HomeИНТЕРЕСНОФилмът „Барби“ – розовата буря

Филмът „Барби“ – розовата буря

истинска барби и кукла барби

Филмът „Барби“ – розовата буря

Надникваме в кукленския свят

Слушай статията:

Жената може всичко, а мъжът е в нейната сянка. Куклите лекуват тревоги, но ние се държим непристойно с тях. Барби е перфектната кукла и няма аналог в нашия свят. Всичко в Барбиленд е илюзия, която се продава много скъпо.

2023 година е облечена в розово. Филмът „Барби“ се превърна в огромна сензация и все още витае приповдигнато настроение, има опашки на касите в кината, всички места са резервирани – тотален фурор! Нека надникнем в сърцевината на историята, която разтърси малки и големи!

Разходите по продукцията надхвърлят очакванията с четвърт?

С изключителният бюджет от 145 млн. долара филмът се нарежда сред високият клас на холивудските продукции. Той надминава очаквания бюджет с 45 млн. (Sportskeeda) Всички декори са реални, а актьорите се снимат с 6 от най редките и скъпи камери в света, всяка е с цена от шестцифрена сума. В Барбиленд всяка сцена е снимана на изкуствена светлина и чак когато стъпват в човешкият свят куклите са осветени естествено. През уикенда след премиерата си филмът печели почти колкото похарчените пари за направата му. Създава трендове и буди интерес.

Снимки: Pinterest

Розовият свят на Барби

Както вече споменахме, всички декори са реални и сцените не са прожектирани на зелен екран. Всяка къща, всяка картонена вълна на плажа, колата, линейката-всички те са огромни проекции на познатите ни играчки. Според Watford Observer мечтаната къща на Барби е висока над 25 фута. Марго Роби прави всичките си каскади, включително скокове от върха на същата къща.

Къщата на Барби на Кейт Маккинън има дупки, скрити в снимачната площадка, предназначени да позволят на Маккинън да скрие един от истинските си крака по време на снимките, да го смени с фалшив вдигнат на стената, за да създаде впечатлението, че прави шпагат.

Колата на Барби е управлявана от предавател с дистанционно управление от член на екипа на SFX, седнал на специално изработен стол и използващ технология за VR дрон, което позволява  на Марго Роби да „шофира“ без ръце из снимачната площадка.

Пощенската кутия с фламинго извън Къщата-мечта на Барби служи и като електрическа станция за зареждане на колата.

От самото начало Марго Роби и Райън Гослинг са определени за Барби и Кен. Режисьорът на филма казва, че те са най-подходящи, че няма други и че не иска други.

Всяка една къщичка е като тези в лъскавите кутии по магазините. Те са мечта за всяка малка дама. Инвентарът оживява на екрана – кукленски дрехи, пластмасови кученца, коли, каравани, Барби пие чай от празна чаша, къпе се без вода. Куклите са винаги усмихнати, показват бели зъби, позитивизъм.

Снимка: Pinterest

Трудният замисъл

Доста трудна е задачата на режисьора Грета Геруиг. Тя трябва да застане между двете големи компании Warner Bros и Mattel и да задоволи желанията им. Замисълът трябва да е дълбок, а Геруик успява да постигне целта си да накара аудиторията да заобичат така мразения образ на Барби куклите. Тя успява да вплете много мотиви, вълнуващи както жените, така и силния пол. Историята има обрати, има любов, смисъл, скрити послания и открит идеализъм. Изкарва на показ проблеми, за които отказваме да се замислим. Прави Барби все пак не толкова перфектна, а светът й – не съвсем идиличен. Геруиг се старае да създаде свят без смърт, светъл, цветен, розов, без стареене и гниене, пълен с усмивки, начело на който са, разбира се, жените. (CelebWell) феминизъм й пречи. Стереотипната Барби се сблъсква с човещината.Между двата свята

Жената може да плаче, може и да има несъвършенства, тя остарява и трябва да се обича и такава, тя е майка и в това расте. На това се учи една кукла, когато се сблъсква с реалността. Много значима е сцената, в която Барби среща случайна възрастна жена. Втренчено я гледа и казва „Красива си.“ и в отговор получава от нея „Знам.“ Краткотрайната им среща събужда асоциации във всяка съвременна жена.

Животът през „розови очила“ не е същият. Красив е за кратко, но след като свалиш аксесоара от очите си виждаш и грозното, и унизителното, и трудното за осмисляне. Рекламата на филма не е само силна неподплатена стратегия. Филмът си заслужава. Той разпуска, забавлява, но и учи, наказва, кара те да плачеш, приютява те. Не е само лъскави и скъпи декори, високо качество на прожектиране, известни актьори и добър маркетинг. Продукцията се нарежда сред най-добрите филми на Геруиг и Warner Bros.

Прочетете повече: Визиите на знаменитостите по време на премиерата на филма „Барби“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: