HomeИНТЕРЕСНОСадгуру за дълбокото въздействие на йога върху човешкия ум и тяло

Садгуру за дълбокото въздействие на йога върху човешкия ум и тяло

Садгуру в Париж

Садгуру за дълбокото въздействие на йога върху човешкия ум и тяло

В Международния ден на йога известният духовен водач Садгуру вдъхнови хиляди хора на среща на UNESCO в Париж

Голяма част от света отбеляза Международния ден на йога тази седмица в сряда, тъй като практиката е вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

В йога определени „асани“ или динамични пози „поздравяват слънцето“, така че датата има допълнително значение за поклонниците на йога, тъй като съвпада с лятното слънцестоене – денят от годината, когато слънцето грее най-дълго и най-ярко.

Индия се счита за родното място на йога. Това е един от най-големите експортни продукти на страната и глобален феномен, практикуван от хора във всички сфери на живота. Древната практика включва физически пози, дишане и много концентрация.

Йога се стреми да създаде съюз на тялото, ума и душата.

На 21 юни, в централата на ЮНЕСКО в Париж, стотици се събраха, за да видят човекът, който е вдъхновил милиони хора по целия свят да практикуват йога – Садгуру. Световно признат като един от водещите практикуващи и учители по йога, той беше поканен от генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Тържествата за Международния ден на йога започнаха с музика и танци, докато събралите се в залата бяха представени на културно представление в чест на йога от Фондация Иша – организация с нестопанска цел, основана от Садгуру.

За да присъстват на лекцията на Садгуру в Париж пристигат хора от целия свят, а сред последователите е забелязан световноизвестният DJ Pete Tong. „Само възможността да спрете и да не се разсейвате, да погледнете навътре в себе си е изключително полезна. Просто да спрем и да не правим нищо в лудия свят, в който живеем, е от съществено значение“, споделя Тонг пред Euronews Culture.

Разпространение на идеята

Йога експлодира в популярност в цяла Европа през последните десетилетия в много слънчеви държави като Испания и Гърция, предлагащи многобройни места за уединение.

Според проучване от 2022 г. на медицинския център Beth Israel Deaconess на Харвардското медицинско училище, рутинната йога практика може да повиши устойчивостта и да подобри цялостното благосъстояние. Нещо, което според проучването е помогнало значително по време на пика на пандемията Covid-19.

Практика на тялото и съзнанието

В своята беседа Садгуру споделя, че въпреки че йога се преподава на Запад основно като физическа практика, а не като съзнателна, това е добра първа стъпка.

Давате телефона си на дете. То ще започне да търси, търси, търси и ще намери нещо фантастично някъде по света. По същество става дума за това как да се използва този човешки механизъм, който е най-високото ниво на технология. Най-сложната технология на тази планета, но повечето хора се опитват да работят с нея дори без ръководство за потребителя“, обяснява основателят на фондация Иша.

Духовност

Садгуру вярва, че духовността е най-висшето овластяване. Тя е като електричество. Как можем всички да бъдем просветени и да надхвърлим своите ограничения? Особено ако някои от нас живеят в самолетен режим, блажено неподозиращи за съществуването му?

„Вероятно не са в самолетен режим, вероятно няма wifi. Вашата способност да възприемате и получавате е изчезнала, защото сте събрали определено количество памет. Ти си жена, това е спомен“, обяснява Садгуру. „Разбира се, тялото е там, но е по-скоро в паметта, че съм жена или мъж. Аз съм тази националност или каквото и да е. След като тази памет се събере до определен размер, изведнъж започва да се държи като космос сама по себе си.“

„Днес всичко в тази вселена върви добре. Нито една галактика не се е сблъскала с друга, всички планети поддържат своите орбити. Всичко върви чудесно. Но ако в главата ви се върти една неприятна мисъл, бихте казали, че това е лош ден. Това е така, защото нещо във вашата реалност е станало по-голямо от вашата екзистенциална реалност. Това е единственото нещо, което е проблем на хората. Психологическите реалности надделяват над реалността, че сте живи и сте тук“, продължава той.

Но когато мнозина се огъват и извиват по много различен начин – през много трудни времена, пълни с кризи и трудности, какво е посланието му към тях?

„Физическите трудности са налице. За някои по техен избор, на други за съжаление им се случват. Каквото и да мислите за трудности – хора, живеещи във военни зони, на палатки и т.нат. Но така са живели всички наши предци. Мислите ли, че са били в затруднение? Било им е трудно, но са били добре. Сигурен съм, че се смеели и са танцували. Палатката изглежда много грозна в съзнанието ми, защото я сравнявам с дворец. Всичко това е проблемът с паметта…вчера имах дворец, днес имам палатка.

Физически трудности се преодоляват, стига да си нахранен, защото храната е жизненоважна. След като се погрижите за това, останалото зависи от начина, по който се справяте с ума си. Но, както при всяко нещо, изисква се упорита работа, за да отворите ума си и да достигнете до осъзнаване.“Садгуру създава своя собствена ръководена медитация „Иша крия“.

„Иша“ на санскрит означава източникът на творението, а „Крия“ означава вътрешно действие.

Йога майсторът вярва, че ако човек може да се ангажира да практикува 15 минути Иша крия на ден, той може да достигне просветление. Необходимо е само да опитате.


Прочетете повече: Упражнения за смисъл и цел в живота – път към по-осъзнат и удовлетворителен живот


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: