава здравите почви. Нанася повече щети на климата, отколкото всички компании за изкопаеми горива взети заедно. Интензивното земеделие също така вкарва в земята опасни торове и пестициди, убивайки огромни количества от дивата природа и създавайки огромни „мъртви зони“ в океаните. Всички тези проблеми имат една допирна точка: храната. Така че, за да ги разрешим, трябва да предприемем нов, цялостен подход. В книгата „Корекция на храната“ авторът описва точно какво може да предприемем, за да поправим всичко това.

Храната, която е добра за вас, е полезна и за планетата

Като потребители ние често говорим с помощта на нашите вилици. Ако изберем да ядем определени храни и да избягваме други, това ще окаже натиск върху големите агробизнеси и хранителни корпорации да се променят. Добрата новина е, че е възможно да се храним едновременно здравословно и екологично. Д-р Марк Хаймън казва какво трябва да се направи по въпроса. На първо място е необходимо да консумирате много зеленчуци и пълноценни храни, които са отглеждани устойчиво. Уверете се, че морковите, които ядете, не са били напоени с глифозатен хербицид и опасни пестициди.

двама души приготвят здравословна био салата
Снимка: Freepik.com

Проучете дали зърнените култури, с които се храните, са отглеждани по начин, който третира добре почвата. Месото също трябва да се произвежда правилно и консумира умерено. Много диетолози препоръчват напълно да се избягва. Д-р Марк Хаймън смята, че месото трябва да бъде гарнитура към яденето. Важно е зеленчуците да покриват повече от половината от чинията ви.

Въпреки това, не можем просто да кажем: „Яжте по-малко месо, за да спасите планетата“. Всъщност месото, отглеждано по правилния начин, може да бъде част от решението за изменението на климата. Например, ако комбинирате паша с биологично зеленчукопроизводство, резултатите могат да бъдат впечатляващи. Торът на тревопасните животни обогатява почвата органично. Яденето на месо, отглеждано по този начин, може да играе роля в изграждането на по-устойчива селскостопанска система.

Рибата и млечните продукти

Рибата трябва да бъде уловена при устойчив риболов и да бъде с високо съдържание на Омега-3 и с ниско съдържание на живак. Избягвайте големи видове, които имат високо съдържание на живак, като риба тон, риба меч и камбала. Вместо това трябва да ядете повече аншоа, скумрия и диво уловена сьомга.

Млечните продукти са следващата категория, на която авторът обръща внимание. Според него най-добре е да се избягват. Ако трябва да приемате млечни продукти, уверете се, че са органични, а животните са хранени с трева. Ако можете, опитайте се да ядете и пиете продукти от овце и кози, а не тези, които идват от едър рогат добитък. Това е така, защото начинът, по който се отглежда едрия рогат добитък, е лош за самите животни, лош за околната среда и лош за хората.

Това са общи правила и насоки, които д-р Марк Хаймън дава. Всички хора обаче са различни и имат специфични нужди и изисквания. Докато търсим храна, отглеждана устойчиво, трябва да се вслушваме и в телата си. Ако успеем да постигнем правилния баланс там, можем да се грижим добре за себе си и за планетата.

Кратка биографична справка за автора

Д-р Марк Хаймън
Снимка: drhyman.com 

Д-р Марк Хаймън е роден на 22 ноември 1959 година. Той е практикуващ лекар, директор на Кливландския център по функционална медицина, основател и медицински директор на центъра “Ултра Уелнес“ (UltraWellness), председател на борда на директорите на Института по функционална медицина, медицински редактор на популярен уебсайт. Д-р Марк Хаймън е международно признат експерт в областта на медицината, автор на книги и ментор. Той е чест гост и коментатор на медицински теми в много телевизионни канали и програми. Автор е на световните бестселъри „Ултраметаболизъм“ и „Яж мазнини и отслабвай“.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: Как задаването на въпроси е една от най-добрите „Менторски практики“?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: