HomeМОДАGLAMI представя резултатите от най-„личното“ проучване на модната индустрия

GLAMI представя резултатите от най-„личното“ проучване на модната индустрия

жена, подрещаща дрехи на закачалка

GLAMI представя резултатите от най-„личното“ проучване на модната индустрия

Вижте повече за проучването на GLAMI, свързано със стандартите за красота в модната индустрия.

???? Слушай статията:

Над 20 000 участници от 9 европейски страни, сред които и България, се включиха в последното модно проучване на GLAMI, като в изследването участие са взели 2488 българи. Целта на проучването е да разбере връзката между модната търговия, навиците за пазаруване на потребителите и тяхното отношението към телата им.

Визуалната ни идентичност и модата

модна статистика на glami.bg
Снимка: Glami.bg

В днешния забързан и привлекателен свят, начинът, по който изглеждаме, се е превърнал в основен фактор за цялостното ни лично възприятие и връзката ни с модата. Една от основните теми е дали модната индустрия промотира реалистични стандарти. 67% от българските мъже твърдят, че поставя реалистични очаквания за външния вид, но само 44% от дамите са съгласни с тях.

Статистика на glami.bg
Снимка: Glami.bg


Интересен факт обаче е, че на въпроса дали тези очаквания са по-нереалистични за единия пол, отколкото за другия, 58% от мъжете заявяват, че стандартите са еднакво нереалистични както за мъжете, така и за жените, докато 49% от дамите смятат, че за самите тях очакванията за красота и външен вид са по-нереалистични. Само 2% от женската аудитория подкрепя българските мъже, че стандартите за красота са нереалистични еднакво и за двата пола.

Дали формата на тялото е водещ фактор при решението за покупка на модни артикули?

Всички факти сочат, че това не е така. 48% от дамите, участвали в проучването на GLAMI, пазаруват спрямо собствените си нужди и не са били повлияни при решението си за покупка от това дали бранда промотира разнообразни типове тела. 42% от мъжката аудитория обаче са приоритизирали марки, които насърчават това да приемаме телата си, без значение как изглеждат те. 

„Сребърно цунами“ в модната индустрия: мит или реалност? 

Не е лъжа, че търсенето на по-възрастни модели, като жени на 60, 70, 80 и дори 90 годишна възраст, нараства както в модата, така и цялостно в индустрията за красота. Така нареченото „Сребърно цунами“ вече е факт по световните модни сцени. Но дали това е видимо за крайния потребител? Особено за възрастните хора, които след пандемията използват наравно с по-младото поколение възможностите за онлайн пазаруване? Отговорът е категорично не.


Прочете повече: 25 години по-късно: трайните модни тенденции от „Сексът и градът“


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: