HomeИНТЕРЕСНОДа успокоим слънчевото изгаряне с природни средства

Да успокоим слънчевото изгаряне с природни средства

Да успокоим слънчевото изгаряне с природни средства

Да успокоим слънчевото изгаряне с природни средства

Лечебната сила на природните средства за облекчаване на слънчево изгаряне

 Слушай статията:

Под топлата прегръдка на слънцето има малко неща, които са толкова възхитителни, колкото усещането, че лъчите му целуват кожата ни. Въпреки това, за тези от нас, които са изпитали мъките на слънчево изгаряне, болката и дискомфортът могат да бъдат всепоглъщащи. Най-простите задачи, като движение, носене на дрехи или дори сън, се превръщат в предизвикателства.

Докато най-добрата защита срещу болката от слънчево изгаряне е превенцията, тя не винаги е безупречна. Слънчеви изгаряния могат да се случат дори и на най-предпазливите хора. За щастие природата ни е предоставила забележителни средства за облекчаване на агонията от слънчево изгаряне и насърчаване на изцелението. Ето пет изключителни естествени съставки, които облекчават болката от слънчево изгаряне:

Алое

Крем извлечен от растението алое вера
Снимка: Freepik.com

Успокояващият гел, извлечен от листата на растението алое, е най-големият съюзник на слънчевото изгаряне. Разрежете листа от алое и съберете подмладяващия сок. Внимателно нанесете тази течност върху засегнатата област за незабавно облекчение. Ако растението алое не е достъпно, не се притеснявайте – много магазини и аптеки предлагат изцяло натурален гел от алое вера.

Кокосово масло

Кокос и кокосова масло
Снимка: Freepik.com

Започнете с охлаждане на зоната с хладка вода, след което деликатно нанесете кокосово масло. Оставете го да се абсорбира постепенно, осигурявайки успокояващ балсам за вашата нежна кожа.Овесени ядки

Дървена лъжица с овесени ядки
Снимка: Freepik.com

Често срещано естествено средство за кожно раздразнение, овесените ядки могат да направят чудеса за изгорялата от слънце кожа. Направете паста с помощта на смлени валцувани овесени ядки, мляко и мед и внимателно я нанесете върху засегнатата област. Като алтернатива, направете саше със смлени овесени ядки и ги оставете да се накисват в хладка вана. Водата с овесени ядки ще обгърне кожата ви, осигурявайки облекчение и комфорт.

Сода за хляб или царевично нишесте

Царевично нешесте и малка дървена лъжица
Снимка: Freepik.com

И содата за хляб, и царевичното нишесте предлагат множество начини за облекчаване на болката от слънчево изгаряне. Създайте паста, като използвате всяка съставка, смесена с вода, като внимателно я нанесете върху изгорената от слънцето кожа. Като алтернатива можете да се отдадете на хладка вана със сода за хляб, позволявайки на тялото ви да се потопи в нейните успокояващи свойства. Поръсването на кожата с царевично нишесте намалява триенето между изгорената от слънцето кожа и дрехите, улеснявайки движението и съня.

Хидратация

Жена пие вода от стъклена чаша
Снимка: Freepik.com

Изгорената от слънцето кожа се дехидратира и попълването на течности е от решаващо значение. Пийте достатъчно вода и се насладете на хидратиращи плодове като грозде, диня и портокали, които могат да помогнат за попълване на загубената влага.

Защитете кожата си

Освен временна болка, прекомерното излагане на слънце може да доведе до трайно увреждане, включително промени в текстурата на кожата, тъмни петна, бръчки и потенциално рак на кожата. Ако вашето слънчево изгаряне е придружено от мехури, гадене, виене на свят, треска или втрисане, незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като това може да са признаци на слънчево отравяне.


Прочетете повече: Как да защитим косата си от UV лъчи и хлор


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: