HomeИНТЕРЕСНОСъвети за екипировка и безопасност за приятен преход в гората

Съвети за екипировка и безопасност за приятен преход в гората

Съвети за екипировка и безопасност за приятен преход в гората

Тези съвети ще ни помогнат да бъдем подготвени за всяка разходка в гората.

Слушай статията:

Преходът в гората е чудесен начин да разгледаме природата, да се насладим на чист въздух и да тренираме тялото и ума си. Той обаче идва и с някои предизвикателства и рискове, които изискват подходяща подготовка и предпазни мерки. Независимо дали сме начинаещ или опитен турист, трябва да следваме някои основни съвети за оборудване и безопасност, за да си осигурим успешно и приятно изживяване.

Основно оборудване за горски туризъм

Екипировката, от която се нуждаем за горски туризъм, зависи от няколко фактора, като дължината, трудността и отдалечеността на маршрута, метеорологичните условия и сезона. Въпреки това, има някои основни предмети, които винаги трябва да опаковаме за всеки поход в гората, независимо от тези променливи. Тези елементи включват:

Инструменти за навигация

Карта, компас, GPS устройство или приложение за смартфон, които могат да ни помогнат да намерим пътя си в гората. 

Защита от слънце

Слънчеви очила, слънцезащитен крем, шапка и дрехи, които могат да ни предпазят от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Дори ако гората е сенчеста, пак може да сме изложени на слънчеви изгаряния или топлинен удар.

Изолация

Допълнителни слоеве дрехи, ръкавици, шапка и екипировка за дъжд, които могат да ни затоплят в случай на температурни промени или валежи. 

Осветление

Фенерче, челник или фенер, който може да ни осигури светлина в случай на тъмнина или спешност. 

Комплект за първа помощ

Превръзки, марли, антисептични кърпички, болкоуспокояващи, пинсети, ножици и други предмети, които могат да ни помогнат при лечение на леки наранявания или заболявания. (Съвет: Персонализирайте своя комплект според вашите лични нужди и предпочитания).

Огън

Кибрит или запалка, които могат да ни помогнат да запалим огън в случай на спешност или за готвене. Уверете се, че спазвате правилата за противопожарна безопасност за района и прилагайте техники за предотвратяване на пожари.

Комплект за ремонт

Тиксо, нож, мултифункционален инструмент или комплект за шиене.

Храна

Закуски, енергийни блокчета, ядки или сушени плодове, които могат да ни осигурят калории и хранителни вещества

Хидратация

Бутилки за вода, хидратиращ мехур или воден филтър, които могат да ни осигурят достатъчно вода, за да останем хидратирани по време на прехода. 

Туристическа раница

Удобна и просторна раница, която може да побере цялата ни екипировка и да разпредели тежестта равномерно върху гърба ни. Препоръчително е да изберем такава, която има регулируеми презрамки, подплатен колан на бедрата, презрамка за гръдната кост и вентилационна система. 

Туристически обувки

Подходящи обувки, които могат да ни осигурят сцепление, стабилност и опора на различни терени. Препоръчително е да изберем такива, които ни пасват добре, водоустойчиви и дишащи, имат добро омекотяване и защита на пръстите на краката. 

Трекинг щеки

Полезни инструменти, които могат да намалят въздействието върху ставите, да подобрят баланса и стойката ни и да увеличат скоростта ни.

Облекло

Подходящо облекло, което може да се адаптира към климатичните условия и нивото на активност. Добре е да изберем влагоотвеждащи и бързосъхнещи тъкани, които могат да ни запазят сухи. Препоръчва се да избягваме памук, който може да абсорбира потта и да причини триене. Съвет: Облечете се на слоеве, които можете да добавяте или премахвате, ако е необходимо. 

Репелент против насекоми

Спрей или лосион, който може да ни предпази от ухапвания от комари или други ужилвания от насекоми, които могат да причинят сърбеж, подуване или инфекции. 

Лични вещи

Тоалетни принадлежности, лекарства, документи за самоличност, пари в брой или кредитни карти, които могат да отговорят на нашите лични нужди и предпочитания. Съвет: Опаковайте ги във водоустойчива торба или контейнер и ги дръжте на леснодостъпно място.

жена с туристическа раница в гръб
Снимка: Freepik.com


Съвети за безопасност при туризъм в гората

Следвайте тези съвети за безопасност, за да предотвратите или да се справите с потенциални опасности или извънредни ситуации по пътеката:

Планирайте предварително

Проучете пътеката, проверете прогнозата за времето, запознайте се с правилата и разпоредбите на района, задайте реалистични цели и очаквания, създайте маршрут и го споделете с някой извън вашата група. Създайте план за спешни случаи с вашите партньори за пътуване и опаковайте нещата съответно.

Останете на пътеката

Придържайте се към маркираната или установена пътека, избягвайте преки пътища или маршрути извън пътеката, обръщайте внимание на знаците и забележителностите, използвайте навигационни инструменти, ако е необходимо, и не се отдалечавайте твърде далеч от вашата група. Отклоняването от пътеката може да доведе до загуба, увреждане на околната среда или среща с опасни диви животни или растения.

Комуникирайте

Поддържайте връзка с вашите партньори при пътуване, използвайте уоки-токита, мобилни телефони или сателитни месинджъри, ако е възможно, периодично информирайте някой извън вашата група за вашето местоположение и състояние, сигнализирайте за помощ, ако сте в беда, и слушайте предупреждения или съвети от другари туристи. Комуникацията ви помага да сте в безопасност, координирани и информирани.

Хидратирайте и подхранвайте

Пийте много вода преди, по време и след прехода, яжте закуски или ястия редовно, за да поддържате енергийните си нива, избягвайте алкохол или кофеин, които могат да дехидратират или влошат преценката, и наблюдавайте цвета и обема на урината си за признаци на дехидратация. Хидратацията и подхранването помагат за предотвратяване на умора, спазми, главоболие или заболявания, свързани с топлината.

Правете почивки и поддържайте темпото си

Сред нашите съвети е и да правете чести почивки, за да си поемете дъх, да разтегнете мускулите си, да коригирате дрехите или екипировката си и да оцените пейзажа. Вървете с удобно темпо, което отговаря на вашето фитнес ниво и опит, не се изтласквайте извън границите си и не се колебайте да се обърнете, ако се чувствате зле или в опасност. Почивката и темпото помагат за предотвратяване на наранявания, изтощение или височинна болест.

Бъдете наясно

Наблюдавайте заобикалящата ви среда, внимавайте как стъпвате, слушайте звуци, вдишвайте аромати и бъдете нащрек за признаци на активност на дивата природа, промени във времето, природни опасности или човешки заплахи. Уважавайте правата и поверителността на другите туристи и поемете отговорност за вашите действия и последствията от тях. Информираността помага да се избегнат инциденти, конфликти или нарушения.


Прочетете повече: 12-те най-живописни града в света, разположени в подножие на планини


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: