Зеленият елексир – манията по хлорофила

Зеленият елексир- манията по хлорофилът

През последните месеци нова тенденция завладя света на здравето и уелнеса – пиенето на течен хлорофил.

🎧 Слушай статията:

Актрисата и лайфстайл гуру Гуинет Полтроу отново влезе в заглавията с одобрението си на най-новата здравна тенденция: пиенето на хлорофил. Според нейния лайфстайл блог Goop, една доза от зелената течност може да „насити с кислород и да засили почти всяка основна телесна система“.

Хлорофилът, пигментът, отговорен за живия зелен оттенък на растенията, привлече вниманието заради потенциалните си ползи за здравето. Някои проучвания показват, че хлорофилът може да помогне за заздравяването на кожата, да предпазва от рак, да насърчава загуба на тегло и да предлага други предимства, споделя Healthline. Естествените източници на хлорофил включват житна трева и магданоз, но за по-концентрирани дози често се препоръчват добавки. Въпреки това е изключително важно да се консултирате със здравен специалист, преди да включите добавки с хлорофил в рутината си.

И така, какво точно е хлорофилът?

Той е жизненоважен компонент в растенията, допринасящ за тяхното здраве и жизненост. Пълен с витамини, антиоксиданти и терапевтични свойства, хлорофилът има потенциал да бъде от полза за човешкото тяло. Въпреки че е възможно да се получи хлорофил от растителни източници, добавките могат да предложат по-висока ефикасност. Това е така, защото хлорофилът може да не оцелее в процеса на храносмилане достатъчно дълго, за да се абсорбира напълно.

Когато става въпрос за добавки с хлорофил, известни като хлорофилин, те съдържат мед вместо магнезий. Изследователите са открили мед в плазмата след консумация на хлорофилин, което показва възможно усвояване. Хлорофилинът споделя сходни свойства с хлорофила и предлаганите на пазара предимства често включват стимулиране на имунната система, противогъбични свойства, детоксикация на кръвта, прочистване на червата, премахване на миризмата и енергизиращ ефект. Въпреки това е важно да се отбележи, че научните изследвания в подкрепа на тези твърдения са ограничени и са необходими по-обширни проучвания, за да се оценят потенциалните ползи за здравето от хлорофила.

Сред проучените предимства на хлорофила е потенциалът му да подпомага заздравяването на кожата

Жена, снимана отблизо с чиста кожа и листо пред лицето й

Снимка: Freepik.com

Хлорофилинът е показал обещаващи ефекти при намаляване на възпалението и бактериалния растеж в кожни рани. Пилотни проучвания показват подобрения при кожни състояния като акне и увредена от слънцето кожа, когато се използва локален хлорофилинов гел. Необходими са обаче по-големи и по-контролирани проучвания, за да се потвърдят тези открития.

Изследователите също са проучили потенциалното въздействие на хлорофила и хлорофилина върху детоксикацията и превенцията на рака

Изследванията при животни показват обещаващи резултати, като хлорофилът демонстрира намаляване на случаите на тумори. Продължават опити върху хора, които изследват ефектите на хлорофилина върху рака на черния дроб и потенциалната роля на богатата на хлорофил диета за намаляване на риска от рак на дебелото черво. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разберат напълно механизмите и потенциалните ползи от хлорофила в превенцията на рака.Подкрепата за загуба на тегло е друго твърдение, свързано с течния хлорофил

Ограничени изследвания предполагат, че зелена растителна мембранна добавка, която включва хлорофил, може да помогне за загуба на тегло и да намали нивата на вредния холестерол. Въпреки това специфичните механизми и степента, до която хлорофилът допринася за тези ефекти, изискват допълнително изследване.

Докато естественият хлорофил и хлорофилин обикновено се считат за безопасни, има възможни странични ефекти като храносмилателни проблеми, диария и промени в цвета на изпражненията. Когато се прилага локално, хлорофилът може да причини сърбеж или парене. От решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист, преди да включите хлорофила в рутината си, особено ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства, които потенциално биха могли да взаимодействат с хлорофила.


Прочетете повече: Защо нямаме апетит рано сутрин?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required