HomeСРЕЩИКоя е Чармион фон Виганд и защо е толкова важна?

Коя е Чармион фон Виганд и защо е толкова важна?

Коя е Чармион фон Виганд и защо е толкова важна?

 Чармион фон Виганд –  журналист, критик, художник, творящ в стила неопластицизъм. 

 “Една търсеща жена, която е намерила начин да изрази себе си.“, както я описва Мая Висмър, ръководител на отдела за съвременно изкуство в Kunstmuseum Basel.

През 1927 г. психоаналитикът на фон  Виганд й задава нетипичен въпрос: 

“Ако имаш пълна свобода, с какво би се занимавала?”

„Защо? Ще рисувам, разбира се“, отговаря тя.

Когато той я пита защо не го прави, тя се оплаква: 

„Твърде късно е  да стана художник.“ 

По това време фон Виганд е 31-годишна писателка, живееща в Кънектикът, която вече е започнала да се утвърждава като журналист, споделя Artnews .

Чармион фон Виганд продължава да пише ,предимно за изкуство и социални въпроси още няколко десетилетия. Но едновременно с журналистиката, въпреки това, което казва на своя терапевт, тя започна и да рисува .

Отначало създава пейзажи, а впоследствие  геометрични абстракции, които включват азиатска иконография, особено будистки символи. В момента тече нейната първа самостоятелна изложба  след 40 години, в Художествения музей в Базел.  Изложените картини показват пълната широчина на нейната работа, а желаещите могат да им се насладят  до 13 август.

„Отделните  периоди в изкуството й действително изглеждат доста различни един от друг, което според мен е част от причината тя да бъде доста пренебрегвана като художник“, казва Висмър, която е куратор на изложбата.

„Тя не притежава един характерен стил. Наистина можете да проследите различните й етапи.“

1920-те и 1930-те години

Фон Виганд и нейните трудни за категоризиране картини се появяват от писателска среда. Родена през 1896 г. в Чикаго, тя е дъщеря на журналиста Карл фон Виганд. Чармион тръгва по стъпките му и учи журналистика в Колумбийския университет. Докато е там, тя изучава и  история на изкуството, но не получава официално обучение по изкуство.

След като пише професионално в продължение на няколко години, се премества в Москва през 1929 г. Там е единствената жена кореспондент на Universal Service (американска новинарска агенция, собственост на Хърст). В Москва се интересува от социалистическото пропагандно изкуство, както и от европейските модернистични картини. Когато се завръща в Америка през 1932 г.,  започва да рисува индустриални пейзажи, отчасти мотивирани от социалистическите идеали. През същата година тя започва да пише за изкуство, най-вече за списания като Art Front, ArtNews и The Journal of Aesthetics and Art Criticism

„Най-добрите критици винаги са и творци“, пише фон Виганд в статия, публикувана през 1936 г.

Мондриан

Снимка : Copyright © Estate of Charmion von Wiegand. С любезното съдействие на Michael Rosenfeld Gallery, LLC, Ню Йорк

Чрез работата си като изкуствовед тя се запознава с Пит Мондриан през 1941 г. – преживяване, което  смята за променящо живота й. 

„След тази първа среща“, споделя в по-късно интервю Фон Виганд , „представите ми бяха преобразени.“  

След като пише ревю върху памфлета на Хърбърт Рийд „Пет за революционното изкуство“, тя е силно заинтригувана от холандския абстрактен художник,  току-що преместил се в Ню Йорк, за да избяга от войната в Европа. Впечатлена от оценката на Рийд, че Мондриан е един от малкото истински революционни художници, тя решава, че трябва да се срещне с него. Срещата  е важна и за двамата: фон Виганд е изложена на нов визуален език, който я насърчава да експериментира с абстракцията. А  Мондриан намира писател с чувствителност към изкуството, който може да помогне с превода на есетата му на английски за американските читатели.

Той обаче не подкрепя изкуството й, както тя може би се е надявала. Когато фон Виганд развълнувано пише на Мондриан, че е купила материали и „най-накрая е намерила композиция“, отговорът му е жесток. 

По-късно през есента на 1942г. Чармион пише в дневника си,че  Мондриан отговорил кратко:

„Ти си писател и не искам да знам за твоята картина. Намери собствения си път.” 

Колкото и наранена да е от думите му, в крайна сметка тя прави точно това. Въпреки че рисува  от 20-те години на миналия век, произведенията, които поставят началото на нейната отдадена кариера в изкуството, датират именно от времето на този обмен.

Картините на фон Виганд от това време са изпълнени с органични форми в палитра от черно, бяло и основни цветове, показващи влиянието на Мондриан и нейния приятел Ханс Рихтер. До 1945 г. тя се пренасочва изцяло от пейзажи към биоморфни абстракции.Геометрична абстракция

Чармион фон Виганд, Голямото поле на действие или 64-те хексаграма , 1953 г.,
Снимка : Copyright © Walker Art Center

Постепенно в работата й навлизат геометричните форми, чрез които тя изразява интереса си към теософията. В края на 40-те и средата на 50-те години фон Виганд гледа към източното азиатското изкуство като продължение на нейното търсене на духовни модели. Изучава писанията и рисунките на Елена Петровна Блаватска, основател на Теософското общество, както и подобни текстове с диаграми и илюстрации на чакри, мандали и космограми. Около 1957 г. тя започва уроци при един от първите модерни учители по йога на Запад, Йоги Виталдас, и анатомичните чакри стават основна тема в нейните картини.

Индуизъм и будизъм

 Чармион фон Виганд, Изкачването до планината Меру , 1962 г., гваш с графит върху хартия, 23 3/8 x 18 3/8 инча.
Снимка : Музей Соломон Р. Гугенхайм, Ню Йорк/Кристофър МакКей

В началото на 60-те години фон Виганд и нейната работа са известни на тибетската бежанска общност в Съединените щати. Това води до среща с представителя на Далай Лама в Ню Йорк и покана за будистки храм в Ню Джърси. (Тя ще се срещне със самия Далай Лама няколко години по-късно, в Индия.) 

„Бях омагьосана  от цвета. Ето защо и картините ми се промениха“, споделя по-късно Фон Виганд  по повод посещението си във Фрихолд. 

Нейните картини се изпълват с точки, линии и форми, които в традиционното тибетско изкуство могат да символизират божества и религиозни принципи. Ярките цветове – различни от ограничената основна цветова палитра на Мондриан – може да се разглежда като представяне на звук и светлина. Фон Виганд също е вдъхновена от изкуството на индуската тантрика. Тя използва например равностранен триъгълник, за да представи трите функции на ума (сила на волята, сила на знанието и сила на действие), или, когато върхът му е насочен надолу – женския принцип.

1970-те и 1980-те години

Чармион фон Виганд, Светилището на четирите посоки , 1959–60, масло върху платно, 36
Снимка : Музей на модерното изкуство/Колекция Riklis на McCrory Corporation/Архив на Scala

Когато през 1975 г. творбите на Фон Виганд са изложени в самостоятелна изложба в нюйоркската галерия „Андре Заре“, нейната приятелка Соня Делоне пише:

„ Тя един от малкото художници, които разбират теориите за цветовете и ги използват до съвършенство. Нейното постижение в тази област е огромно и не трябва да се пренебрегва.“

Картините на Чармион не следват тенденциите, наблюдавани в произведенията на останалите абстрактните експресионисти и поп артисти, активни по нейно време. Въпреки това работата й е изложена и тя печели признание приживе. През 1980 г. тя е една от 20-те жени, включени в издание на ArtNews за неравенството между половете под заглавието „Къде са великите жени художници?“ . През 1982 г., една година преди смъртта си на 87-годишна възраст, прави първата си музейна ретроспекция в Маями Бийч. Настоящото шоу в Kunstmuseum Basel е първото й самостоятелно институционално шоу оттогава насам; следва други ретроспективи за пренебрегвани жени, чиито абстрактни творби представят духовното, като Хилма аф Клинт и Агнес Пелтън.

Абстракцията на фон Виганд комбинира резки геометрични форми с мек цвят и внася дълбока духовност в изкуството. 

Книмка на художничката Чармион фон Виганд
Снимка : колекция Arnold Newman чрез Getty Images

Прочетете още: Емоционалните пейзажи на изкуството на Виолета Мая


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: