HomeИНТЕРЕСНОКаква е разликата между ботокс и филър?

Каква е разликата между ботокс и филър?

Каква е разликата между ботокс и филър?

Ботоксът и дермалните филъри са две популярни козметични процедури, които предлагат минимално инвазивни решения чрез инжекции.

Слушай статията:

Въпреки че споделят целта – подобряване на външния вид, те се различават в подхода си. Ботоксът е насочен към замразяване на мускулите, докато пълнителите придават обем и плътност на определени зони.

Според Американското дружество на пластичните хирурзи (ASPS), през 2015 г. са извършени над 9 милиона процедури с ботокс и дермални филъри, което показва тяхната широка популярност сред хората, търсещи козметични подобрения.

Какво е ботокс?

Ботоксът е пречистена форма на ботулиновия токсин, който се получава от бактерии. Въпреки че е смъртоносен в по-големи количества, малкото, регулирано количество ботокс, дадено за коригиране на бръчките, се използва безопасно от десетилетия.

Ботоксът действа, като блокира нервните сигнали в мускулите, където се инжектира. Когато тези нервни сигнали бъдат прекъснати, засегнатият мускул е временно парализиран или замръзнал. Без движение на тези избрани мускули на лицето, някои бръчки могат да бъдат смекчени, намалени или дори премахнати.

поставяне на ботокс в устните на жена
Снимка: Freepik.com

Какво може да коригира ботоксът?

Ботоксът работи само върху бръчки, причинени от движение на мускулите. Те са известни като динамични бръчки и често се наричат „мимически линии“. Най-често срещаните динамични бръчки, които ботоксът може да третира, са линиите в горната част на лицето, между веждите, хоризонталните линии на челото и пачия крак около очите. Тези линии са причинени от усмивки, мръщене, примигване и други изражения на лицето.

Ботоксът не се прилага върху фини линии и бръчки, причинени от отпуснатост или загуба на плътност на лицето. Те са известни като статични бръчки – включват линии в областта на бузите, шията и челюстта.

Ботоксът не е постоянно лечение. Повтарящите се процедури са необходими за продължителен ефект на намаляване на бръчките. Какво представляват дермалните филъри?

Дермалните филъри са вещества, предназначени да се инжектират под повърхността на кожата, за да придадат обем и пълнота. Веществата, използвани в дермалните филъри, включват:

 • Калциев хидроксилапатит, който е подобно на минерал съединение, намиращо се в костите.
 • Хиалуронова киселина, която се намира в някои течности и тъкани в тялото, които придават плътност на кожата.
 • Полиалкилимид, прозрачен гел, който е съвместим с тялото.
 • Полимлечна киселина, която стимулира кожата да произвежда повече колаген.
 • Полиметил-метакрилатни микросфери (PMMA), полупостоянен филъри

Всеки един от тях е предназначен за лечение на различни признаци на стареене или други козметични проблеми, споделя MedicalNewsToday. Времето, необходимо за работа, както и продължителността им, също варират. Някои филъри издържат 6 месеца, докато други издържат до 2 години или повече.

поставяне на филъри в устните на жена
Снимка: Freepik.com

Какво могат да коригират дермалните филъри?

Различни видове дермални филъри са предназначени за лечение на различни признаци на стареене. В зависимост от избрания филъри, те могат:

 • да придадат обем на изтънените устни
 • подсилят или запълнят плитките зони на лицето
 • намалят или премахнат сянката или бръчките под очите
 • запълнят или смекчат вида на вдлъбнати белези
 • запълнят или смекчат статичните бръчки, особено в долната част на лицето

Статичните бръчки включват тези около устата и по бузите. Тези бръчки обикновено са резултат от загуба на колаген и еластичност на кожата.

Ключови разлики между ботокс и филър

 • Ботокс: замразява мускулите, за да спре гънките и бръчките, причинени от изражението на лицето. Те обикновено се намират в горната част на лицето, като челото и около очите.
 • Дермални филъри: използват хиалуронова киселина и подобни вещества за „запълване“ на области, които са загубили обем и гладкост. Това включва бръчки около устата, тънки устни и бузи, които са загубили плътност. Могат да се използват и върху бръчки по челото, белези и други области, които се нуждаят от допълнителен обем за по-гладък вид.
 • Резултатите от ботокс траят 3 до 4 месеца. Резултатите от дермалния филър варират в зависимост от това кой филър се използва.

Тъй като ботоксът и филърите са различни вещества, предназначени за различни приложения, понякога те могат да бъдат комбинирани в едно лечение. Например, някой може да използва ботокс, за да коригира линиите между очите и филър, за да коригира линиите на усмивката около устата.


Прочетете повече: 3 продукта, които да включим в грижата за лицето си през летните дни


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: