HomeМЕСТАИз зеленините на село Балкан махала

Из зеленините на село Балкан махала

Снимка на Балкан махала, ливада с пеперуди

Из зеленините на село Балкан махала

Живеем в голям град, в който асфалтът, бетонът и стъклото са изместили живата природа. Започваме да жадуваме за глътка зеленина и мислено се пренасяме на село.

???? Слушай статията:

Топли слънчеви лъчи проникват през столетните дървета и падат върху студената, утринна почва. Жаркото слънце гали земята. Разнася се мелодията на стотици щурци. Пчелите работливо летят от цвят на цвят. Усещаме нежната ласка на вятъра, а слънчевите лъчи се отразяват във водата като хиляди светлинки. Пеперуди ефирно се поклащат над ситните камъчета и целуват цветята. Песента на пчелите се слива с музиката на птиците. Припомнихте си усещането на уюта, нали, на дома, на детството? 

А сега нека ви пренесем в малко село, намиращо се между два хълма, непознато и диво, дом на скъпи спомени, детски усмивки и чисти сърца.

Снимка на селото отвисоко

Балкан махала се намира в Преспанския дял в Родопите в района на община Лъки, Пловдивска област. На юг от селото се намира един от най-високите родопски върхове Преспа, с 2001 метра надморска височина, откъдето при изгрев слънце се открива панорама към Беломорието. 

Въздухът там е чист и прохладен

Тежкият живот и лишенията на хората от селото, ги правят единни и всеотдайни. Има много какво да научиш от тях- освен вълнуващи истории и забавни случки, ще ви разкажат защо трябва с обич да вървиш към ближния, с блага дума и усмивка. Ще ви смъмрят, че сте отворили вратата “апачик” и ще ви нагостят с топли кулаци, покрити с масло и домашно сладко от горски ягоди. Ще ви облекат в родопски носии и ще ви разкажат за живота на предците ни. В Балкан махала хората са различни – по-позитивни и усмихнати. Готови са да ти помогнат безкористно и от сърце, да дойдат, когато имаш нужда дори без да си ги повикал.  Трудностите на планината са известни на всички, но те не разединяват, а събират и сплотяват завръщащите се тук.

Снимка през дърветата

Селото има дълга и пленителна история. Смята се, че е заселено в далечната 1850 година от турци, но началото на 20 век, се изселват. От 1900 година от село Давидково, останало в пределите на Турция, пристигат няколко българи с техните семейства и поставят основите на новото село Балкан махала. С дружни усилия построяват църква и училище. Живеят в мир и любов и селото се разраства.Сред забележителностите е параклисът „Пресвета Богородица“ на 2 километра над село Балкан махала

Интересна е неговата история. Мъж и жена много искали да имат дете. Тя се разболяла тежко. Една вечер той сънувал Света Богородица, която му казала да направи параклис в местността “Дварниците”. Събрал човекът братята си и мъже от селото и за седмица построили малък параклис, който кръстили на Света Богородица. Тя излекувала съпругата му и му дарила детенце. Най-интересното обаче е, че изследванията сочат, че на това място някога е имало манастир. Параклисът е възстановен и разширен началото на 20 век с дарения и помощ от жителите на селото. Традиция на балканмахаленци е да се събират в беседката на 15 август и на 8 септември, дните на Света Богородица. 

Времето в Балкан махала сякаш лети. Идвайки тук, забравете за диети и режими, защото е просто невъзможно да устоиш на богатия избор от клин, качамак, пататник, баница с кори от диня.

Снимка на природата в село Балкан махала

Няма как да не споменем родопския говор – тези извори на гордата и нежна родопска душа

Родопският говор е уникален. Звучи като музика, напевен, мек, умалителен. „Късни ол”,  ”сахань”, „бóрбунь”, … Родопската реч гали и омайва, кара душата ти да се отпусне и да се довериш на тези добри и горди планинци. Родопската песен е нежна като ръцете на девойка и силна като планината. Тя те залюлява като люлка, вързана с любов от майчини ръце и изпълва сърцето с обич и гордост. 

За съществуването на това селце знаят едва малцина. Чакълестият път се лъкатуши далеч след Лъки. Ако видите местен човек, може би ще ви се изсмее в лицето, когато го попитате къде е магазинът, защото такъв не е имало от петдесетина години. Но може би точно в това се крие душата на селото- да се откъснеш от света дори и за кратко, да се свържеш едно в едно с природата, да почувстваш спокойствието и лекотата на селския живот, да се върнеш към първобитното и простичкото.

Снимка на къщите в селото от птичи поглед

Чувството да си заобиколен от толкова много магия, е неземно

Ще кажете, че такива места има навсякъде по света и бихте били съвършено прави. Животът в XXI век има много предимства, но както всички знаем плюсовете вървят ръка ръка с минусите. Градът ни е откъснал от красотата и невинността, които ни дава природата. Дърветата и цветята са малко и някак уморени, покрити с прах, както и повечето хора. Липсва енергия и любов. Точно когато усещаме, че ежедневието ни задушава, трябва да спрем и да почувстваме музиката на живота. Там, където човекът и природата действат в едно цяло, там, където свободата се чувства с всяко вдишване, там, където тялото се изцелява, а тревожността изчезва.

Красива селска къща в Балкан махала
Снимка: Пътешествията продължават

Може би ще ни попитате къде се намира това спиращо дъха кътче. Тогава бих ви погледнала, ще се усмихна и смело ще заявя, че Балкан махала се намира там, където пътят свършва и започва небето. А колко още такива магични кътчета, познават границите на България. Природата е сърцето на планетата Земя, на живота. Тя е вдъхновение, изящество и красота. Зарежда ни с енергия, любов и наслаждение. Тя е нашето “у дома”.


Прочетете повече: В капана на пловдивската магия


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: