HomeИНТЕРЕСНОАртистите си вземат почивка от социалните медии, за да си върнат автентичността

Артистите си вземат почивка от социалните медии, за да си върнат автентичността

Артистите си вземат почивка от социалните медии, за да си върнат автентичността

В свят, доминиран от социалните медии, някои артисти възстановяват своята автентичност, като си вземат почивка от дигиталния свят.

 🎧Слушай статията:

Артистите оспорват идеята, че успехът зависи от безмилостната самореклама. Те поставят под съмнение влиянието, което това оказва върху тяхното психическо здраве и артистична почтеност. Според проучване, проведено от Pirate Studios, 54% от анкетираните артисти признават, че използват социалните медии като основен инструмент за самореклама. Въпреки това, 51% от тях разкриват, че са си почивали от тези платформи в някакъв момент от кариерата си. Тази дихотомия отразява парадоксалната връзка, която много артисти имат със социалните медии – инструмент, който може да тласне напред кариерата им, но също така да ги подложи на постоянен контрол, сравнение и натиск да поддържат видимо присъствие.Привлекателността на социалните медии е неоспорима, с милиони потребители, които консумират музика чрез платформи като TikTok, Instagram Reels и YouTube Shorts. Музиката се преплита с дигиталния пейзаж и артистите са изправени пред дилемата дали да се отдръпнат и да рискуват да загубят последователи, или да останат ангажирани и потенциално да компрометират благосъстоянието си. Очакването да публикувате често, понякога от един до три пъти на ден, за да увеличите максимално ангажираността, може да бъде непосилно.

Пристрастяващото естество на социалните медии е широко проучено

мъж държи телефон в ръцете си а те са оковани с вериги
Снимка: Freepik.com

Те са предназначени да предизвикат освобождаването на допамин – същият химикал, който се свързва с храната и секса. Не е чудно, че прекомерната употреба на социални медии е свързана с психични проблеми като депресия и тревожност. Университетът на Мейн съобщи, че приблизително 60 % от световното население използва социални медии. Това подчертава широко разпространената уязвимост към тези неблагоприятни ефекти. Художници от цял свят са изпитали отрицателното въздействие от личен опит, усещайки тежестта на сравнението, безпокойството и загубата на лична автентичност в преследването на видимост и успех.

Нарастващото движение на артисти, които си правят почивка от социалните медии, означава промяна в начина на мислене. Вече ще се цени личното благополучие, артистичната автентичност и преоткриването на анонимността. Тези артисти признават, че истинската им сила не се крие в постоянната видимост, която са принудени да поддържат. Тя е в качеството на работата си и дълбоките връзки, които изграждат с публиката.

В епоха, в която социалните медии доминират културния пейзаж, решението да се оттеглим може да бъде радикален акт на самосъхранение и възвръщане на артистичната цялост. 


Прочете повече: Шарлот Еди: нова посока в света на бродирането и рамкирането


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: