Може ли да имаме лятна сезонна депресия?

Може ли да имаме лятна сезонна депресия

Сезонното афективно разстройство (САР) е вид депресия, която възниква във връзка с промените в сезоните.

🎧 Слушай статията:

Повечето хора изпитват САР по време на зимните месеци, когато дните са по-къси и по-тъмни. Въпреки това, не са малко и тези, които се чувстват депресирани през лятото, когато дните са по-дълги и по-светли.

Това състояние, известно също като обратна депресия или лятна депресия, е по-рядко срещано и по-малко проучвано от зимната депресия, но може да бъде също толкова важно за тези, които страдат от него. В тази статия ще проучим възможните причини, симптоми и лечения на лятната депресия и ще предложим някои съвети как да се справим с нея.

Какво причинява лятната депресия?

Точните причини за лятната САР не са напълно известни, но някои възможни фактори включват:

Нива на мелатонин

Мелатонинът е хормон, който регулира цикъла сън-събуждане и се влияе от излагане на светлина. Някои проучвания предполагат, че хората с лятна депресия може да имат по-ниски нива на мелатонин през лятото, което може да наруши циркадния им ритъм и да повлияе на настроението им, споделя Psycom.

Топлина и влажност

Високите температури и влажност могат да причинят физически дискомфорт, дехидратация, умора и раздразнителност, което може да влоши симптомите на депресия. Според Mayo Clinic, някои хора може също да избягват да излизат навън или да общуват поради горещината, което може да доведе до изолация и самота.

Сезонни промени

Краят на лятото може да бележи преход от по-спокоен и приятен период към по-стресиращ и взискателен, като връщане на училище или работа. Medical News Today споделят, че това може да предизвика чувство на безпокойство, тъга и загуба при някои хора.

Биологични фактори

Някои хора може да имат генетична предразположеност или химичен дисбаланс в мозъка си, което ги прави по-уязвими към развитие на депресия в отговор на сезонните промени.

Какви са симптомите на лятната депресия?

Симптомите на лятната депресия може да варират от човек на човек, но някои общи признаци включват:

 • Проблем със съня или безсъние;
 • Лош апетит или загуба на тегло;
 • Възбуда или безпокойство;
 • Повишена раздразнителност или гняв;
 • Загуба на интерес или удоволствие от дейности;
 • Чувство за безнадеждност, безполезност или вина;
 • Имате мисли за самоубийство или самонараняване;

жена в депресия седи на трапезната маса в дома си и няма апетит
Снимка: Freepik.com


Как се лекува лятната депресия?

Лечението на лятната САР може да зависи от тежестта на симптомите и индивидуалните предпочитания на лицето. Някои възможни опции включват:

Антидепресанти

Антидепресантите могат да помогнат за балансиране на мозъчните химикали, които влияят на настроението и емоциите. Може да отнеме няколко седмици, за да подействат, така че е важно да следваме инструкциите на лекаря и да не спираме приема им внезапно, без първо да се консултираме с него.

Психотерапия

Психотерапията или консултирането може да ни помогне да идентифицираме състоянието си и да се справим с негативните мисли и чувства.

Търсене на социална подкрепа

Обръщането към приятели, семейство или други доверени хора може да осигури емоционална подкрепа, комфорт и приятелство. Присъединяването към група за поддръжка или онлайн общност също може да помогне за свързване с други хора, които разбират какво е да имаш лятна депресия.

Промени в начина на живот

Правенето на някои промени в ежедневието и навиците също може да помогне за облекчаване на летните симптоми на САР. Те включват:

 • Да останете хидратирани и да седите на хладно. Пиенето на много вода и избягването на алкохол и кофеин може да помогне за предотвратяване на дехидратация и прегряване. Носенето на леки дрехи, използването на вентилатори или климатици и избягването на пряка слънчева светлина също може да помогне за намаляване на дискомфорта.
 • Редовен сън. Лягането и събуждането по едно и също време всеки ден може да помогне за регулиране на циркадния ритъм и да подобри качеството на съня. Избягването на дрямка, екрани и стимуланти преди лягане също може да помогне за насърчаване на спокоен сън.
 • Редовни упражнения. Физическата активност може да повиши настроението, енергията и самочувствието чрез освобождаване на ендорфини, намаляване на хормоните на стреса и подобряване на кръвообращението. Нека се стремим към поне 30 минути умерени упражнения три пъти седмично, за предпочитане сутрин или вечер, когато е по-хладно.
 • Здравословно хранене. Храненето с балансирана диета, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини, може да осигури основни хранителни вещества за здравето на мозъка и регулиране на настроението. Избягването на преработени храни, рафинирани захари и нездравословни храни също може да помогне за предотвратяване на пикове и сривове на кръвната захар, които могат да повлияят на настроението.


Прочетете повече: Депресията – „Чумата на 20ти век“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required