HomeИНТЕРЕСНОКнигата „Линчпин: Незаменим ли сте?“

Книгата „Линчпин: Незаменим ли сте?“

Екран на телефон, на който се вижда снимка на корицата на книгата Линчпин

Книгата „Линчпин: Незаменим ли сте?“

Книгата „Линчпин: Незаменим ли сте?“ е посветена на личностното развитие и необходимостта човек да бъде забележителен и нестандартен, за да постигне успех.

Слушай статията:

Авторът помага на читателите да се превърнат в незаменими служители и да станат най-добрите в своята работа. Времето, когато хората просто изпълняват инструкциите на някой друг е в миналото. Единственият начин да получите това, което заслужавате, е да се откроите от останалите, да вложите емоции в работата си и да спечелите доверието на вашите шефове. Сет Годин учи читателите да бъдат инициативни и да действат със замах.

Линчпините са основните градивни блокчета в структурата на всяка голяма организация. В днешния свят те получават най-добрите работни места и най-много свобода на действие. Незамените служители постигат лесно целите си. Те намират нови начини за разрешаване на конфликти. Общуват с лекота с всички хора и няма нищо трудно за тях. Следването на инструкции вече не е това, от което се нуждаят съвременните компании. Те възлагат по-голямата част от работата на външни изпълнители, а роботите ще поемат останалото не след дълго.

Какво друго ще научите от книгата „Линчпин: Незаменим ли сте“?

Авторът Сет Годин твърди, че една от причините много мениджъри да са неефективни е, че не посочват на служителите си кои са техните грешки. Успешният ръководител винаги помага на работниците да осъзнаят къде имат нужда от подобрение. Мениджърите, които използват методите на шампионите, са готови да покажат проблемите и да помогнат на служителите си да осъзнаят къде грешат. Макар че критиката може да бъде трудна за преглъщане на моменти, в крайна сметка води до цялостен подем на производителността и увеличаване на ефективността. Като предоставя емпатична, но честна обратна връзка, шефът може да подтикне служителите да преодолеят трудностите си. Успешните хора се учат от грешките си. Неуспехът не ги спира да опитват отново и отново.

Три безценни урока как да станете незаменими

Първо, линчпините влагат сърцето, душата и енергията си в своята работа

Червенокоса жена седи пред лаптоп и вдига ръце в знак на победа, радост
Снимка: Freepik.com

Съветът на автора е да давате всичко от себе си. Сигурно сте чували за ресторанти, които фалират, след като главният готвач напусне или магазини, които затварят, защото най-добрият им продавач-консултант отива да работи при конкуренцията. И в двата случая хората, които напускат, са така наречените „ключови фигури“. Те са незаменими за бизнеса, защото са 100 пъти по-ценни от много други служители. Те са хората, които правят един бизнес успешен, като дават всичко от себе си.

Един изключително дружелюбен и усмихнат сервитьор привлича повече клиенти, отколкото трима други, взети заедно. Ако давате на работата си всичко от себе си, влагате емоция във всяка задача и изливате сърцето и душата си в нея, ще си изградите репутация на незаменим служител. Линчпините не се нуждаят от инструкции и никога не правят само това, което се иска от тях. Те подхождат творчески към работата си, решават проблемите, когато ги видят, и винаги постигат най-високи резултати. Ето защо те винаги ще си намерят работа, ще получават отлично заплащане, а компаниите ще се страхуват да не ги загубят. За да постигнат успех хората трябва да бъдат забележителни и нестандартни. Когато дават всичко от себе си и работят от сърце, стават наистина незаменими.Вторият урок е да направите съзнателен избор да действате въпреки страховете си

Русо момиче с костюм на Супермен
Снимка: Freepik.com

Повечето от нас се страхуват да предприемат нещо по-голямо. Още от малки сме приучени да следваме правилата, да се сливаме с тълпата и да се крием зад хората, за да бъдем в безопасност и да се чувстваме комфортно. Авторът дава пример с училищата. Там всички се учат да използват молива по един и същи начин, да четат една и съща книга, да учат едно и също, да седят тихо и да слушат учителя. Дори в изкуството има правила – опитайте се да рисувате извън тях и никой няма да ви обърне внимание. Страхът кара хората да играят на сигурно. Линчипините също се страхуват, но избират да действат въпреки това. Не позволявайте на страха да открадне вашата смелост и решителност. Преодолейте притесненията си и се превърнете в незаменим служител.

Третият урок е често да давате подаръци и да не очаквате нищо в замяна

Дъщеря крие подарък за майка си зад гърба си
Снимка: Freepik.com

Съвременна икономика работи по следния начин: „Дай ми 20 долара и аз ще ти дам това DVD на любимия ти филм.“ Всеки човек очаква нещо в замяна. Ако някога сте се опитвали да дадете подарък на някого, освен на Рождество Христово или на рожден ден, знаете, че щедростта кара хората да бъдат подозрителни. Авторът разказва случай, в който е искал да даде плодове на един бездомник, но той е отказал. Човекът е сметнал, че Годин е намислил нещо лошо. Въпреки това истинските подаръци, поднесени с добри намерения и без очаквания, са една печеливша тактика.

Авторът няма предвид безполезни безплатни електронни книги или подаръци, които всъщност са просто прикрити реклами. Под истински подаръци той има предвид да дадете най-доброто от себе си и то безплатно. Гари Вайнерчук е чудесен пример за това. Той често дава своите съвети безплатно и то публично. Това кара много хора да видят и оценят уникалните му умения. Така той получава много нови предложения за работа, а компаниите дават всичко, за да го задържат при себе си. Ако искате да се отличите, започнете да давате и не очаквайте нищо в замяна. След известно време този начин на действие ще ви се отплати многократно.

Кратка биографична справка за автора

Снимка на автора Сет Годин
Снимка: seths.blog

Сет Годин е роден на 10 юли 1960 година. Той е американски предприемач и икономист, специалист по маркетинг и автор на множество бизнес книги, част от които са бестселъри. Негови са думите „Не търсете потребители за продуктите си, търсете продукти за потребителите си.” През 1982 година Сет завършва Университета Тъфтс със специалности информатика и философия, а след това завършва магистърска степен по маркетинг от Станфорд Бизнес Скул. Докато следва, започва работа като бранд мениджър. Годин стартира няколко свои бизнес начинания, които постигат успех. Едно от тях е свързано с основаването през 1995 година на една от първите компании за онлайн маркетинг, която стартира малко след появата на Интернет, а по-късно е продадена на Яху (Yahoo).

Сет Годин е автор на „Маркетингът на позволението”, „Племена”, „Лилавата крава”, „Дълбоките води” и др. Книгите му са преведени на 38 езика. Те променят начина, по който хората възприемат света на бизнеса.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България. 

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Прочетете още: Практиката – книга на Сет Годин


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: