HomeЗДРАВЕКак да заздравим взаимоотношенията с партньора си след раждане?

Как да заздравим взаимоотношенията с партньора си след раждане?

Как да заздравим взаимоотношенията с партньора си след раждане?

Появата на дете, независимо дали е първо или не, желано или не, е дълбоко емоционален и наситен момент от живота на всяка жена и партньора й.

Слушай статията:

Води след себе си редица промени, реорганизации не само на физическо и поведенческо ниво, но и в емоционален аспект поотделно на всеки член от семейството. Говорили сме много пъти за следродилната депресия, промените настъпващи след появата на дете, очакванията и страховете. Ето защо този път ще отделим специално внимание на една не по-малко важна, но често неглижирана тема. Именно отношенията между партньорите след раждането на детето.

Съвсем естествен процес е да се наблюдава отчуждение или по-скоро дистанция, поради ангажираността и грижите, които изисква новият член в дома. Добре е обаче да поставим акцент на това, колко е важно осъзнатото партниране през този период. Сега, повече от всякога връзката между родителите изисква повече грижа и усилие. Метафорично можем да го разгледаме като още едно „бебе“. Въвличането на партньора в грижите за бебето е задължително, не само заради положителното влияние върху връзката с бебето. Именно заради контакта с партньора, чувството на споделеност, взаимност и значимост.

По време на бременност е много често явление партньорите да се отдалечат и чисто интимно, което след това се пренася и в периода след появата на бебето

майка и баща в лоши отношения
Снимка: Freepik.com

Но именно физическия контакт с другия, емоционалното споделяне и партниране ни кара да се чувстваме свързани и значими. Ролята на мъжа след появата на детето е изключително отговорна преди всичко към майката. Сега повече от всякога, тя има нужда от валидизиране на чувствата си, привлекателността си и стойността си като жена и съпруга, а не само като майка.

Факт е, че появата на бебето отнема много от ресурса, времето и енергията на жената. Ето защо при всяка възможност е добре да се отделя време, в което двамата партньори да бъдат заедно и да се връщат към любимите си занимания преди появата на детето в живота им. Ангажираността на всеки член от семейството е значима за психическото развитие на бебето и за цялостното заздравяване на семейната система. 

Пренебрегването и промяната в отношенията са често срещани след появата на бебето

Те от своя страна водят след себе си други проблеми, което потвърждава статистическите данни, че голям процент от семействата се разпадат именно след появата на първото дете. Тук е много важно да акцентираме и над способността на жената да приема помощ и да допуска партньора до себе си и бебето. Под влияние на силни емоции, често жената свръхпротектира бебето. Тя изпада в параноидни мисли, може да е на лице неадекватно поведение и отношение към партньора. 

Друг основен проблем, които двойките споделят е очакването, че появата на дете ще ги сплоти или ще разреши техен междуличностен проблем

родители в лоши отношения
Снимка: Freepik.com

Отговорът винаги е НЕ. Това единствено измества фокуса от проблема, задълбочава го и може да навреди на двойката. Ето защо е добре да разграничаваме собствените си проблеми и проблемите в двойката, да говорим за тях и да не разчитаме на трети човек (бебето), да ги разреши. 

Ролята на мъжа като баща и партньор след появата на бебето е изключително голяма. Редно е той да може да оцени и гласно сподели усилията на жената за грижите, които полага за бебето, за себе си, за дома. Твърде често жената се чувства неоценена, пренебрегната и използвана след настъпилата промяна в социалния, личния и професионалния й живот. 

Съветваме двойките да подредят новите си приоритети, така, че да не са за сметка на интимността и отношението към партньора

Да не повтарят чужди или стари модели от детството си, а да имат индивидуален подход към всяка една ситуация. И не на последно място е интимността. Колкото и здрава да е една връзка, тя трудно би могла да съществува без интимност и контакт с любим човек. Много често това е период на изневери именно заради занемаряването на интимните отношения. Пълноценният сексуален живот, макар и малко променен след появата на новия член, е от изключителна важност за сплотяването на партньорите. 

Семейството е една система, в която всеки член има своята значима роля и не бива да подценяваме също и традициите и културата на всяко общество, които имат своя специфичен начин на влияние върху системата. 


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium.
„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“
В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на: fotkavasileva@gmail.com
Последвайте Фотка Георгиева в Instagram: @f.georgieva_psychology

Прочетете още: Периодът след раждането и следродилната депресия


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: