13 факта за мистериозната страна Мароко

13 факта за мистериозната страна Мароко

Мароко е страна, която привлича със своята култура, история и природа.

Намира се на северния бряг на Африка и граничи с Атлантическия океан и Средиземно море. Мароко е дом на разнообразни етнически групи, религии и езици, които създават богато наследство. В тази статия ще ви разкажем 13 интересни факта за мистериозната страна Мароко, която може да ви изненада и очарова.

1. Мароко е домът на най-стария университет в света

Най-старият университет в света е открит през 859 г. Основан е от дъщерята на богат търговец Фатима ал-Фихри. За разлика от европейската традиция, древните арабски университети не издават дипломи от името на институцията: акцентът бил върху ученето с индивидуални ментори. Едва през 1947 г. Ал-Карауин става „университет“ в европейския смисъл на думата.

Ал-Карауин

2. В Африка има сняг

През зимата в Мароко можете да карате ски, шейна и сноуборд и да правите снежни човеци. Сред Атласките планини, на 75 км от Маракеш, има комфортен ски курорт Ukaimeden. Снегът стои от декември до началото на април.

сняг в Африка

3. В Мароко се снимат огромен брой популярни филми и сериали

Красотата на местните пейзажи не може да остави безразлични най-известните режисьори. Започвайки от 60-те години и от легендарния филм „Лорънс от Арабия“, стотици филми оживяват тук всяка година. През 1983 г. е създадено едно от най-големите филмови студия в света Atlas. Именно тук са заснети филмите „Гладиатор“, „Александър“, „007: Спектър“ и култовият сериал „Игра на тронове“.

 култовият сериал "Игра на тронове"

4. Тук не можете да изхвърлите хляб

Мароканците ядат много хляб и във всички семейства към него се отнасят с голямо уважение. Остатъците от неизяден хляб се дават за храна на добитъка. Ако семейството няма домакинство, тогава старият хляб може да се размени, например, за домакински препарати.

нарязан хляб

5. Не изливайте гореща вода в мивката

Тази забрана няма нищо общо с дизайна на тръбите. В Мароко се вярва, че джиновете живеят на места с вода: обществени бани, канали, мивки и т.н. Смята се, че наливането на гореща вода в мивката ще разгневи джиновете. Ето защо, когато източвате вряла вода, е необходимо да отворите крана със студена вода.

течаща вода

6. Мароко е по-близо до Европа, отколкото изглежда

Гибралтарският проток дели Мароко от Европа само на 16 км. Стоейки на брега на Мароко, можете да наблюдавате движението на автомобили в Испания. А на територията на самото кралство са разположени два испански анклава Сеута и Мелила. Така че можете да стигнете до Европа, без да напускате Мароко.

карта на Мароко Испания франция и Алжир

7. Сега в Мароко е 2967

Повечето от жителите на страната са бербери и те вече са в 2967 година. Въпреки че самото кралство официално живее по общия за цялата планета календар, през 2011 г. в Мароко тамазих (берберски) става официален език заедно с арабския.

Мароко


8. Тук не можете да откажете месо

В Мароко месото, подобно на чая, играе важна роля в отношенията между гост и домакин. Отказът от месо се счита за грубост. Освен това не трябва да се яде с лявата ръка, защото лявата ръка се смята за „нечиста“. Трябва да ядете само с дясната си ръка, като използвате палеца, показалеца и средния пръст.

мароканска кухня

9. Черен дроб вместо сърце

Символът на любовта в Мароко не е сърцето, както сме свикнали, а черният дроб. Смята се, че здравият черен дроб подпомага храносмилането и благосъстоянието. Фразата „ти завладя черния ми дроб“ означава декларация за любов.

сърце и черен дроб

10. Дървото, използвано в интериора на Rolls-Royce, расте само в Мароко

Червено-кафявата мароканска туя расте само в подножието на Атласките планини. Тази рядка и много красива дървесина се използва за направата на таблата на автомобили Rolls-Royce, Mercedes и BMW.

Rolls-Royce

11. Липса на газови и нефтени находища

Поради липсата на газови и нефтени находища се извършва активна работа за разработване на алтернативни източници на енергия. Крал Мохамед VI пусна последната част от концентратора на слънчева енергия в Сахара. Това високотехнологично съоръжение се превърна в най-голямата соларна станция в света.

соларни панели в Мароко

12. В Мароко има град, който е оцветен в синьо

В Мароко има син град. Шефшауен става място, където еврейската общност намира своето убежище от преследване. Именно те пребоядисаха сградите в син (свещен) цвят. Съвременните мароканци се отнасят сериозно към боядисването на града – тротоари, пейки, огради и т.н.

Шефшауен  в Мароко

13. Не се възхищавайте на предмети в къщата

Ако сте били поканени да посетите и сте харесали нещо в къщата, тогава се въздържайте да му се възхищавате. В противен случай ще бъдете помолени да вземете артикула със себе си. Това е страх от злото око: смята се, че нещата, които могат да предизвикат завист, не могат да се държат в къщата.

пищна къща в Мароко

Прочетете повече: 25 най-интересни музея в света


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required