HomeСРЕЩИ“Кралицата на всички медии”- Опра Уинфри

“Кралицата на всички медии”- Опра Уинфри

Опра Уинфри

“Кралицата на всички медии”- Опра Уинфри

От крайна бедност и дрехи от чували до най-голямото афроамериканско богатство за всички времена и стотици награди

🎧 Слушай статията:

Еталон за качествена журналистика. Еталон за добър човек. Тя е прецедент във всеки смисъл на думата. Истинска до всяко свое вдишване. Не просто телевизионен водещ, както повечето я познаваме, а силна, свободолюбива и амбициозна личност. Освен на телевизионен екран, тя се подвизава като актриса, писателка, продуцент и медиен собственик. Твори много, обича живота, насърчава със своите несгоди, преоткрива тези на другите и ги изцелява. Нейна емблема е едноименното й шоу- Oprah Winfrey show,  в ефир повече от 25 г.

Казва се Опра Гейл Уинфри.  Оригиналното й име произлиза от библейския персонаж Орфа, но грешното произношение я прави разпознаваема като Опра.

Ранен живот

Родена през 1954 г. в Мисисипи нейният житейски път започва в семейството на бедни тийнейджъри-прислужница и миньор. Родителите й никога не са се женили, а предполагаемият й баща е избягал. Майка й работила постоянно, живели на прага на бедността, затова Уинфри не познава майчината отдаденост и любов.

След шестата си година тя започва да живее с баща си Върнън Уинфри, който се завръща след дълго отсъствие и се припознава като неин родител.

Баба й била тази, която я подкрепяла най-много в интелектуалното й развитие и етиката й. Показвала любовта си като я биела, за да учи. Водила я на църква и я научила да чете на тригодишна възраст. Въпреки всичките й опити, тя не можела да й осигури пълноценен живот поради липсата на средства. Обличала я в чували за картофи. Другите деца в училище й се подигравали. Затова тя крадяла пари от майка си, за да бъде като другите, които харчили свободно.  Хати, баба й, е открила потенциала на журналистката първа. Разказва, че като малка е интервюирала куклите си от царевица. Въпреки трудностите, тя умеела да мечтае и да иска да знае.

Следват още тежки удари от съдбата върху малката Опра. На крехката възраст от едва 9 години чичо й, неин братовчед и техен приятел я насилват сексуално. За това тя говори публично за първи път в шоуто си от 1986 г.

Когато е на 14 г., забременява и бяга завинаги от миналото си. Ражда син, но той скоро след това умира.

На 43 годишна възраст Уинфри разбира, че има полусестра и полубрат, но и двамата умират. Тя от кокаинова зависимост, а той от СПИН.

Образование и първи устрем към медиите

Опра не се задържа на едно място. Тя сменя училища често. Въпреки това остава ученолюбиво дете с неспирно любопитство, обича да пише и чете.

След като завършва Nicolet High school, тя се насочва към Държавния университет в Тенеси, където получава пълна стипендия от състезание по ораторство. Там специализира Речеви комуникации и сценични дейности, но поради малко кредити не се дипломира. десетина години по-късно взема дипломата си.

Още докато е тийнейджърка до 19-годишна възраст тя вече има изяви в медии. Първото й записано радиоучастие е в следствие на това, че я харесват на местен конкурс за красота. Съдбата продължава да “жонглира” с нея, отпращайки я да работи в местни медии. Уинфри е както най-младият водещ на новини, така и първата чернокожа водеща на новините в WLAC-TV на Нашвил (сега WTVF-TV ).

На 19-годишна възраст тя става водеща на новини за местната телевизионна станция CBS, а през 1976 г. става репортер и водещ за новинарския филиал на ABC в Балтимор , Мериленд. Тя се оказва ограничена от обективността, която се изисква от репортажите.

Снимки: Pinterest

През 1977 г. тя е отстранена и работи на по-ниски позиции в ефир. След това е назначена да се присъедини към Ричард Шер като ко-водещ на местното токшоу.

След не много ротации най-влиятелната жена до 2007 г. осъзнава, че тази праволинейна и обективна журналистика не е за нея. През 1984 г. Уинфри се премества в Чикаго, за да води нискорейтинговото половинчасово сутрешно токшоу на WLS-TV , AM Chicago, наета от генералния мениджър на тази станция.Шоуто на Опра Уинфри on air

1986 г. поставя началото на едно от най-успешните и гледани предавания на всички времена. Първоначално е чужда собственост, но Опра го купува и патентова. В него журналистката насърчава гости и зрители към борбеност, устременост, споделя съдби, търси спасение, споделя опит, бива модел за мислене и подражание и остава емблема за водещ на таблоидно токшоу. Тя успява да развие жанра и става един от родителите и иноваторите в този аспект.

Снимка: Pinterest

Опра е най-добрият “телевизионен” приятел на зрителите и гостите, които кани. Емпатична, забавна и пряма, тя отразява човешките съдби истински. Насърчава към публично споделяне, което в последствие се превръща в начин за душевно лечение и справяне с проблеми(Опрафикация).  Гостите й са както полупярни личности, така и обикновените хора със социални и психологически травми.

Предаването е в ефир до 2011 г. Докато активно се излъчва получава множество признания от които 47 дневни награди Еми, а TV Guide го класира на номер 49 в 50-те най-добри телевизионни предавания на всички времена.

Драги гости на предаването са Мегън и Хари. А най-гледаното интервю в праймтайм в историята е именно нейното с гост Майкъл Джексън. Тя е една от малкото водещи, които имат привилегията да му зададат въпросите си очи в очи.

За предаването си е и много критикувана. Минава през свада с 50 Cent, през обвинения за политическа пропаганда до хули, че проповядва противоречиви идеи за взаимопомощ.

Нейното име се свързва и с бившия президент Обама. Именно за нейната медийна и открита подкрепа за него по време на предизборната му кампания тя бива оплювана, че изразява пристрастията си. Становището на Уинфри е, че тя се бори за истината, а не за конкретна фигура. По-късно, когато Барак Обама застава начело на САЩ я награждава с почетен медал на свободата.

Повелителката на медиите

„Тя е пълна къща, пълноценна храна, голяма, сладка, шумна, агресивна, хипер смешна, симпатична, сърцата, нежна, сдържана, земна и лакома. И тя може да знае пътя към яремната мускулатура на Фил Донахю.“

Телевизионният колумнист Хауърд Розенбърг

„Опра Уинфри е по-остроумна от Донахю, по-остроумна, по-истинска и далеч по-добре настроена към публиката си, ако не към света“ 

Лес Пейн от Newsday

 

„Облекчение е да видиш бърборка със субективна, но реалистична оценка на собствените си културни и религиозни корени.“

 Марта Бейлс от The Wall Street Journal

Освен в телевизионния ефир Опра се изявява и на големия екран във филма “Пурпурен цвят” и бива номинирана за награда “Оскар” за поддържаща роля.

Изявява се и като озвучител на детски филмчета. Има роли в анимациите “Паяжината на Шарлот” и “Филм за пчели” и “Принцесата и жабокът”.

Уинфри е съавтор на пет книги. При обявяването на книгата й за отслабване през 2005 г., написана в съавторство с личния й ментор Боб Грийн, беше казано, че нейният неразкрит предварителен хонорар е счупил рекорда за най-висок аванс за книга в света, държан преди това от автобиографията на бившия  американски президент Бил Клинтън.

През 2015 г. нейните мемоари, The Life You Want  са обявени след едноименното й турнe и планирани за публикуване през 2017 г. , но са „отложени за неопределено време“. През 2016 г. Уинфри издава списанието: O, The Oprah Magazine, а от 2004 до 2008 г. издава и списание, наречено O At Home.

Компанията на Уинфри създава уебсайта Oprah.com, за да предостави ресурси и интерактивно съдържание, свързано с нейните предавания, списания, книжен клуб и обществена благотворителност.

Снимки: Pinterest

На 9 февруари 2006 г. е обявено, че Уинфри е подписала тригодишен договор на стойност 55 милиона долара с XM Satellite Radio за създаване на нов радиоканал. Каналът Oprah Radio включва популярни сътрудници на The Oprah Winfrey Show и O, The Oprah Magazine, включително Nate Berkus, д-р Мехмет Оз, Боб Грийн, д-р Робин Смит и Мариан Уилямсън.

Лишена от любов, но има в излишък

Истината е, че Опра няма деца. тя твърди, че не е можела да усети родителската грижа и обич, не знае що са те. Не може пълноценно да ги предаде и на свои деца. Вместо това в сърцето си има около 300 момичета от нейната дамска академия за лидерство в Южна Африка. Там те получават нужното обучение и възпитание.

 Първата любов на журналистката Антъни Отей твърдял, че винаги тайно е знаел, че Уинфри е предопределена за много по-велик живот, отколкото може й да осигури гимназиална любов, която приключва в последната година преди дипломирането. Уинфри преминава през много възходи и падения в любовен план. Замесена е в афера с женен мъж, който тя така не искала да пусне, Колкото повече я отхвърлял, толкова повече го искала. Падала на колене, унижавала се, написва предсмъртното си писмо до най-добрата  си приятелка Гейл Кинг, която е и най-близкият й човек, по-късно и неин редактор. За този период от живота си тя разказва:

„Имах връзка с мъж в продължение на четири години. Не живеех с него. Никога не бях живяла с никого – и мислех, че съм безполезна без него. Колкото повече той ме отхвърляше, толкова повече го исках. Чувствах се изтощена, безсилна. Накрая бях на пода на колене, лазейки и умолявайки го“.

 Следващата тежка връзка я подтиква към наркотици. Заедно с партньора си Опра употребява наркотици закратко. Към момента тя е сгодена, но официална церемония няма.

„Не можех да се самоубия. Бих се страхувала, че в момента, в който го направя, ще се случи нещо наистина хубаво и ще го пропусна.“

С любов към обществото

Винаги е вярна на човешката емоция. Грижи се, дори да е виртуално,  за своите последователи и за всеки, който има нужда. Тя проповядва самопомощ, вяра, любов към себе си и постоянство. Предаванията й са насочени към човешката уникалност, към справянето с неразбирателствата, с душевния дискомфорт. Уинфри споделя, за да подтикне аудиторията си да не бъде като нея, гласно изказва грешките си, за да даде пример.

Нейни основни каузи са борба срещу насилието, помощ в образованието на бедните деца в Африка и свободата на жените. Има голям принос и към ЛГБТ обществото.

През 1998 г. Уинфри създава Oprah’s Angels network, благотворителна организация, която подкрепя благотворителни проекти и предоставя безвъзмездни средства на нестопански организации по целия свят. Мрежата на ангелите на Опра събира повече от 80 милиона долара (1 милион от които са дарени от Джон Бон Джоуви ). Уинфри лично покрива всички административни разходи, свързани с благотворителността, така че 100% от всички събрани средства да отидат за благотворителни програми.

Американската общност й дължи много. Ценностно и личностно развитие, вдъхване на кураж след много падания итрудна съдба. Всичко това Опра Уинфри предава с усмивка и благо сърце. Превръща силата си в слабост, камъка в сърце. Учи как да се бориш и да не падаш, когато вървиш по трънливи пътища. Тя е благодарна на бодлите, защото я учат как да стиска зъби. Цялостният й морален и физически принос за човечеството е ознаменуван с почетни докторски степени от Дюк и Харвард, както и хуманитарната награда Джийн Хершолт“.

„Повярвах, че всеки от нас има лично призвание, което е уникално като пръстов отпечатък – и че най-добрият начин да успееш е да откриеш какво обичаш и след това да намериш начин да го предложиш на другите под формата на услуга, работейки упорито и позволявайки на енергията на Вселената да те води.“


Прочети още: Джулия Робъртс: Вдъхновяващият живот на една изключителна актриса


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: