HomeИНТЕРЕСНОПилатес срещу йога

Пилатес срещу йога

курс по пилатес и йога

Пилатес срещу йога

Да, те имат много общи неща, но вижте истинската разлика между йога и пилатес – плюс това как да разберем кой е най- подходящ за вас.

 Слушай статията:

Какво е пилатес?

Пилатесът е създаден в началото на 20-ти век от Джоузеф Пилатес. Всъщност той бил е разработен по време на Първата световна война като средство на рехабилитация за ранени войници. Пионерът на упражненията разработва 34 упражнения, фокусирани предимно върху коремните мускули – обяснява инструкторът Патриша Сабулис.

Днес може да се практикува на постелка с леки тежести и оборудване (като малка топка за упражнения, дъмбели, тежести за глезени или ленти) или на машина като Cadillac или класическия Reformer, също създаден от Джоузеф Пилатес.

пилатес reformer
Снимка: Freepik

Какви са физическите предимства от Пилатеса

Поради фокуса върху укрепването на коремните мускули, пилатесът е страхотен за изграждането на стабилност. Също е ориентиран към  дълготрайните резултати, като много от курсовете обещават изчистването на мазнините и оформянето на така наречените чисти мускули.  Тъй като е с ниско натоварване и е силно съсредоточен върху баланса и стабилността, все още се използва като метод за рехабилитация и е включен във физиотерапията. McGee също така посочва няколко други предимства, които обикновено не се свързват с него: сила и издръжливост.

Какво е йога

„Това е 5000-годишна традиция, идваща от Индия, която е холистичен начин на живот, а не просто физическа практика“, казва Сабулис. Всъщност позите са част от много по-голям процес, предназначен да ни подготви да медитираме, обяснява Бранденберг. Съществуват и много вариации във видовете йога, така че можем да намерим клас, който е по-натоварващ физически, докато други са по-медитативни.

Йогата може да се прави само с постелка, но реквизити като блокове, одеяла и ремъци често се използват, за да ни помогнат да променим или да извлечем максимална полза от определена поза.

клас по йога
Снимка:Freepik

Какви са физическите предимства на йогата

Не е изненадващо, че основното предимство на йогата е гъвкавостта. Загряващите класове могат да бъдат особено полезни за това, тъй като ни помагат да постигнем по-голям обхват на движение чрез предварителното загряване на тялото, казва Бранденбург. „Понякога има погрешно схващане, че ще седим с кръстосани крака, но можем да получим наистина добра тренировка за цялото тяло “, казва Макгий. Редовната рутинна йога е свързана с намаляване на болките в гърба, повишена плътност на костите и дори по-ниско кръвно налягане и намалено безсъние поради своите ползи за релаксация.

Пилатес срещу йога: Какви са основните разлики?

„Основната разлика е, че йогата е духовна практика“, казва Бранденберг. Kай-общо казано, тя е по-скоро балансирана тренировка за цялото тяло с много повече изправени пози, казва Сабулис. В пилатеса наистина става въпрос предимно за коремни мускули.. Друга ключова разлика е, че йогата често включва задържане на определени пози с гравитация, казва Бранденбург.

Какво е общото между йога и пилатес?

Според Glamour и двете практики, наблягат на връзката между тялото и дишането, което също ги прави едновременно медитативни и облекчаващи стреса тренировки. „Ние говорим за ползите за психичното здраве от йогата, но не винаги отдаваме на пилатеса заслугата, която заслужава в тази област“, казва Сабулис. Освен това и двете са тренировки с ниска интензивност на натоварванията, което означава, че освен ако не отидем на хибриден клас, включващ кардио, няма да направим никакви скокове или нещо твърде тежко за ставите. С други думи, те са страхотни за всички възрасти.

курс по йога
Снимка: Freepik

Мога ли да правя едновременно пилатес и йога?

Да, абсолютно.. Освен това вероятно ще открием, че правенето на едното ни прави по-добри в другото. „Колкото повече гъвкавост придобиваме от йога практика, толкова по-голям обхват на движение имаме в пилатеса“, казва Макгий. И колкото повече основна сила имаме в пилатеса, толкова по-лесно е да правим определени пози в йога. Двете наистина се допълват взаимно.


Прочете повече: Садгуру за дълбокото въздействие на йога върху човешкия ум и тяло


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: