HomeМОДА25 години по-късно: трайните модни тенденции от „Сексът и градът“

25 години по-късно: трайните модни тенденции от „Сексът и градът“

25 години по-късно: трайните модни тенденции от „Сексът и градът“

„Сексът и градът“ изведе модата на преден план в поп културата.

???? Слушай статията:

Трудно е да си представим културния пейзаж без тази любима поредица. Преди 25 години четири героини – Кари Брадшоу, Саманта Джоунс, Шарлот Йорк и Миранда Хобс – разтресоха нашите телевизионни екрани, а ние следяхме техните приятелства, романтични връзки, кариери и любовта им към модата, всичко това на фона на красивия Ню Йорк.

Тези четири приятелки, изиграни съответно от Сара Джесика Паркър, Ким Катрал, Кристин Дейвис и Синтия Никсън, са оставили незаличима следа в нашето колективно съзнание. И разбира се, има мода, която беше достатъчно силна и завладяваща, за да съперничи на всеки герой в шоуто. Роклята Dior на Кари, огромните панделки и безброй други модни моменти превърнаха „Сексът и градът“ в постоянен източник на стилно вдъхновение. Нека преразгледаме пет модни тенденции, които се зародиха на малкия екран, но заживяха свой собствен живот.

Голата рокля

Сара Джесика Паркър в ролята на Кари, облечена в „голата“ рокля
Снимка: KEVIN MAZUR ARCHIVE/WIREIMAGE

В епизода „Таен секс“ (сезон първи, епизод шест), Кари облича мини рокля „DKNY“ в кремав цвят за рекламни изображения на нейната вестникарска колона. Тази рокля, наричана „голата рокля“, се превърна във важен момент в историята на модата благодарение на репликите в диалога, разменени от героите. Увереността на Кари в разголената й рокля се превърна във вечен източник на вдъхновение за онези, които търсят перфектната визия за вечерна среща. Тази тенденция проправи пътя за модерни интерпретации като „Skims“ и мини рокли с цвят на кожа.

Чанта Fendi Baguette

Снимка: JAMES DEVANEY//GETTY IMAGES

Проектиран от Силвия Вентурини Фенди, Baguette става синоним на серията. „Fendi“ и беше една от първите големи дизайнерски марки, които предоставиха своите творения на шоуто, а гардеробът на Кари се въртеше около тази емблематична чанта. От бежовия плат Mamma Baguette в „The Chicken Dance“ (сезон втори, епизод седми) до стила на кафява кожена дръжка със златни мъниста, която носеше в различни епизоди, Baguette имаше своя собствена главна роля. 

Потниче за излизане

Снимка: RON GALELLA, LTD.//GETTY IMAGES

Преходът от 90-те към началото на 2000-те въведе ерата на горнището за излизане. Това беше перфектната формула за страхотно облекло – съчетайте забавен, закачлив топ със страхотни панталони и обувки на ток. Кари, Саманта, Шарлот и Миранда се застъпваха за опростеност с горнища на тръби и потници с високо деколте, възприемайки минималистичната тенденция от 90-те. Сексът и градът предизвика възраждане на лесни начини да изглеждате фантастично за вечер.

Обувки Manolos

Снимка: Getty Images / Guliver

Любовта на Кари към обувките се съревноваваше единствено с любовта й към нейните приятели. Докато Manolo Blahnik вече беше утвърдена марка преди шоуто, включването на неговите обувки от Патриша Фийлд направи Manolo Blahnik име нарицателно за модните ентусиасти, мечтаещи за дизайнерски гардероб. Елегантният и секси силует на Бланик се превърна в отличителен белег за Кари. 

Минималист срещу максималист

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Както всички страхотни телевизионни герои, Кари, Саманта, Шарлот и Миранда претърпяха фина еволюция на стила през шестте сезона на сериала. Независимо дали са повлияни от времето или излагането на света на модата, имаше забележима промяна в техния моден избор. Започвайки с минималистичната гола рокля на Кари, шикозния костюм на Миранда и дългото палто и синьото поло на Шарлот, те въплътиха минималистичната естетика. Въпреки това, с напредването на серията, стилът от началото на 2000-те се появи с щампи и смели избори на стил. По-специално Кари се впусна в максималистична територия с живи щампи и смели комбинации. Гардеробът на всеки герой продължава да вдъхновява модни избори за различни житейски събития и настроения.


Прочетете още: Ким Катрал се завръща като Саманта Джоунс в „And Just Like That…“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: