HomeИНТЕРЕСНОТайната за финала на Барби: няма случайни неща

Тайната за финала на Барби: няма случайни неща

Тайната за финала на Барби: няма случайни неща

Барби е филмът, който разбива рекордите на кинокасите през 2023 г. – и не е трудно да се разбере защо.

Слушай статията:

Барби е концепция, пълна с противоречия. Емблематичната модна кукла, световен културен символ от десетилетия, е проектирана да въплъщава бъдещите мечти на поколения млади момичета, докато съзряват в зряла възраст. Сега тя оживява като звезда в първия си екшън филм, режисиран от Грета Геруиг с участието на Марго Роби.

„Барби“ трябваше да бъде най-забавният, носталгичен и блокбъстър хит на годината, който вече доминираше в боксофиса по време на първия си уикенд. Въпреки това, филмът отива отвъд повърхността, навлизайки в тревогите и екзистенциалните страхове на това да си жена, оставяйки на публиката дълбоко тематично значение, което да разопакова, след като е била пленена от хипнотизиращите сцени в Барбиленд и звездното представяне на актьорския състав.

Нека разберем значението на спиращия дъха финал на филма

Внимание! Спойлери!

Първо, нека прегледаме основите: Барбитата и Кеновете от Барбиленд са физически проявления на различни кукли Mattel, живеещи в идилична земя без специфични органични неща. Роби изобразява стереотипната Барби (която ще наричаме просто Барби), докато Райън Гослинг е плажен Кен. В техния свят Барбитата властват над всичко, а Кеновете са техни спътници. Мъжете също са граждани от втора класа, тъй като жените държат всички важни позиции, автономия и дори домове. Когато Барби започва да претърпява неочаквани промени, както се вижда в трейлъра, тя и Кен пътуват до реалния свят, където имат две много различни реакции: Барби изпада в екзистенциална криза, когато започва да се съмнява в мястото си в света, а Кен открива чудесата на патриархата.

След като се завръща в Барбиленд с новооткрито предимство, той учи други Кенове на сексистки идеали и по някакъв начин промива мозъците на Барбитата да станат техни „прислужници“ преди конституционния вот за трансформиране на Барбиленд в Кенланд. В крайна сметка Барби се завръща в своя свят, срещайки Глория (Америка Ферера) и дъщеря й Саша (Ариана Грийнблат). Глория има силата да извади Барби от нейния транс с монолог за женската страна на патриархата. След като всички Барбита се връщат към нормалното, те използват някои основни романтични манипулации, за да настроят Кеновете един срещу друг.

Докато Кеновете се бият, Барбитата си връщат работните места и връщат правителството към нормалното

Барби прекъсва спор между двама Кен
Снимка: Warner Bros. Studios


След това Барби и Кен имат момент, в който обсъждат как лудориите на Кен идват от собствената му криза на идентичността, тъй като той не знае кой е, освен че е свързан с Барби, която дори не харесва. Тя му казва, че е време да разбере кой е той без нея и че няма нужда да бъде нищо друго освен просто Кен. С това разрешение на сюжетно-центричния конфликт филмът изглежда има чист край.

Изпълнителният директор на Mattel (Уил Феръл), който проследи Барби до Барбиленд, обявява, че всичко се е върнало към нормалното, но…

Барби решава, че Барбиленд трябва да се промени и поне да работи за истински равни права за всички Барбита и Кенове

Освен това Глория предлага да се направи обикновена кукла Барби, затвърждавайки посланието на филма, че човек трябва да бъде свободен да има свои собствени цели, без да му се казва да живее според някакъв универсален стандарт. 

С всяка следваща сюжетна линия филмът се връща към главната героиня, която все още е доста разстроена. След като изследва реалния свят и изпита човешки емоции като страх, безпокойство и „неконтролируеми мисли за смъртта“, тя вече не знае къде е мястото й в Барбиленд. Тя вече не е перфектната, оптимистична Стереотипна Барби, а Нормалната Барби също не й отива съвсем. Това е моментът, когато нейният „ангел пазител“ се завръща. Мистериозната жена, която срещна в централата на Mattel, влиза в тълпата в Барбиленд. Както бе споменато в предишната сцена, това е Рут Хендлър, създателят на Барби. 

Реа Пърлман в ролята на Рут Хендлър във филма Барби
Снимка: Barbie movie

Хендлър кани Барби да се разходят

Дуото навлиза в празна бяла стая, създавайки усещането, че старата Барби е умряла и се впуска в нов етап от живота. Тя доверява на своя буквален създател тревогите си за това къде ще отиде оттук нататък. Тя признава, че вече не се чувства като Барби. Тук чуваме красивата реплика от трейлъра, където Рут ѝ казва: „Хората имат само един край. Идеите живеят вечно“. Рут също така признава, че е създала куклата във време, когато женските идеали са били различни. „Трябва да стоим неподвижни, за да могат дъщерите ни да погледнат назад и да видят докъде са стигнали“, споделя тя.


Прочетете повече: Филмът „Барби“ – розовата буря


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: