HomeИНТЕРЕСНООтиде си ирландската певица Шинейд о’Конър

Отиде си ирландската певица Шинейд о’Конър

Отиде си ирландската певица Шинейд о’Конър

На 56-годишна възраст почина ирландската изпълнителка и активистка Шинейд о’Конър. Причините за смъртта й остават скрити.

„С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашата любима Шинейд. Семейството и приятелите й са съсипани и поискаха уединение в този много труден момент“, гласи изявлението на семейството, цитирано от  The Irish Times. Тъжната вест идва година след като 17-годишният син на О’Конър Шейн бяга от болница и се самоубива. В последния си туит певицата публикува снимка на Шейн със следното послание: „Оттогава живея като немъртво нощно създание. Той беше любовта на живота ми, лампата на душата ми“.

Истинска, непоклатима, борбена и безкомпромисна

Това е тя. Торнадо от емоции с център на въртене – жаждата за бунт. О’ Конър остава значима със своята социална музика. Уникалният й глас възпява неправдата, дава мелодия на немите, плаче с онеправданите, плаче и за себе си. Шинейд о’Конър става сензация с кавъра на Принс Nothing Compares 2 U, издаден през 1990 г., който оглавява множество класации и й носи световна слава.

чернобяла снимка на Шинейд о’Конър
Снимка: Pinterest


Тя издава първия си албум The Lion And The Cobra, получил одобрение от критиката през 1987 г., който влиза в топ 40 в Обединеното кралство и САЩ. Следват 10 студийни албума между 1987 и 2014 г. През 1991 г. тя е обявена за артист на годината от списание Rolling Stone и взима наградата Brit Award за международна соло изпълнителка. На следващата година едно от най-забележителните събития в нейната кариера се случва, когато тя къса снимка на папа Йоан Павел II в американското телевизионно шоу Saturday Night Live. След изпълнението си тя поглежда към камерата и казва „борба с истинския враг“, протест срещу сексуалното насилие над деца в Католическата църква.

Ранен живот на Шинейд о’Конър

Шинейд Мари Бернадет О’Конър е родена на 8 декември 1966 г. в богатото предградие Glenageary на Дъблин. Тя е третото от петте деца на Шон О’Конър и съпругата му Мари. Има травмирано детство. Според BBC, родителите й се развеждат, когато тя е на осем години, а майка й, за която тя по-късно твърди, че я е малтретирала, загива в автомобилна катастрофа през 1985 г.

Като тийнейджър О’Конър е арестувана за кражба от магазин и изпратена в изправителен дом “Магдалена”. Тягостното и задушливо време там тя описва като „затвор“, където „момичетата плачат всеки ден“. Една от монахините й купува китара и я назначава за учител по музика – това води до началото на музикалната й кариера.

Всички тези мъчителни преживявания преливат в нейната музика. I Am Stretched On Your Grave е натрапчиво красива песен за любовта и загубата, докато Three Babies, от втория й албум, разкрива скръбта й, след като е претърпяла няколко спонтанни аборта. Шинейд о’ Конър поема на плещите си и чуждата болка. Нейният пробивен сингъл, Mandinka, съдържа косвени препратки към женското генитално осакатяване. Black Boys On Mopeds от 1990 г. се занимава с полицейската бруталност срещу черни мъже, две години преди бунтовете в Лос Анджелис да поставят проблема в светлината на прожекторите.

Шинейд о’Конър
Снимка: Pinterest

Въпреки че е противоречива фигура, в протестите й винаги има нежност

Когато тя къса снимка на папата по американската телевизия, тя мисли за жертвите на малтретиране, а не за образа си. Тя до край се гордее с постъпката си, дори това да й носи омраза от страна на католическата общност в Америка. Тя предизвиква фурор и масови протести, но не склонява. По-рано тази година тя печели награда за класически албум в Ирландия и я посвещава на бежанската общност в страната. Nothing Compares 2 U е неповторима: песента, която я прави известна въпреки нейните желания. По душа тя е “певицата на протеста” с глас, който задължително трябва да бъде чут. Прави сладникавата песен на Принс да звучи минорно, скръбно и истински.

Музиката я спасява, отприщвайки творчески талант, който я прави световна музикална звезда – но също и бунтарка, готова да бъде противоречива и никога да не играе играта на поп звезда, стремяща се към евтин имидж. Не робува на стереотипи, до край различна.

Шинейд о’Конър с тениска с надпис Black Lives Matters
Снимка: Pinterest

Непредсказуемата и непокорна изпълнителка прибира бунтарската си същност в бурка и приема исляма през 2018 г. Певицата от Дъблин сменя името си на Шухада Садакат, но продължава да пее с рожденото си име. Тя издава мемоара “Спомени” през 2021 г. През януари 2022 г. умира единственото й дете. Причината тя отказва да сподели, но споделя пост. Дълго време не може да се отърси от загубата, слага край на 40-годишната си кариера, посещава психолози, ляга си сама със скръбта.

Ирландският президент Майкъл Хигинс похвали „автентичността“ на О’Конър, както и нейния „красив, уникален глас“. „Това, което Ирландия загуби на такава сравнително млада възраст, е един от нашите най-велики и надарени композитори, автори на песни и изпълнители от последните десетилетия, който имаше уникален талант и изключителна връзка с публиката си, всички от които хранеха такава любов и топлина към нея“, каза той.


Прочете повече: „Кралицата на всички медии”- Опра Уинфри


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: