HomeСРЕЩИКолко добре познавате Никол Кидман?

Колко добре познавате Никол Кидман?

Колко добре познавате Никол Кидман?

В голямата сцена на Холивуд малко имена блестят толкова ярко, колкото Никол Кидман.

🎧 Слушай статията:

Никол Кидман е име, което резонира с елегантност, талант и гъвкавост в света на киното. От ранните си пробиви до трайния си успех, Кидман плени всички нас с изпълненията си и остави незаличима следа в индустрията. 

Ранен живот на Кидман

Никол Кидман е родена на 20 юни 1967 г. в Хонолулу, Хавай, в семейството на австралийци. Израснала в Сидни, Австралия, възпитанието на Кидман е повлияно от изкуството. Майка й е известна балетна танцьорка, а баща й е клиничен психолог. Израствайки в творческа и възпитаваща среда, Кидман развива страст към актьорството от ранна възраст. Нейният вроден талант и отдаденост проправят пътя към настоящият й успех.

Никол Кидман и баща ѝ
Снимка: Nicole Kidman / Instagram

Образование и начало на кариерата

Кидман посещава „Philip Street Theatre“ в Сидни, усъвършенствайки актьорските си умения и полагайки основите на своята знаменита кариера. Тя прави своя филмов дебют в австралийската драма „Bush Christmas“ (1983) и участва във филми като „Мъртво вълнение“ (1989) и „Флирт“ (1991). Нейният изключителен талант скоро привлича вниманието на международната сцена. Това води до пробивната ѝ роля във филма „Да умреш за каузата“ (1995).

Никол Кидман във филма „Мъртво вълнение“
Никол Кидман във филма „Мъртво вълнение“ / Снимка: Moviestore/Shutterstock
Никол Кидман във филма „Далече, далече“
Никол Кидман във филма „Далече, далече“ / Снимка: Austral Int/Shutterstock

Постижения и успехи

Никол Кидман е отличена с множество престижни награди. Сред тях са:

 • Награда BAFTA за Най-добра актриса в главна роля за филма „Часовете“;
 • Награда на Академията за най-добра актриса за филма „Часовете“. Тази награда я направи първата австралийка, спечелила Оскар в тази категория;
 • 6 награди Златен глобус в различни категории за филмите „Да умреш за каузата“, „Мулен Руж!“, „Големите малки лъжи“ и „Да бъдеш Рикардо“;
 • 2 награди Primetime Emmy за филма „Големите малки лъжи“.

През 2003 г. Кидман получи звезда на Алеята на славата в Холивуд за приноса си към филмовата индустрия. Нейната филмография включва широка гама от жанрове и герои, които са затвърдили статута ѝ на една от най-добрите актриси на нейното поколение.

Никол Кидман държи две награди Еми
Снимка: Getty Images


Кариерно развитие и ключови моменти

От силното й представяне на Вирджиния Улф в „The Hours“ до незабравимото й представяне в „Златният компас“ (2007), тя последователно разширява границите и представя сложни герои. Способността на Кидман да се потапя в различни роли й спечели възхищението на публиката по целия свят. Вижте ключови филми в които участва:

 • „Бомба със закъснител“ – 2019
 • „Измамените“ – 2017
 • „Падингтън“ – 2014
 • „Вестникарчето“ – 2012
 • „Заешка дупка“ – 2010
 • „Девет“ – 2009
 • „Прераждане“ – 2004
 • „Другите“ – 2001
 • „Широко затворени очи“ – 1999

Никол Кидман във филма „Златният компас“
Никол Кидман във филма „Златният компас“ / Снимка: Entertainment Pictures / Alamy Stock Photo

Никол Кидман отвъд киното

Първият й брак е с актьора Том Круз, с когото участва във филма „Дни на гръмотевици“. Те се женят през 1990 г. и осиновяват две деца – Изабела Джейн Круз и Конър Круз. Въпреки това, тяхната връзка приключва с развод през 2001 г. През 2006 г. Кидман се жени за кънтри певеца Кийт Ърбан. Те имат две дъщери – Сънди Роуз и Фейт Маргарет. По време на връзките си и майчинството си, Кидман е запазва ниво на поверителност, споделяйки само части от личния си живот с обществеността. 

Никол Кидман с децата си Изабела и Конър
Никол Кидман с децата си Изабела и Конър / Снимка: Getty Images
 Никол Кидман и Кийт Ърбан заедно с дъщерите си Сънди и Фейт
Никол Кидман и Кийт Ърбан заедно с дъщерите си Сънди и Фейт / Сннимка: MEGA

Филантропски начинания

Отвъд артистичните си занимания, Кидман е отдаден филантроп. Тя подкрепя редица благотворителни организации и е посланик на УНИЦЕФ от 1994 г. Цитирана да казва: „Намирам, че опитите за разрешаване на проблеми и спасяване на животи са много по-важни от моята филмова кариера.“

Майка ѝ, Джанел, е диагностицирана с рак на гърдата през 1984 г. По време на британската премиера на филма „Преводачът“ в знак на почит към битката на майка си, Кидман носи розова гривна. Една от кампаниите, които подкрепя е „Little Tee Campaign“, в която се създават тениски или жилетки за събиране на пари за борба с рак на гърдата. 

Тя подкрепя над 20 благотворителни организации и фондации, по данни на LookToTheStars, а част от тях са:

 • Художници за мир и справедливост – организацията насърчава мира и социалната справедливост и се занимава с проблемите на бедността и защитава избирателните права на общности по целия свят;
 • Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон – тя подкрепя иновативни програми за превенция на ХИВ, усилия за премахване на стигмата и дискриминацията и услуги за директна грижа и подкрепа за хора, живеещи с ХИВ / СПИН;
 • Детската фондация Starlight – благотворителна организация, която си партнира с експерти за подобряване на живота и здравето на децата и семействата по света.

Активността и филантропските усилия на Кидман отразяват нейната отдаденост да оказва положително въздействие върху обществото и да използва своята платформа за значима промяна.

Никол Кидман
Снимка: Getty Images

Прочетете повече: Мерил Стрийп: Вечната икона на киното


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: