HomeСРЕЩИЕмоционалните пейзажи на изкуството на Виолета Мая

Емоционалните пейзажи на изкуството на Виолета Мая

Емоционалните пейзажи на изкуството на Виолета Мая

Изкуството на Виолета Мая е хипнотизиращо пътешествие в царството на емоциите и усещанията.

🎧Слушай статията:

Чрез своите картини тя се потапя в настоящето, използвайки щрихи, текстури и цветове, за да улови същността на този мимолетен момент. Това е нейният начин да намери утеха в свят, претоварен с образи и постоянна продуктивност – форма на медитация, споделя тя.

Това, което отличава работата на Мая, е нейният уникален подход към творческия процес. Тя позволява на боята да заживее свой собствен живот, прегръщайки елемента на случайността. Използвайки воднисти бои, тя влиза в диалог с медиума, оставяйки го да оформи композицията. Получените форми стават отправна точка за останалата част от картината, хармонично сътрудничество между художника и материята.

Заглавията на творбите на Мая са внимателно подбрани

Тя често избира стари испански поговорки или популярни фрази, които отразяват момента на създаване или предизвикват специфично чувство след завършване. Виолета вярва в силата на простотата, като се стреми да създава въздействащи композиции с минимални елементи. Тя е очарована от фините вариации между различните нюанси на един и същи цвят, изследвайки техните нюанси с наблюдателно око.Повече за Виолета Мая

Родена в Мадрид през 1993 г., Виолета Мая получава обучение в Central Saint Martins в Лондон, преди да се установи в родния си град. Нейните картини служат като непосредствен и директен начин за изразяване на нейния емоционален пейзаж, понякога преплетен със спомени от нейното минало. Тя използва материалните качества на пигмента и платното, включвайки неконтролируеми фактори като влажност и време в работата си. Тази съзнателна двойственост между намерение и случайност води до завладяващи образи, които резонират дълбоко у зрителите.

На въпрос за нейното вдъхновение и творчески процес в интервю за Les Nouveaux Riches, Мая подчертава природата като най-голямата си муза. Нейните форми, текстури и най-вече цветовете осигуряват безкраен източник на вдъхновение за композициите й. Тя намира вдъхновение и в творбите на други художници като Миро, Яйои Кусама и Хелън Франкенталер, както и в класически майстори като Веласкес и Ван дер Вейден. Процесът на Мая включва накисване на платната във вода, позволявайки на непредсказуемото взаимодействие между влажността и пигментите да оформят крайния резултат. Тя рисува като форма на медитация, улавя емоционалното си състояние в настоящия момент и го запазва върху платно.

Виолета Мая твори в своето ателие
Снимка: Natalia Puras
Ателието на Виолета Мая
Снимка: Natalia Puras

Чрез своите картини тя приканва зрителите да изживеят моменти на спокойствие, да избягат от хаоса на света и да намерят утеха в красотата на настоящето. 


Прочетете повече: Шарлот Еди: нова посока в света на бродирането и рамкирането


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: