HomeИНТЕРЕСНОКак да защитим косата си от UV лъчи и хлор

Как да защитим косата си от UV лъчи и хлор

Как да защитим косата си от UV лъчи и хлор

Съвети за грижа за косата за предотвратяване на увреждане от UV лъчи и хлор

Когато настъпи лятото, всички очакваме с нетърпение да прекараме време на открито, да се наслаждаваме на слънцето и да се освежаваме в басейна. Въпреки това, докато предприемаме мерки, за да предпазим кожата си от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и хлора, често пренебрегваме въздействието, което тези елементи могат да имат върху косата ни. Точно както нашата кожа, косата ни също е податлива на увреждане от излагане на слънце и хлорирана вода. За щастие има няколко съвета за грижа за косата, които можем да следваме, за да поддържаме кичурите си здрави и сияещи през цялото лято.

Защитете косата си от слънцето

Продължителното излагане на слънце може да доведе до сухота, чупливост и избледняване на цвета. За да защитим косата си, може да следваме тези прости, но ефективни съвети:

Да носим шапка: Шапка с широка периферия или козирка могат да осигурят така необходимата сянка за косата ни, намалявайки прякото излагане на слънце.

Продукти за UV защита: Да изберем продукти за грижа за косата, специално формулирани с UV филтри. Тези продукти могат да създадат бариера върху кичурите на косата ни, като ги предпазват от вредното въздействие на слънцето.

Млада жена, наслаждаваща се на слънце
Снимка: Freepik.com

Изплакваме преди плуване

Преди да се потопим в басейна, може да намокрим косата си обилно с чиста вода. Тази стъпка помага да се сведе до минимум абсорбцията на хлорирана вода и да се намалят щетите, които тя може да причини. Когато косата ни вече е наситена, тя има по-малък капацитет да абсорбира хлорираната вода, осигурявайки допълнителен слой защита.

Защитен балсам без измиване

За да предпазим косата си от увреждане от хлора, може да нанесем балсам без измиване преди плуване. Тези продукти образуват защитно покритие върху косата ни, предотвратявайки проникването на хлора в кутикулата и причинявайки сухота и обезцветяване. Съвет: Потърсете балсами без измиване, които изрично споменават защита от хлор на етикетите си.

Изплакване и грижа след плуване

След като приключим с плуването, трябва да си създадем навик да изплакваме косата си обилно с вода, за да премахнем остатъчния хлор или солена вода. След изплакване да нанесем дълбоко хидратиращ продукт, за да възстановим влагата и жизнеността на косата си. Това са продукти, които са богати на хидратиращи съставки като кокосово масло, масло от ший или арганово масло.

жена мие косата си в банята
Снимка: Freepik.com

Да ограничим термичното оформяне и да използваме термозащитни средства

Прекомерното топлинно стилизиране, съчетано с излагане на UV и хлор, може да причини вреди на косата ни. Препоръчва се да намалим до минимум използването на горещи инструменти като преси, маши и сешоари, тъй като те могат допълнително да дехидратират и отслабят кичурите на косата ни. Ако трябва да използваме инструменти за топлинно оформяне, винаги трябва да нанасяме предварително топлинно защитен спрей или серум, за да намалим щетите, причинени от високи температури.

Хидратация отвътре

Здравата коса започва отвътре, така че да не забравяме да се поддържаме хидратирани. Хидратацията отвътре насърчава цялостното здраве и устойчивост на косата, което я прави по-устойчива на увреждане.


Прочетете още: Ботаническите масла в грижата за кожата

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: