HomeСРЕЩИДа надникнем в живота на Кейт Бланшет

Да надникнем в живота на Кейт Бланшет

Да надникнем в живота на Кейт Бланшет

Кейт Бланшет – необикновена фигура в света на киното и модата.

🎧 Слушай статията:

Кейт Бланшет е един от най-аплодираните и възхищавани актьори от своето поколение, със забележителен набор от роли, които демонстрират нейната гъвкавост, талант и харизма. От роли на кралици до елфи, шпионки и светски личности, Бланшет се е доказала като майстор на трансформацията и изразяването. Но коя е жената зад героите?

Ранен живот и образование

Кейт Бланшет е родена като Катрин Елиз Бланшет на 14 май 1969 г. във Виктория, Австралия. Баща й, Робърт Деуит Бланшет младши, бил военноморски офицер от Тексас, който среща майка й Джун, учителка и предприемач, когато корабът му е бил разположен в Мелбърн. За съжаление той почива от инфаркт, когато Кейт била само на десет години.

Въпреки тази трагедия, Кейт имала богато и изпълнено с приключения детство, пътувайки до различни страни и култури с майка си, братята и сестрите си. Тя дори работи като статист във филм за бокс в Египет, когато е на 18. Кейт също така развива страст към актьорството, което я кара да учи икономика и изящни изкуства в университета в Мелбърн за една година, преди да напусне, за да преследва мечтата си.

Тя се премества в Сидни и се записва в престижния Национален институт за драматично изкуство (NIDA), където завършва с бакалавърска степен по изящни изкуства през 1992 г. Кейт бързо си създава име на сцената, печелейки награди за изпълненията си в пиеси като „Кафка Танци“ и „Олеана“.

Кейт Бланшет като млада
Снимка: Alison Mcdougall/Evening Standard
Кейт Бланшет като млада в черна рокля
Снимка: Agf/Shutterstock

Филмовата кариера на Кейт Бланшет

Филмовият дебют на Кейт Бланшет е през 1997 г., когато тя играе поддържаща роля в „Пътят към рая“. Нейният пробив идва през следващата година, когато изиграва ролята на кралица Елизабет I в Елизабет, спечелвайки първата си номинация за Оскар и награда Златен глобус. След това тя се появява във филми като „Талантливият г-н Рипли“, трилогията „Властелинът на пръстените“, „Авиаторът“, „Бабел“, „Странният случай с Бенджамин Бътън“, „Син жасмин“, Карол и Тор: Рагнарок.

Бланшет е хвалена за способността си да пресъздава сложни и разнообразни герои с дълбочина и нюанси, както и за желанието й да поема предизвикателни и нестандартни роли. Работила е и с някои от най-известните режисьори в индустрията, като Мартин Скорсезе, Стивън Спилбърг, Уди Алън, Питър Джаксън, Дейвид Финчър и Гилермо дел Торо.

Кейт Бланшет във филма „Карол“
Кейт Бланшет във филма „Карол“ // Снимка: THE WEINSTEIN COMPANY


Постижения и успехи

Кейт Бланшет постигна забележителен успех и спечелва множество признания през цялата си кариера:

  • Награда на Академията за най-добра актриса в поддържаща роля за филма „Авиаторът“ и награда за най-добра актриса за филма „Син жасмин“
  • 4 награди BAFTA в различни категории за филмите „Елизабет“, „Авиаторът“, „Син жасмин“ и „Тар“.
  • 4 награди Златен глобус в категориите „най-добра актриса във филм – драма“, „най-добра актриса в поддържаща роля – филм“
  • 3 награди на Гилдията на актьорите
  • Още над 140 награди от различни филмови организации и институции.

През юни 2017 г. Бланшет беше обявена за придружител на Ордена на Австралия в почестите за рождения ден на кралицата за заслуги към сценичните изкуства и като поддръжник на хуманитарни и екологични каузи. Бланшет е удостоена и с престижни отличия като стипендия на Британския филмов институт и звезда на Холивудската алея на славата. 

Кейт Бланшет отвъд киното

През 1996 г., докато участва в постановката на „Чайката“, Бланшет се запознава с Андрю Ъптън, сценарист, който по-късно става неин съпруг. Въпреки че първоначалните им впечатления един от друг не са благоприятни, те в крайна сметка се влюбват и се женят през 1997 г. Те посрещат първия си син, Дашиел Джон, през 2001 г., последван от втория им син, Роман Робърт през 2004 г. През 2008 г. се ражда третият им син Игнатий Мартин. По-късно двойката осиновява и дъщеря на име Едит Вивиан Патриша през 2015 г. Кейт описва себе си като „работеща майка, която се идентифицира като феминистка“ и се опитва да балансира личните и професионалните си страсти.

Кейт и съпругът ѝ Андрю
Кейт и съпругът ѝ Андрю // Снимка: Matt Winkelmeyer/Getty Images

Филантропска дейност

Една от основните области на фокус на Бланшет са правата и овластяването на жените. Тя е страстен поддръжник на движенията Time’s Up и #MeToo. Те имат за цел да сложат край на сексуалния тормоз и дискриминацията в развлекателната индустрия и извън нея. Тя също така се обявява против домашното насилие, неравенството между половете и гениталното осакатяване на жени. През 2019 г. получава наградата за филантропия на наградите „Жени на годината“ на Harper’s Bazaar за работата си като дългогодишен защитник на правата на жените.

Друга кауза, която е близка до сърцето на Бланшет, е тежкото положение на бежанците и разселените хора по света. Тя е посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) от 2016 г. Посетила е бежански лагери в Йордания, Ливан, Бангладеш и Руанда. 

Бланшет също е отдаден природозащитник, дълбоко загрижен за бъдещето на планетата. Тя е подкрепила няколко организации, които насърчават опазването, възобновяемата енергия и действията в областта на климата, като Австралийската фондация за опазване на природата, SolarAid и Green Carpet Fashion Awards. Тя също така е използвала собствения си дом като пример за устойчив живот, инсталирайки слънчеви панели, резервоари за дъждовна вода и рециклирани материали.

Кейт Бланшет заедно с деца
Снимка: UNHCR/Hector Perez

Кейт Бланшет е звезда със златно сърце, която вдъхновява милиони хора със своя талант, грация и щедрост. Веднъж тя казва: „Чувствам много силно, че всички трябва да поемем отговорност за света, в който живеем“. Кейт Бланшет със сигурност отговаря на това твърдение със своята забележителна филантропска дейност.


Прочетете повече: Колко добре познавате Никол Кидман?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: