HomeИНТЕРЕСНОЗдрава кожа: предотвратяване на увреждане от слънцето и преждевременно стареене

Здрава кожа: предотвратяване на увреждане от слънцето и преждевременно стареене

Здрава кожа: предотвратяване на увреждане от слънцето и преждевременно стареене

Сияйната и млада кожа е нещо, което всички искаме. Но знаете ли, че продължителното излагане на слънце може да доведе до преждевременно стареене? 

 Слушай статията:

Защитата на кожата от вредните ултравиолетови лъчи е от съществено значение за поддържане на здрава и жизнена кожа. В тази статия ще разгледаме ефектите от увреждането на кожата от слънцето и ще видим какво трябва да правим за предотвратим преждевременното стареене.

Фотостареенето

Фотостареенето, известно още като увреждане от слънцето, възниква, когато кожата ни претърпи преждевременно стареене поради продължително излагане на ултравиолетова A (UVA) и ултравиолетова B (UVB) радиация. Според ClevelandClinic, независимо дали става въпрос за естествените ултравиолетови лъчи от слънцето или изкуствени източници като солариуми, тези вредни лъчи не само ускоряват процеса на стареене, но и увеличават риска от рак на кожата.

Важно е да се прави разлика между фотостареене и хронологично стареене на кожата. Второто е неизбежна част от процеса на стареене, а фотостареенето е резултат от излагане на ултравиолетова радиация през целия ни живот. Няма място за паника! Чрез превенция можем значително да намалим въздействието на фотостареенето върху кожата си.

Какво причинява фотостареенето?

Ултравиолетовото (UV) лъчение причинява промени на ДНК в клетките на кожата ни. Това може да доведе до преждевременно стареене на кожата (фотостареене) и рак на кожата. Има два вида UV светлина:

 • UVA светлина: Тази форма на UV светлина прониква през всички нива на нашата кожа, от най-външния слой (епидермиса) до най-дълбокия слой (дермата). Епидермисният слой придава на кожата ни гладък и младежки вид. Слоят на дермата съдържа колаген и еластин, които придават на кожата еластичност и стегнатост. UVA светлината е свързана главно с дългосрочно увреждане на кожата, като бръчки и играе роля при някои видове рак на кожата. UVA стимулира производството на меланин, който предпазва кожата ни чрез абсорбиране на ултравиолетовото лъчение в епидермиса.
 • UVB светлина: Тази форма на UV светлина прониква в слоя на епидермиса, причинявайки фотостареене и развитие на предракови клетки, наречени актинична кератоза. UVB лъчите са основните лъчи, които причиняват слънчево изгаряне и причината за повечето видове рак на кожата.

анимирана картина показваща до къде навлизат ултравиолетовите лъчи в кожата
Снимка: mydutyfree


Какви са признаците на фотостареене?

Признаците на фотостареене обикновено започват в тийнейджърските ни години до началото на 20-те години. Това включва:

 • Паякообразни вени (спукани капиляри) на носа, бузите и врата. Нарича се още телеангиектазия.
 • Загуба на тонуса на кожата (загуба на еластичност) в зоните, изложени на слънце.
 • Линии и бръчки около очите и устата, които увеличават броя си и дълбочината.
 • Тревожни бръчки на челото ни, които винаги са там.
 • Червени, груби люспести петна (наречени актинична кератоза) по кожата ни.
 • Лезии на устните (наречени актиничен хейлит).
 • Пигментни промени, като цветни петна, лунички, чернодробни петна (слънчеви лентигини) и възрастови петна .
 • Бели петна по ръцете, краката и ръцете (наречени идиопатична гутатна хипомеланоза).
 • Неравномерен цвят на кожата или неравномерна текстура на кожата.
 • Изтъняване на кожата ви.

Най-видимите области, засегнати от фотостареенето

Фотостареенето има тенденция да се проявява в най-изложените области на кожата ни. Това са лицето, шията, ръцете, краката и горната част на гърдите. Ако искаме да запазим младежкия вид на кожата си, е важно да избягваме прекомерното излагане на слънце на тези зони. 

жена с изгоряло лице и деколте
Снимка: Freepik.com

Може ли увреждането от слънцето да бъде обратимо?

След като ДНК на клетките на кожата ни бъде засегната от UV радиация, не можем да върнем в първоначалния ѝ вид. Съществуват обаче ефективни лечения за справяне с видимите ефекти на увредената от слънцето кожа. Процедури като намаляване на петната и обезцветяванията до минимизиране на бръчките и фините линии, могат да подобрят цялостния вид, тонуса и качеството на нашата кожа.

Третиране на фотостареенето

Въпреки че фотостареенето не може да бъде напълно обърнато, различни възможности за лечение могат да подмладят кожата ни. Ретиноиди, антиоксиданти, химически пилинг, лазерно възстановяване на кожата, дермабразио и дермални филъри са сред наличните ефективни лечения. Консултацията с дерматолог ще ни помогне да определим най-подходящия подход за нашите индивидуални нужди.

Превенция от ултравиолетовото фотостареене

Въпреки че може да е предизвикателство да се предотврати изцяло фотостареенето, има проактивни стъпки, които можем да предприемем, за да минимизираме въздействието му. Носенето на широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок, защитно облекло, широкополи шапки и слънчеви очила с UV защита са задължителни. Освен това, избягването на пиковите часове на ултравиолетовите лъчи и въздържането от хващане на тен, както естествен, така и изкуствен, значително ще намали риска от увреждане от слънцето.
Слънцезащитата е широка тема, но екипа на MADAMSKO изготви специална безплатна електронна книга, която включва всичко необходимо, което трябва да знаем за предпазването от слънцето и богата селекция от задължителни козметични продукти със SPF. Натиснете тук, за да разгледате нашата книга!


Прочетете още: 3 лесни стъпки, с които да кажем сбогом на пигментните петна


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: