HomeКУЛТУРА Пътуващата изложба E-VALUATION гостува във Варна

 Пътуващата изложба E-VALUATION гостува във Варна

програма на e-valutation

 Пътуващата изложба E-VALUATION гостува във Варна

На 7 юли от 18 ч. във варненската галерия РеБонкърс се открива първата съвместна пътуваща  изложба „ E-VALUATION“ на фондация „ДА ЛАБ“.

🎧 Слушай статията:

Повече за „e-valuation“

Експозицията е част от поредицата за съвременно изкуство „Тропикът на рака“ на РеБонкърс и може да бъде разгледана  до 23 юли. Представлява платформа на Фондация ДА ЛАБ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства с подкрепата от Програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата, като целта им е осъществяване на  професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуството.

Изложбата представя общо осем проекта. Сред тях е  колективът trohi  с духовни практики и  аудио-визуалната инсталация „Нови богове / Нови ритуали“ и  колектива Raw lab с разработката на изкуствен интелект. Към тях се присъединяват още млади артисти, участвали в предишни издания на платформата  като – Аксиния Пейчева, Ивелина Иванова, Марина Генова  и др.

За първи път от създаването на платформата e-valuation младите артисти споделят галерийното пространство със своите двамата ментори.

 Венелин Шурелов показва кинетичната инсталация „Перипатетик“, носеща романтичната аура на ходещите поети, но и обсесията към природните блага. Антони Райжеков представя задвижваната от капки вода интерактивна звукова инсталация „За отговорността на знанието“. Тя включва 12 книги, белязали европейската култура и търси отговор на въпроса доколко е отговорно това знание за човешките постижения и нанесените щети.  

По време на откриването посетителите в РеБонкърс ще имат възможността да поговорят с авторите на проектите и куратора на изложбата Антони Райжеков от фондация ДА ЛАБ.

 Изложбата във Варна е подкрепена и от РеБонкърс, община Варна и Фондация Зингер-Захариев. Следващата дестинация е „Център за съвременно изкуство и библиотека“ в Бургас, където изложбата може да бъде видяна от 17 до 27 август.

Произведенията в изложбата e-volution

  • „(Не)изчерпаема памет“   е проект, рециклиращ чужди спомени и стари снимки, които превръща в хранителна среда за ин витро растение GINKGO BILOBA.
  • „Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации“ рамкира процесите скрити при разработката на машинното зрение и поставя въпроса за смисловите рамки и значението на контекста при прочита на образи.
  • „Нови богове / Нови ритуали“ е аудио-визуалната инсталация, вдъхновена от разнообразни духовни практики.
  • „Приказка за края”  представлява постоянен диалог между визуалното изкуство, изкуствения интелект и микробиологията. 
  • “Kunst – art” е експериментална анимация на Марина Генова, включваща разговори с реални хора по теми, свързани с изкуство, философия, активизъм и околна среда. 
  • „Топ куче“ е интерактивен проект на Ивелина Иванова, който ни въвлича в симулация на борбата за оцеляване на бездомно куче по българските улици. Проектът цели да допринесе към артистичните интерпретации на източноевропейските градски пространства, но и да насочи внимание към казуса с бездомните животни.
  • „Перипатетик“ е кинетична инсталация на Венелин Шурелов. Метална ферма с електромотор задвижва в непрестанен цикъл антропоморфна фигура, хибрид между човек и животно.
  • “За отговорността на знанието” на Антони Райжеков е интерактивна звукова инсталация задвижвана от капки вода, която включва 12 ключови книги, белязали важни промени в развитието на европейската култура. 


Малко повече за  някои от артистите, взели участие в  e-volution

trohi е артистично дуо, което работи в сферата на експерименталната музика и саунд дизайна. Подходът им е освободен, в композициите си използват разнообразие от акустични инструменти, аналогови и дигитални синтезатори, записи на среда, силно третирани вокали и ефекти.

снимка на trohi

rawlab е колектив от визуални артисти Рослана и Радина, работещи в областта на дигиталните изкуства и интерактивния дизайн.

снимка на rawlab

Антони Райжеков е преподавател в магистърска програма Дигитални изкуства в Националната художествена академия. Съосновател на Фондация ДА ЛАБ и ментор в платформата e-valuation. Антони Райжеков е концептуален медиен артист, преподавател и изследовател в областта на дигиталните изкуства с дългогодишен професионален опит.

снимка на Антони Райжеков

Яна Василева работи в областта на съвременното изкуство, експериментирайки с различни медии и техники като: живи инсталации, обекти и видео. Интересите й са насочени към био изкуството и дигиталните изкуства. А темите които изследва са свързани с паметта.

снимка на Яна Василева


Прочете повече: Изложбата Nature Morte и геофилософията на мини „Марица-Изток“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: