HomeСЪБИТИЯЛидерска Академия за жени и момичета 2023

Лидерска Академия за жени и момичета 2023

Лидерска Академия за жени и момичета 2023

Лидерска Академия за жени и момичета 2023

Лидерска Академия на Soroptimist 2023: Формиране на социално ангажирани лидери на бъдещето

🎧 Слушай статията:

От 26 юни до 2 юли се разгърна това невероятно събитие, което обедини младите жени и момичета от различни страни. Международната лидерска академия на Soroptimist International of Europe, известна със своята ангажираност с обществото, превърна красивата местност Попови ливади в Пирин в пристанище на надеждата и вдъхновението. Този прекрасен край бе домакин на събитието, което се проведе под надслова „Социално ангажираните лидери на бъдещето“. 

Организирана от Сороптимист Интернешънъл Съюз България и Leader Academy, с подкрепата на Soroptimist International of Europe, академията събра 23 участници от България, Румъния, Полша, Нидерландия, Турция и Кувейт. Към тях се присъединиха онлайн още две момичета от Аруба.

Началото на академията беше отбелязано с вълнуващи опознавателни игри, които помогнаха на участниците да се запознаят помежду си и да създадат връзки, които ще продължат далеч след края на събитието. Само след два дни, младите жени бяха разделени в отбори и трябваше да си сътрудничат по подготвянето на устойчиви проекти, насочени към решаването на глобални или национални проблеми.

Каква беше програмата на Лидерската Академия за жени и момичета?

Програмата на академията беше много добре структурирана и предложи интересни и полезни дейности за участниците. Всяка сутрин започваше със сесии по йога, като всяка от тях бе насочена към един от петте елемента на йогата – земя, вода, огън, въздух и етер. Водеща на йога практиките бе Виктория Станимирова от екипа на Leader Academy. Сесиите се провеждаха както на закрито, така и на открито, в сърцето на природата. Това бе вдъхновяващо и освежаващо преживяване за всички участници, като някои от тях решиха да включат йогата в своето ежедневие.

„Walk the Talk“

През цялата академия се провеждаха разнообразни панели и дискусии. Първият панел „Walk the Talk“ бе воден от впечатляващ екип от представители на Soroptimist. В него се включиха:

  • Нилгун Пакан – представител на Федерацията на сороптимистките клубове на Турция;
  • Милена Попова – президент на българския съюз на Сороптимист в периода 2023-2035 г.;
  • Ани Чакърова – президент на българския съюз на Сороптимист в периода 2021-2023 г. и съорганизатор на академията;
  • Розина Македонска – съорганизатор на Международната Лидерска Академия. 

Те представиха организацията, споделиха своите опити и знания и отговориха на въпросите на участниците. Дискусиите обхванаха разнообразни теми, като мотивация за присъединяване към организацията и споделени впечатления от опита им.

„Права на жените“

Следващият панел „Права на жените“ бе още един изключително важен момент на академията. Той бе воден от представители на Soroptimist, които разказаха за най-добрите практики на Soroptimist International of Europe в борбата срещу насилието над жените. Тези силни жени вдъхновиха и насърчиха участниците да се ангажират с тази важна кауза.

„Социално предприемачество и устойчивост“

Един от панелите бе „Социално предприемачество и устойчивост“, воден от д-р Марина Стефанова – председател на Българска асоциация на КСО специалистите и консултант по програмата „Business for results“ към УНИЦЕФ в България. Тя с вдъхновяващ стил представи на младите жени и момичета социалните предприятия и различните модели на бизнес. Този панел вдъхнови участниците да разгледат възможностите за създаване на промени в света около тях.

„Design-thinking“

Това бе фокусът на друг панел, който бе воден от Андрей Илиев – основател и CEO на Leader Academy. Тази методология, основана на дизайнерския процес, предостави на всички участници стандартизиран иновационен процес за решаване на проблеми. Младите момичета и жени бяха обучени как да прилагат тези инструменти при избора и развитието на своите проекти и каузи.

„Управление на проекти и екипи“

Важен момент от академията бе и панелът „Управление на проекти и екипи“, който бе проведен под ръководството на Елеонора Дервенска. Тук формираните екипи получиха ценни наставления и съвети за ефективното управление на проекти и работа в екип.Какво още?

Други ключови панели включваха „Ключови ресурси, ключови дейности и ключови партньори“, „Бизнес модели – Приходи и разходи“ и „Презентационни умения и питчинг“. Чрез тези панели участниците придобиха по-дълбоко разбиране за важността на ясното стойностно предложение, идентификацията на мисията и ценностите на организацията, както и за въпросите на финансиране и представяне на проекти. Всичко това помогна на екипите да се подготвят за последния ден на академията, когато представиха разработените от тях проекти.

Снимка: Стоян Янков

Нека поговорим и за каузите, които екипите избраха да защитават…

Отбор „Мравки

Отбор „Мравки“ разработи проект, насочен към насърчаване на меките умения сред учениците. Целта им беше да помогнат на тийнейджърите да развият социални умения, комуникационни умения, кариерни качества, емоционална интелигентност и други важни умения, които им помагат да се справят в социалната среда, да работят успешно с други хора, да представят себе си добре и да постигат своите цели.

Отбор „Стриди

Отбор „Стриди“ се фокусираше върху глобалния проблем на свръхконсумацията в модната индустрия. Те се занимаваха със създаването на механизми за намаляване на производството на нискокачествен текстил, насърчаване на повторна употреба, ремонт и рециклиране на модния текстил. Целта им беше да създадат устойчива и отговорна модна индустрия, която не нанася вреда на околната среда и обществото.

Снимка: Стоян Янков

Отбор „Котки

Отбор „Котки“ се фокусираше върху проблема с бездомните кучета в Турция. Те се стремяха да привлекат обществото и да мобилизират доброволци за кастрация на уличните кучета и котки. Целта им беше да контролират популациите на бездомни животни и да намалят болестите и инфекциите, свързани с тях.

Отбор „Зайци“ и отбор „Панди

Двата отбора се фокусираха върху проблема с прекомерното използване на екрани от младежите. Отбор „Зайци“ се насочи към тийнейджърите и разработи проект, който помага на младежите да управляват по-балансирано времето, прекарано пред екраните. Отбор „Панди“ се фокусира върху децата на възраст 3 до 5 години и разработи проект, който помага на родителите да ограничават излагането на синя светлина от екрани, което може да има отрицателни въздействия върху развитието на децата.

Какво реши журито?

Журито бе съставено от проф. Наталия Александрова, Петя Ангелова, Кристина Стойчева, Нилгун Пакан и Ан-Мари Времан. Всички те бяха впечатлени от уменията на всички отбори да работят заедно и да създадат проекти, които решават актуални проблеми. Отборите взеха предвид всичко, от партньорства и логистика до целева аудитория и финансово планиране. Беше впечатляващо как малък отбор от младежи успя за отрицателно време да представи решения на толкова големи предизвикателства. Това е и класацията на отборите:

  • Отбор „Панди“ – 93 точки 
  • Отбор „Стриди“ – 88 точки
  • Отбор „Зайци“ – 86 точки
  • Отбор „Мравки“ – 83 точки
  • Отбор „Котки“ – 76 точки

Събитието завърши със специална дегустация на вино, която придаде нотка българска магия на събитието. Дегустацията се проведе от Петя Ангелова, винен майстор и стипендиант на Soroptimist International of Europe. Петя Ангелова преведе участниците в едно прекрасно пътешествие на вкусовете и ароматите на българските вина. Това беше перфектен завършек на събитието, което позволи на всички да се отпуснат, да си починат и да оценят богатата винена култура на България.

Безспорно, Лидерската академия за жени и момичета 2023 бе вдъхновяващо и обогатяващо събитие. Тя не само подготви младите жени да бъдат социално ангажирани лидери, но също така им даде възможност да създадат трайни приятелства. Това бе само началото на техния път към променящия се свят, който те с увереност и ангажираност ще променят за по-добро.

Поради постоянния ангажимент на участниците да работят по съответните си проекти, точните подробности за техните проекти не се споделят в момента. Екипите са развълнувани да продължат работата си и да вдъхнат живот на иновативните си идеи.


Прочетете повече: България e домакин на международна лидерска академия за жени


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: