HomeМЕСТА В капана на пловдивската магия

 В капана на пловдивската магия

пловдив

 В капана на пловдивската магия

С настъпването на лятото все повече се вълнуваме как, къде и с кого ще прекараме времето си, така че да остави вълнуваща следа у нас.

 ???? Слушай статията:

Мечтаете ли за романтична идилия, коктейли под звездите и свежо настроение? Докоснете се до Града под тепетата – един от най-старите градове в Европа. Почувствайте капана на творческото вдъхновение, разберете смисъла на „айляка” и се слейте с тълпата. Ние от Madamsko ще ви представим пет магични кътчета в Пловдив, които задължително трябва да посетите това лято. 

Капана

Капанът е сърцето на Пловдив, където са разположени най-добрите ресторанти в града. Там можете да се насладите на разнообразна кухня, творчески кътчета, хубава музика и добро настроение. 

Ако сте се чудили кое е най-пловдивското място за хапване, то това вън от всякакво съмнение е Айлякрия. Това е един от малкото ресторанти, които предлагат традиционна българска кухня, поднесена по интересен и иновативен начин. Сандвичът с дърпано свинско е изключително популярен сред клиентите. Разбира се, за ценителите на вкусната азиатска храна Айлякрия ще ви грабне с неповторимите Бао Бънс, супа рамен и азиатски шишчета. Внимателното и любезно отношение към всеки клиент, карат хората да го посещават. По тази причина обикновено няма свободни маси, затова ако решите да го посетите, е необходимо да направите резервация.  

Може би най-романтичният винен бар и ресторант, който ще ви завърти главата и ще се чудите как не сте го посещавали преди, е, разбира се, La Maison Blu – изискано заведение, което презентира храната си с естетика и креативност, а вкусът играе със сетивата. La Maison Blu отвори врати съвсем наскоро, но вече е защитил името си сред пловдивчани. Интериорът на заведението е нетрадиционен и привличащ вниманието с произведения на изкуство и стил. Мястото е популярно със своята романтична тераса, която сочи към Христо Дюкмеджиев, една от най-красивите улици в сърцето на Капана, а прекрасното обслужване ще ви накара да се почувствате у дома. 

Последният ресторант, за който ще ви разкажем днес, е един от първите, които отварят врати в арт квартала на Пловдив. Ако попитате пловдивчанин къде правят най-вкусните кюфтенца, то той със сигурност ще ви каже, че това са кюфтенцата “Мими Иванова” в Паваж. Не им отстъпват по вкус и ребърцата и телешките бузи, които са специалитет на ресторанта. Имат богата винена листа от български производители, а морковената торта ще ви изненада с лекия и кадифен вкус. 

Нощна снимка на Капана. Виждат се лампички, човек с колело и маси на открито
Снимка: Андрей Андреев

“Седемте хълма”

  Пловдив не се слави само с вкусната си храна и красивите лампички под звездите на Капана. Тепетата – символът на града, са атракция, която е любима на пловдивчани заради разкриващата се спираща дъха гледка към различните квартали на града. Броят на тепетата е спорен, но някои от тях са Младежки хълм, Бунарджика, Сахат тепе, Трихълмието, включващо Джамбаз тепе, Таксим тепе и Небет тепе.

Снимка на смрачаване на едно от тепетата в Пловдив
Снимка: Lost in Plovdiv

 Гребен канал

 Магнит за любителите на движението е най-големият канал на Балканския полуостров, познат на пловдивчани като Гребната база. Каналът е дълъг 2,2 километра, широк 120 метра и дълбок 3 метра.

Сутрин е прекрасно място за спортуване, а вечер – за разходка с приятели, домашен любимец или романтична разходка с любимия човек. Гребната база е известна със своя Мост на влюбените, където стотици хиляди влюбени, паднали в капана на своята обич, я заключват с катинар. Организират се редица събития, на които присъстват известни личности от цял свят, провеждат се концерти, състезания по риболов и гребане. 

Снимка на Гребната бада малко преди залез слънце
Снимка: Visit Plovdiv

 Античен театър

  Връщаме се обратно в центъра на Пловдив, където е разположен една от най-ценните археологически находки, може би най-старата и най-добре запазената емблема на града – Античният театър. Разположен е в Стария град, между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Освен с древността си, театърът на Пловдив се обвързва с редица културни мероприятия, театрално изкуство и концерти за над 3500 души.    


Старият град

Ако мечтаете да се върнете няколко години назад в историята ни, то Старият град е перфектната дестинация за вас, една от най-известните емблеми на града. Калдъръмените улички, възрожденските къщи и вековните музеи са омагьосващи, времето сякаш спира и се пренасяме в дълбините на Възраждането. Мирисът на смокини ще ви пренесе във времето на прадедите ни, където античният дух е завладяващ. В Стария град ще имате възможността да се докоснете до древни разкопки, архитектурни паметници, внушителни галерии, старинни къщи от българската история, крепостни стени и храмове.  

Може би най-известната крепостна стена Хисар Капия, чиито основи датират от римско време, е сред символите на Града под тепетата. Докоснете се до магията на града, послушайте музиката на листата, допрете длани до корените си в Балабановата къща, Етнографския музей, Куюмджиевата къща, къщата „Клианти”, къщите на д-р Чомаков и д-р Антониади, на Никола Недкович.

Опознайте магията на Пловдив и ще се влюбите в нея. Изгубете се нарочно в архитектурното богатство на града, в романтиката, която носи, усетете „айляка”, почувствайте енергията и усмихнатите пловдивчани, слейте се с тълпата, вземете си чорапи от Митко. Сигурни сме, че няма да искате да си тръгнете от капана на пловдивската магия.

Снимка в Стария град на Пловдив
Снимка: Андрей Андреев


Прочетете повече: Красиви места за посещение около София


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: