HomeСРЕЩИШарлот Еди: нова посока в света на бродирането и рамкирането

Шарлот Еди: нова посока в света на бродирането и рамкирането

Шарлот Еди: нова посока в света на бродирането и рамкирането

Шарлот Еди е базирана в Лондон визуална художничка, известна с мултидисциплинарната си практика

🎧Слушай статията:

В последната си изложба, озаглавена „Рамка“, проведена в Ginny on Frederick, Еди демонстрира завладяваща колекция от дървени рамки, съдържащи комбинация от текстил и илюстративно изкуство. Това говори за постоянна еволюция и развитие на художничката в нейния занаят.

Художествената трансформация на Еди започва след завършването на „The Drawing Year“, следдипломна програма в Кралското рисувално училище между 2021 и 2022 г. По време на този период тя преживява дълбока промяна в своя артистичен подход. Рисуването изиграва централна роля в тази трансформация, позволявайки на Еди да проникне дълбоко в инстинктите си и да развие по-добро разбиране на начина си на виждане. 

Снимка: Stephen James / Frederick

В последната си изложба тя безпроблемно интегрира своята изискана практика на рисуване с бродерия, създавайки хармонична връзка между двете. Докато изработва текстилните работи за изложбата, тя сравнява процеса с пунктиране, техника, използвана при рисуване. В допълнение прави паралели с щриховките и смесването в рисунката. Изграждайки тази връзка между рисуване и бродерия, творбите на Еди се допълват взаимно.

Концепцията за рамкиране заема централно място 

Тя е заинтригувана от ролята, която „формата или съдът“ играе в изкуството и използва рамкирането като начин за концептуализиране на този аспект. Огледалата и прозорците често се появяват като мотиви в нейната работа, действайки като портали към въображаеми пейзажи. Размивайки границите между реалното и представеното, рамката и прозореца, субекта и обекта, Еди създава поредица, която изследва „силата на прозореца като символичен портал“. Тя използва както ръчно изработени художествени рамки, така и намерени предмети, оценявайки съвместния характер на работата с последните. Намерените предмети носят свои собствени разкази и спомени, което позволява на артистката да отговори на тяхната самоличност и да ги вплете в своето произведение на изкуството.

Снимка: Шарлот Еди: Chapter III / Снимка:Copyright @ Charlotte Edey, 2023
Снимка: Шарлот Еди: Tongue Tied / Снимка: Copyright @ Charlotte Edey, 2022

Едно забележително произведение от изложбата на Еди е „Tongue Tied“, създадено за предишната й самостоятелна изложба, озаглавена „Stillwater“. Артикулът се отличава с красива шарнирна двойна рамка, която прилича на компактно огледало. В рамката, ръчно бродирана част от тъкан жакардов гоблен привлича вниманието на зрителя, с подобна на мираж луна, служеща като сладководна перла на рамката. Еди навлиза в етимологичния произход на блясъка, изследвайки неговите очарователни качества. Формата на картината прилича както на мида, така и на отворена уста, предизвиквайки антропоморфни идеи около водните тела.

През цялата си кариера Еди е имала много изложби в Обединеното кралство, както солови, така и групови в различни галерии. Нейната артистична практика се върти около теми за женственост, пол, тялото и митологията. Опирайки се на символизма и изследвайки концепцията за пространство, гоблените, бродериите и скулптурните ѝ произведения отразяват нейния различен артистичен език. Нейната спокойна пастелна палитра и сюрреалистични сънища карат зрителите да съзерцават композицията на възвишеното и сюрреалистичното.


Прочетете още: Хелга Стенцел: От пране до изкуство


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: