HomeИНТЕРЕСНОПочеркът – огледало на вътрешното ни състояние

Почеркът – огледало на вътрешното ни състояние

Почеркът – огледало на вътрешното ни състояние

Въпреки че сега използваме основно модерните технологии вместо да пишем на ръка, чрез науката графология ръкописът може да разкрие уникалната ни същност.

 Слушай статията:

Всеки има свой уникален почерк, който често приемаме за даденост. Оказва се, че начинът, по който пишем показва много скрити неща за личността ни, които ще открием заедно в тази статия, разглеждайки почерка ни през погледа на графолозите.

Но какво всъщност е графологията?

Почеркът - огледало на вътрешното ни състояние

Графология е анализът на физическите характеристики и модели на ръкописния текст. Теорията в основата на графологията е, че почеркът е израз на личността; следователно, систематичен анализ на начина, по който се формират думите и буквите, може да разкрие черти на личността. Цел на графологията е разкриването на психологическото състояние на автора в момента на писане или оценка на личностни характеристики чрез съдебно-почерковата експертиза.

Тълкуването на ръкописния текст се извършва, като се разглежда начина на изписване на буквите. По размера на буквите, наклона, други особености на изписването, графолозите могат с точност до 90% да съставят психологически портрет на човека. И при запознанства с хора ни съветват да обръщаме внимание на някои от най-съществените особености на почерка.

Сила на натиск на почерка

Силата на натиск при писане показва степента на емоционална възбуда в момента на писане. Колкото по-силно човек оказва натиск с писалката, толкова по-силно вътрешно вълнение изпитва. Освен това, всяка буква в почерка „отговаря“ за определена черта на характера.

Размер и наклон на почерка

Почеркът - огледало на вътрешното ни състояние

Размерът на почерка говори за общителността на човека. Този, който има едър почерк лесно намира общ език с всякакви хора и има много приятели. Дребният почерк е показател за скрит и затворен характер. Хора отклоняващи се от нормата, склонни към пристрастяване към алкохол и психически заболявания, пишат със „скачащи букви“ с различни размери. Техният почерк се разчита трудно и често пъти е изпъстрен със завъртулки.

Почерк, съзнателно изправен, когато буквите стоят на хартията като войници в строй, показват, че писателят е самовлюбена личност, която не се интересува от мнението на околните.

Десничарите пишат с наклон надясно, левичарите – наляво. Но има един важен нюанс. При хора с „бягащ“ почерк (силен наклон надясно) тенденция е да планират всичко до секундата. Такива хора са постоянно в движение и свободното време винаги е в недостиг. Впрочем, понякога това говори за опит за бягство от самия себе си. Силен наклон наляво е присъщ за докачливите и злопаметни хора, вечно недоволни от другите и от себе си. Оптимален вариант е с малък наклон надясно. Такива хора обикновено постъпателно се движат напред, не закъсняват и не изпреварват събитията.

Какво показва съединяването на буквите?

Почеркът - огледало на вътрешното ни състояние

Засилено слято изписване на буквите в думите е знак за хора с много висока степен на изпълнителност. Те винаги съвестно изпълняват задачите си в работата, в личните отношения никога не предават другия. Но ако решат да прекъснат връзката, най-вероятно няма да размислят. Понякога такива хора са ненужно консервативни.

Паузи между буквите в думите правят по-гъвкавите личности, способни в живота да променят приоритетите, целите и задачите. Такъв стил на поведение се смята за по-характерен при хората, склонни към саморазвитие и личностно израстване. Рядко, но все пак се среща „раздърпан“ почерк, в който почти всички букви са обособени отделно. Това е признак, че човекът не търпи забрани. Повече от всичко в живота такива хора ценят свободата, мразят системата и обикновено не остават дълго в корпорации.Значението на острите ъгли в почерка

Според графолозите често хора, почеркът при които клони наляво, а върхът на всички букви е силно заострен са способни на подлост, ненаситност и са склонни към правенето на пакости. Освен това, те са обидчиви и злопаметни.

Остър връх на почерка още е знак за затворени и недоверчиви хора. Наличието на триъгълни долни ченгелчета при малките правописни букви „з“, „д“, „у“ говори за злопаметност и недоволство от себе си. Любители на скандалите са хора, изписващи с триъгълен ченгел и голямата буква „з“.

Изписването на буквата „Т“ в почерка

как се пише буквата т

По изписването на буквата „т“ графолозите определят способностите на човек за обучение и практикуването му при вземане на решения. Всеки, който пише тази буква като ученик („т“ с хоризонтална чертичка отгоре), по-рядко разчита на интуицията си.

Обикновено за вземане на решение, тези хора събират максимално количество информация и едва след това правят своя избор, не са прекалено отворени за новото, за да да бъдат убедени в нещо е почти невъзможно. Такива хора често изпитват несигурност в себе си и придават тежест на решенията и знанията си.

Модернизираният вариант на „т“ (стълбче отгоре с ченгел) говори за предразположеност към по-здравословен риск, бърз анализ на ситуацията и бързо обучение. Интересното е, че печатна „т“ със скосено надясно горно ченгелче издава лекар, който не е сигурен в поставената диагноза. Забележите ли такава буква в току-що изписаната ви рецепта, може би е по-добре да отидете за застраховка и при друг специалист.

Тълкуването на личния подпис

Почеркът - огледало на вътрешното ни състояние

Личният подпис също разкрива много за човека. Стегнат, сбит подпис, който се разчита трудно, говори, че пред нас със сигурност не стои лидер. Подпис, който постепенно се вдига нагоре, свидетелства за човек оптимист, с енергичен характер. Докато при неуверените хора подписът се спуска надолу. Хоризонтално разположен подпис имат уравновесените хора. Подписи, започващи с първата буква от името, имат хора отговорни и мислещи. Всякакви завъртулки говорят за властолюбие и егоцентризъм.

Променяйки почерка си, ние променяме характера си. С помощта на графотерапия психокорекциите на личността чрез промяна на почерка могат да се случат по-лесно, гъвкаво и по-успешно. Ако отдавна искаме да променим някоя своя черта на характера, да я засилим или обратно, можем да започнем именно със своя почерк. И скоро промяната в нас ще настъпи.


Йоана Иванова е ученичка, участвала в множество състезания и инициативи за подобряване околната среда. В търсене на нови решения за оптимизация, трупа знания в областта на екологията, личностното развитие и научните открития. 
Всеки месец тя представя интересни научни открития и иновации.

Прочетете още: Садгуру за дълбокото въздействие на йога върху човешкия ум и тяло


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: