HomeИНТЕРЕСНОКак да научим децата си на финансова грамотност

Как да научим децата си на финансова грамотност

Как да научим децата си на финансова грамотност

Вижте няколко начина, чрез които да научим децата си правилно да използват парите си.

Слушай статията:

Финансовата грамотност е едно от предимствата, което можем да предадем на нашите деца, за да бъдат подготвени пред предизвикателствата на днешния материален свят. Независимо дали отглеждаме деца прахосници или спестовници, преди всичко трябва да се адаптираме към техните цели и да ги подкрепяме без да позволяваме своеволия от тяхна страна.

Дете спестовник

Ако вашето дете има навика да спестява всяко левче, което сте му предоставили под формата на джобни, сигурно си мислите, че то вече притежава малко усет как да управлява самостоятелно парите си. Това обаче невинаги е така, поради факта, че обикновено децата спестовници не обичат да споделят с другите деца и в последствие могат да се превърнат дори в егоисти. Много често децата от този тип не обичат да харчат дори за храна и игри, което може да ги накара даже да се затворят в себе си или вкъщи пред телевизора, за да ограничат максимално разходите си.

дете с буркан с пари
Снимка: Freepik

Дете прахосник

Децата прахосници са пълна противоположност на децата спестовници – обикновено се характеризират с по-екстровертни черти и са склонни да харчат за глупости своите джобни. Обикновено парите никога не им стигат и дори понякога могат да прибегнат до това да искат назаем от свои връстници, което може да изиграе лоша шега за по-нататъчното им изграждане като самостоятелни личности.

дете, хвърлящо пари
Снимка: Freepik

Съвети за финансова грамотност


● Започнете с обясняването на основните понятия – какво са приходи, разходи, пасиви, активи и др., за какво служат и как се използват. Използвайте любопитството на детето като използвате различни игри и въпросници.
● Спестяването наистина е ключов момент в развитието на финансовата грамотност, но то не винаги е най-правилното. Важно е да научим децата си да използват джобните си по ефективен начин, като прилагаме правилото на 20/30/50 – 50% за нуждите на детето като храна в училище, 30% за нещото, към което има интерес самото дете (игри и занимания, играчки) и 20% спестявания.
● Много е важно децата да разбират откъде идват парите. Каква е тяхната стойност? Как родителите ги осигуряват в семейството? Как ги разпределят? Колкото по-рано включим детето в процеса, толкова по-бързо то ще започне да се ориентира как само трябва да ги управлява.
● Разпределяйте парите им седмица за седмица или месец за месец. Така те сами ще изградят навика да управляват сами парите си и да изберат приоритетите за които да ги харчат.
● Редно ли е да плащаме на децата си, че са изчистили вкъщи? Тук отговорът е много противоречив, но е хубаво да научим децата си преди всичко, че трудът в света на възрастните се заплаща. И въпреки че повечето родители го използват като бонус, може да се окаже изключително стимулиращо за детето да помага вкъщи.
Знанието е валута в 21век. Детето трябва да знае, че основния инструмент за създаване и управление на средства, е знанието, затова стимулирайте неговото любопитство. Много родители предпочитат за заплащат на децата си за написаните домашни. Това обикновено ги кара те да назубрят учебния материал и в последствие да го забравят лесно. Тази практика не влияе положително върху подрастващите, тъй като не ги мотивира достатъчно да научават нови неща и да ги прилагат в ежедневието…

баща учи дъщеря си на финансова грамотност
Снимка: Freepik

Прочетете повече: Как лошото качество на въздуха застрашава здравето на децата и учениците?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: